ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Peplo 2019: Better than ever

  26/06/2020

«Ο τρύγος 2019 προκάλεσε πληθώρα συναισθημάτων, όπως κάθε τρύγος άλλωστε. Ωστόσο, οι αγωνίες της συγκομιδής, των βροχοπτώσεων, της ξηρασίας, της υγείας των σταφυλιών, της ωρίμασης, των ζυμώσεων και των εκχυλίσεων ξεχάστηκαν μόλις δοκιμάσαμε τα πρώτα αποτελέσματα του Peplo», λένε οι Γιώργος και Δημήτρης Σκούρας

Peplo.jpg

Το συμπέρασμα του οινοποιών Γιώργου Σκούρα και του γιου του Δημήτρη για την εσοδεία 2019 είναι αποστομωτικό: «Η χρονιά ήταν εξαιρετική, ίσως και μαγική», λένε με σιγουριά και εξηγούν: η Μαντίνεια έδωσε τον καλύτερο εαυτό της το 2019. Οι συνθήκες ήταν ιδανικές για τα φιλέρια και έτσι τρυγήσαμε το μαυροφίλερο του Peplo… θριαμβευτικά! Ιδανικά και ώριμα σταφύλια γέμισαν τους αμφορείς μας. Οι επόμενοι μήνες μετά τον τρύγο, για το αγιωργίτικο, το σιρά και το μαυροφίλερο φανέρωσαν όλες τις αρετές που μπορούσε να δώσει μια εξαιρετική χρονιά στο κρασί». Άλλωστε, το ήδη θρυλικό ροζέ Peplo περιλαμβάνει από 1/3 τις τρεις αυτές ποικιλίες, από διαφορετικούς αμπελώνες, μεσοκλίματα και περιοχές, όλες σε υψόμετρο άνω των 600μ., αποτελώντας πραγματικό δείκτη για κάθε εσοδεία του Κτήματος Σκούρα. Το Peplo, λοιπόν, 2019 ξεχωρίζει για την αρωματική του ένταση, τη δροσιστική, κοφτερή του οξύτητα, αλλά και για το πάχος, τη δομή και τη συμπύκνωσή του, αποκαλύπτοντας μία αρμονική ισορροπία, διακοσμημένη με σπάνια πολυπλοκότητα. Δεν είναι τυχαίο που το δίδυμο πατέρας και γιος συμπληρώνουν: «Αυτό το κρασί  θέλουμε να το μοιραστούμε με όλους τους λάτρεις των ροζέ, ώστε να γευθούν την εμπειρία μιας εξαιρετικής χρονιάς».

Σημειώνεται πως το Peplo είναι πράγματι ένα ιδιαίτερο και πολύπλοκο κρασί. Το αγιωργίτικό του ωριμάζει σε βαρέλια ακακίας, απ’ όπου –ανάμεσα σε άλλα– παίρνει φινετσάτες αρωματικές νότες, ενώ το σιρά παραμένει στις οινολάσπες του σε δεξαμενή, αποκτώντας λιπαρότητα και δομή. Το δε μαυροφίλερο εκχυλίζεται επί μακρόν (4 μήνες) σε αμφορείς, οι δε φλούδες του τοποθετούνται μέσα σε ύφασμα (τουλπάνι – πέπλο), που έδωσε και το όνομά του στο κρασί. Με τη βοήθειά του πιέζεται στο τέλος της διαδικασίας η σταφυλομάζα προκειμένου να εκληφθεί το νεαρό όσο και αγέρωχο αυτό κρασί.