ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιτέλους, Σαββατιανό Μάτσα

  15/07/2020

 του Αργύρη Καλλιανιώτη

 

Μια νέα ετικέτα επιλεγμένου, βιολογικού σαββατιανού, από τα πλέον ιστορικά αμπελοτόπια της Κάντζας, στην Παλλήνη Αττικής, προστέθηκε στη γκάμα του Κτήματος Μάτσα, που φέρει την κληρονομία Καμπά. Η ποιότητα της εσοδείας 2019 ήταν τουλάχιστον μία από τις αφορμές.

Η ποικιλία σαββατιανό, πρωταγωνίστρια στον αμπελώνα της Αττικής, είναι άρρηκτα δεμένη ιστορικά με την οινοποιία «Καμπάς». Η Ρωξάνη Μάτσα, του ομώνυμου κτήματος (απόγονος του Ανδρέα Καμπά), κληρονόμησε και καλλιεργεί τους παραδοσιακούς αμπελώνες της οικογένειας Καμπά στην Κάντζα. Ως γνωστό, η Ρωξάνη, όπως την ξέρουν οι άνθρωποι του ελληνικού κρασιού, του οποίου είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις μεγάλες Κυρίες, συνέβαλε δραματικά με το έργο της στην εξέλιξη του αττικού αμπελώνα και του ελληνικού οινικού πολιτισμού. Από την άλλη μεριά, γνωστή είναι και η άοκνη δράση της για τη διάδοση της μαλαγουζιάς και όχι μόνο. «“Vin de Plaisir” (κρασί της απόλαυσης)», αποκαλεί η ίδια το εν λόγω σαββατιανό της και δοκιμάζοντάς το θα συμφωνήσουμε μαζί της. Είναι δε ιδιαιτέρως ευχαριστημένη που βγήκε στην αγορά, αφού το επιθυμούσε εδώ και χρόνια.Roxane_Matsa.jpg

Όπως όλοι οι οίνοι του Κτήματος Μάτσα, έτσι και το Σαββατιανό Μάτσα 2019, παράγεται με τη συνεργασία της επιστημονικής ομάδας Μπουτάρη. Για όσους αναρωτιούνται γιατί τώρα ένα Σαββατιανό Μάτσα, η Σοφία Αποστολάκη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Boutari δίνει την απάντηση: «Τρία πράγματα έπαιξαν ρόλο: 1. Η εξαιρετική για την περιοχή και την ποικιλία εσοδεία 2019,  2. Το αποτέλεσμα, όπως προέκυψε και από τις οινολογικές τεχνικές που εφαρμόστηκαν και 3. Η βούληση, βεβαίως, της Ρωξάνης Μάτσα για μία μονοποικιλιακή ετικέτα από σαββατιανό, με το οποίο συνδέεται άρρηκτα. Άλλωστε, μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του κτήματος Μάτσα ήταν το κρασί Château Matsa, 100% από σαββατιανό, που κυκλοφόρησε το 1982 από σταφύλι του αμπελώνα Μάτσα, ο οποίους ήταν τότε φυτεμένος μόνο από την εν λόγω ποικιλία αμπέλου.

Ο αμπελώνα με σαββατιανό του Κτήματος Μάτσα έχει έκταση περίπου 13 στρέμματα (βιολογικής καλλιέργειας), κυρίως σε κύπελα, με μέση ηλικία λίγο κάτω από τα 30 έτη. Όσον αφορά την οινοποίησή του σαββατιανού, ο Αλέξανδρος Τζαχρήστας, υπεύθυνος οινολόγος για το Κτήμα Μάτσα και τις Μαντίνειες Μπουτάρη, δηλώνει στο Save Vintage 2019: «Η εσοδεία 2019 για την περιοχή και το σαββατιανό, με το οποίο ασχολούμαστε χρόνια, ήταν όντως εξαιρετική. Αυτό φάνηκε εξ αρχής, εφαρμόζοντας στις ράγες το πρωτόκολλο δοκιμής που χρησιμοποιούμε στην εταιρεία, παράλληλα με τα εργαστηριακά δεδομένα. Μετά τον πρωινό τρύγο με πλαστικά τελάρα, περί τα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη, τα σταφύλια δροσίστηκαν γύρω στους 10 βαθμούς σε παλιά δεξαμενή νερού, με τοίχωμα ενός μέτρου, που έχουμε μετατρέψει σε ψυκτικό θάλαμο. Η ζύμωση έγινε σε ξεχωριστές δεξαμενές, με διαφορετικές επιλεγμένες ζύμες σε καθεμία, για περισσότερη πολυπλοκότητα, ενώ το 10% του μούστου ζύμωσε αυθόρμητα, με αυτόχθονες ζύμες. Το κρασί έμεινε για 6 μήνες στις οινολάσπες του και εφαρμόστηκε περιορισμένο μπατονάζ». Όσον αφορά το αποτέλεσμα, ο κ. Τζαχρήστας περιγράφει Σαββατιανό Μάτσα ως «κομψό, βοτανικό, με αρώματα εσπεριδοειδών, ιδιαίτερα καλή, για σαββατιανό, οξύτητα και μεστό, λιπαρό στόμα μακράς επίγευσης». Του δίνει δε με σιγουριά τουλάχιστον 5 χρόνια βελτιούμενης ζωής, ενώ είναι πεπεισμένος πως μπορεί να έχει πολύ περισσότερα. «Έχουμε δοκιμάσει σαββατιανά 10ετίας και παραπάνω, που ήταν πολύ καλά», λέει και περιμένει πολλά από το Σαββατιανό Μάτσα 2019.