ΕΙΔΗΣΕΙΣ

της Άννας Άγα

«Αν έχεις τύχη διάβαινε» και «ο τολμών νικά» είναι οι παροιμίες που ταιριάζουν στον οινοποιό Χάρη Αντωνίου του Κτήματος Εύχαρις. Διότι παρότι χτυπιέται από τη μοίρα δεν το βάζει κάτω. Αντίθετα, συνεχίζει δυναμικά να κάνει αυτό που έμαθε: να παράγει κρασί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μεγάλες Μέρες καλούνται να βιώσουν για άλλη μια χρονιά, στην Κορινθία, οι φίλοι του κρασιού, με τις «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας» να έχουν ανακοινωθεί για τις 3 με 5 Σεπτεμβρίου. Εκτός από τα κρασιά της Νεμέας, οι εκδηλώσεις φέτος αφορούν και τη γαστρονομία, με δρώμενα γύρω από την αρμονία στη γεύση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Άννας Άγα

Με μία νέα «ταξιδιάρικη» σειρά κρασιών, την Les Îles de Sigalas, το Κτήμα Σιγάλα από τη Σαντορίνη λανσάρει ένα οινικό οδοιπορικό στον αμπελώνα των Κυκλάδων. Σημείο εκκίνησης η Πάρος, με ένα λευκό από ασύρτικο και μονεμβασιά και ένα ροζέ από μαυροτράγανο και μανδηλαριά, αμφότερα οίνοι ΠΓΕ Κυκλάδες εσοδείας 2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Η πρώτη επίσημη ψηφιακή πύλη για τον οινοτουρισμό και άλλα σχέδια του υπουργείου Τουρισμού ώστε η εν λόγω μορφή εναλλακτικού τουρισμού να αναπτυχθεί και να αποδώσει καρπούς ανακοινώθηκαν σε συνέδριο που διοργανώθηκε στη Σαντορίνη από το υπουργείο Τουρισμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Άννα Άγα

Με το Alpha Estate Hedgehog Single Vineyard Rosé 2020 στη 2η θέση και το Skouras Peplo 2019 στην 6η, η Ελλάδα εκπροσωπείται επάξια στη λίστα με τα «25 Καλύτερα Ροζέ του 2021» του καταναλωτικού ιστότοπου VinePair.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα κρασιά της Anatolikos Vineyards είναι πλέον και επίσημα πιστοποιημένα ως Vegan/Vegetarian, με διάρκεια πιστοποίησης τα τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για επιλογή συμβατή με τη γενικότερη φιλοσοφία της οινοποιίας, που κρίνεται απαραίτητη παρά τις δυσκολίες της διαδικασίας της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την πρώτη δράση του προγραμματίζει ήδη για τον προσεχή Ιούνιο ο νεοσύστατος Συνδέσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς (ΣΟΚ). Καταδεικνύει έτσι δυναμισμό προς την επίτευξη των στόχων του, που είναι η ενίσχυση, η ανάδειξη και η προώθηση του κεφαλονίτικου αμπελώνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αίτηση για καταχώριση σήματος με την ένδειξη «Macedonia» ανέκοψαν οι Οίνοι Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), μετά από σχετική καταγραφή από το Παρατηρητήριο για την ΠΓΕ Μακεδονία. Η αίτηση υποβλήθηκε στο πολωνικό γραφείο εμπορικών σημάτων από αλλοδαπή εταιρεία, πιθανόν της Βόρειας Μακεδονίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Πανδώρας Χωκ

Στα ορεινά αμπελοτόπια της Κρήτης οδηγήθηκε η οινολόγος Ηλιάνα Μαλίχιν σε αναζήτηση σταφυλιών της ποικιλίας βιδιανό και όταν τα βρήκε είχαν τόσο ενδιαφέρον, που την ενέπνευσαν να δημιουργήσει δύο νέες ετικέτες: το Vidiano Young Vines και Vidiano Old Vines.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρεπορτάζ: Άννα Άγα

Κείμενο: Αργύρης Καλλιανιώτης

Οι διατοπικές συμπαραγωγές οίνων είναι ένα σπάνιο φαινόμενο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Έχουν, όμως, κάτι το συναρπαστικό, καθώς «παντρεύουν» κρασιά και ποικιλίες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα βρισκόντουσαν στην ίδια φιάλη. Το πιο πρόσφατο εγχείρημα παντρεύει το Αμύνταιο με τα Χανιά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρεπορτάζ: Άννα Άγα

Κείμενο: Αργύρης Καλλιανιώτης

«Μαύρο», χαρακτηρίζει το χρώμα κρασιού του ο οινολόγος που το έφτιαξε, Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος. Γιατί όχι; Παράγεται από 100% μαυροδάφνη, που είναι υπεύθυνη και για την ονομασία του: Laurier (δάφνη), Noir (μαύρο).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Το Σκυτάλη 2017 της οινοποιίας Χατζηδάκη στη Σαντορίνη, αποτελεί μία premium εμφιάλωση ενός και μοναδικού βαρελιού και γι’ αυτό κυκλοφόρησε σε μόνο 180 φιάλες magnum, από τις οποίες έχουν μείνει μόνο 80, διαθέσιμες απευθείας από την οινοποιία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διαδικτυακό πρόγραμμα έξτρα κατάρτισης και γευστικής δοκιμής σε οίνους και αποστάγματα παρέχει η έγκριτη σχολή οινογνωσίας WSPC. Το πρόγραμμα είναι ανεξάρτητο των βασικών εκπαιδευτικών επιπέδων της σχολής και απευθύνεται σε αρχάριους και προχωρημένους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Την πιστοποίηση Vegan/Vegetarian εξασφάλισε το Οινοποιείο Χατζηδάκη για τα κρασιά του ώστε όλοι, ανεξαρτήτως διατροφικών συνηθειών, να μπορούν να καταναλώνουν τα προϊόντα του. Η επιλογή εντάσσεται στη φιλοσοφία της οινοποιίας για κρασιά ήπιων παρεμβάσεων από σταφύλια βιολογικής γεωργίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Πανδώρας Χωκ

Κρασιά  που παραμένουν με τις οινολάσπες τους δεν είναι κάτι σπάνιο. Οι οινολάσπες τους να γίνονται ψωμί, πίτσα και γλυκίσματα είναι. Πιο περίεργο είναι η επιλογή αυτή να συμβάλει στην αύξηση των εξαγωγών τους, όπως συμβαίνει με τα κρασιά του Domaine Agrovision.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ