ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διάκριση στο βιβλίο «Οινεμπόριο, ο κανόνας του παιχνιδιού και η στρατηγική της αράχνης» του Αργύρη Τσακίρη, απένειμε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV). Έτσι, το 2019 ήταν καλή χρονιά όχι μόνο για τα κρασιά, αλλά και για τα ελλ-οινικά βιβλία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου το Cycling4Wine πραγματοποιεί νέα ποδηλατική βόλτα στη Νεμέα. Με λιγότερους συμμετέχοντες και λαμβάνοντας όλα τα αντι-Covid μέτρα, η βόλτα θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στο τιμώμενο οινοποιείο, Κτήμα Γκόφα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Δώστε στο κρασί τον χρόνο του», είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε στις 8 Σεπτεμβρίου η δημοσιογράφος οίνου Μερόπη Παπαδοπούλου στον διαδικτυακό Γαστρονόμο της Καθημερινής, με λεπτομερή αναφορά στην πρωτοβουλία Save Vintage 2019, «για να στηριχθούν οι παραγωγοί».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τη διαχρονικά υψηλή ποιότητα των οίνων του Κτήματος Γεροβασιλείου στην Επανομή Θεσσαλονίκης, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα διαφόρων διεθνών διαγωνισμών που οργανώθηκαν από την αρχή του έτους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020 το Cycling4Wine πραγματοποιεί νέα ποδηλατική βόλτα, την πρώτη μετά την έναρξη της πανδημίας. Με λιγότερους συμμετέχοντες και λαμβάνοντας όλα τα αντι-Covid μέτρα, η βόλτα αφορά επιλεγμένες διαδρομές σε Κορινθία και Αργολίδα με κατάληξη στο Κτήμα Σκούρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σήμα κινδύνου εκπέμπει εν μέσω τρύγου ο αμπελοοινικός κλάδος, αντιμέτωπος με τρία πιεστικά ζητήματα και επείγουσα την ανάγκη μέτρων για εκτόνωση της κατάστασης. Το SOS, με κύριο αποδέκτη την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στέλνει η ΕΔΟΑΟ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Ζαν Πινάρ

Κάτι τρέχει με τη Σάμο! Την αμπελοοινική Σάμο, όπου παράγονται μερικά από τα καλύτερα γλυκά κρασιά στον κόσμο από μοσχάτο άσπρο. Κρασιά εκπληκτική σχέσης ποιότητας/τιμή. Πρόσφατα, ο οινοποιητικός συνεταιρισμός της Σάμου κυκλοφόρησε δύο γλυκά κρασιά βαθιάς παλαίωσης, που οπωσδήποτε πρέπει να αγοράσετε πριν εξαντληθούν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όαση μοιάζει κάθε επιχειρηματική προσπάθεια εν μέσω πανδημίας. βάζει δε ένα λιθαράκι αισιοδοξίας στη ματιά στο αύριο. Κάτι τέτοιο είναι και η μεταστέγαση ενός από τα πρώτα wine bar, αυτά που θεμελίωσαν την τάση τους που καλά κρατεί, του Fabrica de Vino. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο φημισμένος και γνωστός για την αγάπη του στα προϊόντα της ελληνικής γης, σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης και ο βραβευμένος οινοποιός Απόστολος Μούντριχας, συνυπογράφουν δείπνο κρασιών στη Σαντορίνη, στο Avantis Cellar Door, την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Στέφανου Κόγια DipWSET

Τα δεξαμενής ή με λίγο βαρέλι ερυθρά κρασιά που κυκλοφορούν την επόμενη χρονιά της εσοδείας τους δεν αφθονούν στην Ελλάδα. Είναι δε σπάνια τα ελληνικά ερυθρά αποκλειστικά από την ποικιλία γκρενάς, όπως αυτό εδώ της οινοποιίας Βούλγαρη στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καλύτερη επιβεβαίωση για την ποιότητα της εσοδείας 2019 δεν υπάρχει από το να εμπνέει οινοποιούς να βγάζουν νέες ετικέτες. Μία τέτοια είναι το λευκό ξηρό κρασί Arte DiVino από την εταιρεία Tsouris Wines στα Σπάτα.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Του Ζαν Πινάρ

Το ξηρό λευκό κρασί «Μανδρινός» από Μοσχάτο Αλεξανδρείας παρουσίασαν οι Οίνοι Σγουρίδη από τα Άβδηρα της Ξάνθης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ηλεκτρονικό βιβλίο στα αγγλικά για τα κρασιά της Σαντορίνης εξέδωσε πρόσφατα ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης. Το βιβλίο, αποτέλεσμα έρευνας ενός έτους, τιτλοφορείται «Santorini Explained: Earth, Wind and Fire».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη 

Μια νέα ετικέτα επιλεγμένου, βιολογικού σαββατιανού, από τα πλέον ιστορικά αμπελοτόπια της Κάντζας, στην Παλλήνη Αττικής, προστέθηκε στη γκάμα του Κτήματος Μάτσα, που φέρει την κληρονομία Καμπά. Η ποιότητα της εσοδείας 2019 ήταν τουλάχιστον μία από τις αφορμές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θύμα του κορονοϊού ή ελπιδοφόρο μήνυμα για το αύριο, το ερυθρό γλυκό κρασί «Τιτάνας» θα κυκλοφορούσε προ καραντίνας. Βγήκε στην αγορά ως το πρώτο νέο κρασί μετά τον εγκλεισμό. Μακάρι το αύριο να έχει κάτι από τη γλύκα του!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ