ΕΙΔΗΣΕΙΣ

της Πανδώρας Χωκ

Στα ορεινά αμπελοτόπια της Κρήτης οδηγήθηκε η οινολόγος Ηλιάνα Μαλίχιν σε αναζήτηση σταφυλιών της ποικιλίας βιδιανό και όταν τα βρήκε είχαν τόσο ενδιαφέρον, που την ενέπνευσαν να δημιουργήσει δύο νέες ετικέτες: το Vidiano Young Vines και Vidiano Old Vines.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρεπορτάζ: Άννα Άγα

Κείμενο: Αργύρης Καλλιανιώτης

Οι διατοπικές συμπαραγωγές οίνων είναι ένα σπάνιο φαινόμενο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Έχουν, όμως, κάτι το συναρπαστικό, καθώς «παντρεύουν» κρασιά και ποικιλίες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα βρισκόντουσαν στην ίδια φιάλη. Το πιο πρόσφατο εγχείρημα παντρεύει το Αμύνταιο με τα Χανιά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρεπορτάζ: Άννα Άγα

Κείμενο: Αργύρης Καλλιανιώτης

«Μαύρο», χαρακτηρίζει το χρώμα κρασιού του ο οινολόγος που το έφτιαξε, Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος. Γιατί όχι; Παράγεται από 100% μαυροδάφνη, που είναι υπεύθυνη και για την ονομασία του: Laurier (δάφνη), Noir (μαύρο).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Το Σκυτάλη 2017 της οινοποιίας Χατζηδάκη στη Σαντορίνη, αποτελεί μία premium εμφιάλωση ενός και μοναδικού βαρελιού και γι’ αυτό κυκλοφόρησε σε μόνο 180 φιάλες magnum, από τις οποίες έχουν μείνει μόνο 80, διαθέσιμες απευθείας από την οινοποιία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διαδικτυακό πρόγραμμα έξτρα κατάρτισης και γευστικής δοκιμής σε οίνους και αποστάγματα παρέχει η έγκριτη σχολή οινογνωσίας WSPC. Το πρόγραμμα είναι ανεξάρτητο των βασικών εκπαιδευτικών επιπέδων της σχολής και απευθύνεται σε αρχάριους και προχωρημένους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Την πιστοποίηση Vegan/Vegetarian εξασφάλισε το Οινοποιείο Χατζηδάκη για τα κρασιά του ώστε όλοι, ανεξαρτήτως διατροφικών συνηθειών, να μπορούν να καταναλώνουν τα προϊόντα του. Η επιλογή εντάσσεται στη φιλοσοφία της οινοποιίας για κρασιά ήπιων παρεμβάσεων από σταφύλια βιολογικής γεωργίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Πανδώρας Χωκ

Κρασιά  που παραμένουν με τις οινολάσπες τους δεν είναι κάτι σπάνιο. Οι οινολάσπες τους να γίνονται ψωμί, πίτσα και γλυκίσματα είναι. Πιο περίεργο είναι η επιλογή αυτή να συμβάλει στην αύξηση των εξαγωγών τους, όπως συμβαίνει με τα κρασιά του Domaine Agrovision.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένα άμεσο και καλοφτιαγμένο βίντεο δημιούργησε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), συγκεντρώνοντας γνωστές στους χώρους τους και στο κοινό προσωπικότητες που απεύθυναν μήνυμα υπέρ της κατανάλωσης επώνυμου ελληνικού κρασιού με μέτρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρεπορτάζ: Άννα Άγα

Κείμενο: Αργύρης Καλλιανιώτης

Σε Σιάτλ και Σαγκάη σημειώνει επιτυχία σχεδόν ταυτόχρονα το ελληνικό κρασί. Επιβεβαιώνει, έτσι, την καλή πορεία του και στις δύο άκρες του Ειρηνικού ωκεανού, ΗΠΑ και Κίνα, αντίστοιχα, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, τόσο σε κύρος όσο και εμπορικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διάκριση στο βιβλίο «Οινεμπόριο, ο κανόνας του παιχνιδιού και η στρατηγική της αράχνης» του Αργύρη Τσακίρη, απένειμε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV). Έτσι, το 2019 ήταν καλή χρονιά όχι μόνο για τα κρασιά, αλλά και για τα ελλ-οινικά βιβλία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου το Cycling4Wine πραγματοποιεί νέα ποδηλατική βόλτα στη Νεμέα. Με λιγότερους συμμετέχοντες και λαμβάνοντας όλα τα αντι-Covid μέτρα, η βόλτα θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στο τιμώμενο οινοποιείο, Κτήμα Γκόφα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Δώστε στο κρασί τον χρόνο του», είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε στις 8 Σεπτεμβρίου η δημοσιογράφος οίνου Μερόπη Παπαδοπούλου στον διαδικτυακό Γαστρονόμο της Καθημερινής, με λεπτομερή αναφορά στην πρωτοβουλία Save Vintage 2019, «για να στηριχθούν οι παραγωγοί».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τη διαχρονικά υψηλή ποιότητα των οίνων του Κτήματος Γεροβασιλείου στην Επανομή Θεσσαλονίκης, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα διαφόρων διεθνών διαγωνισμών που οργανώθηκαν από την αρχή του έτους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020 το Cycling4Wine πραγματοποιεί νέα ποδηλατική βόλτα, την πρώτη μετά την έναρξη της πανδημίας. Με λιγότερους συμμετέχοντες και λαμβάνοντας όλα τα αντι-Covid μέτρα, η βόλτα αφορά επιλεγμένες διαδρομές σε Κορινθία και Αργολίδα με κατάληξη στο Κτήμα Σκούρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σήμα κινδύνου εκπέμπει εν μέσω τρύγου ο αμπελοοινικός κλάδος, αντιμέτωπος με τρία πιεστικά ζητήματα και επείγουσα την ανάγκη μέτρων για εκτόνωση της κατάστασης. Το SOS, με κύριο αποδέκτη την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στέλνει η ΕΔΟΑΟ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ