ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από τον Μέγα Οίνο στον Τιτάνα

  10/07/2020

TITANAS.jpg

Από μία σχεδόν εξαφανισμένη ποικιλία, το μαυρόστυφο Άργους, το Κτήμα Σκούρα κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα το κρασί Τιτάνας, ένα παλαιωμένο κόκκινο γλυκό κρασί εσοδείας 2013.

Προς το παρόν (γιατί με την εν λόγω ποικιλία έπεται και συνέχεια, αφού χρειάστηκαν δέκα χρόνια πειραματισμών για να αρχίσουν να γίνονται αντιληπτές οι ιδιαιτερότητές του αμπελουργικά και οινοποιητικά), επιβεβαιώνεται πως είναι «όνομα και πράμα»: ένα εξαιρετικά τανικό και βαθύχρωμο στα νιάτα του κρασί.

Η πρώτη οινοποίηση μαυρόστυφου που ικανοποίησε τους οινολόγους της οινοποιίας και βέβαια τον ίδιο τον Γιώργο Σκούρα, οδήγησε σε αυτό το γλυκό κρασί του 2013 και το όνομά του παραπέμπει στις μεγάλες προσπάθειες που απαιτήθηκαν για να παραχθεί. Τα σταφύλια, από το Γυμνό Νεμέας (600 μ.), λιάστηκαν για 8 ημέρες τον μήνα Σεπτέμβριο και στη συνέχεια έμειναν στη σκιά για περαιτέρω αφυδάτωση και συμπύκνωση 38 ακόμα ημέρες. Μετά από μακρά εκχύλιση 25 ημερών, ο λίγος και υπέρπυκνος μούστος ζύμωσε αργά για 5 μήνες. Μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης σε βαρέλια, η ωρίμαση του κρασιού σε μικρά δρύινα βαρέλια ήταν πενταετής.

Σύμφωνα με το Κτήμα Σκούρα, το κρασί Τιτάνας έχει έντονο και αδιαπέραστο γκρενά χρώμα με ρουμπινί αποχρώσεις. Η επίσης έντονη μύτη του είναι πολύπλοκη, με γλυκά αρώματα μαύρων και κόκκινων φρούτων (δαμάσκηνο, βύσσινο, σύκο, χουρμάς), αλλά και γλυκό του κουταλιού σταφύλι, μαρασκίνο, σοκολάτα και δέρμα. Μυρίζει, επίσης, καπνό, μέντα και μπαχαρικά όπως μοσχοκάρυδο και αστεροειδή γλυκάνισο που του προσδίδουν δροσιστικό χαρακτήρα, εξισορροπώντας τα γλυκά αρώματα. Στο στόμα είναι ιδιαιτέρως πλούσιο, με γλυκύτητα που αντιδιαστέλλεται όχι μόνο με τις τανίνες, αλλά και με το συνδυασμό τους με την οξύτητά του (8,5g/l). Τα αρώματα της μύτης συνεχίζουν και στο σωματώδες και ζεστό στόμα (αλκοολικός τίτλος 14%), όπου κυριαρχεί η αίσθηση της σοκολάτας και του μοσχοκάρυδου. Το κρασί Τιτάνας κυκλοφορεί σε φιάλες των 500ml και η τιμή του στο ράφι είναι  γύρω στα 50€. Όπως όλα τα κρασιά του Κτήματος Σκούρα, διανέμεται από την εταιρεία Αίολος.