ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα νέο κρασί από τους Οίνους Σγουρίδη

  29/07/2020

Του Ζαν Πινάρ

Mandrinos.jpgΤο ξηρό λευκό κρασί «Μανδρινός» από Μοσχάτο Αλεξανδρείας παρουσίασαν οι Οίνοι Σγουρίδη από τα Άβδηρα της Ξάνθης.

Ο αμπελώνας για το κρασί Μανδρινός της Οίνοι Σγουρίδη είναι αρκετά πρόσφατος (2015), είναι φυτεμένος σε κλίση και χαίρει της ευεργετικής για την αμπελοκαλλιέργεια επίδρασης μαζών νερού των λιμνών Λάφρα και Λαφρούδα. Το όνομα του κρασιού, που κυκλοφορεί σε 2.110 φιάλες, προέρχεται από το υπέδαφος του αμπελώνα του που είναι πλούσιο σε πέτρα Μάνδρας. Ως «πέτρα Μάνδρας» είναι γνωστά κομμάτια ψαμμίτη της ομώνυμης περιοχής (Μάνδρα Ξάνθης), με καφέ-μπεζ χρώμα και χρησιμοποιούνται ευρέως στο κτίσιμο και στη διακόσμηση. Ως εικαστικό, η ετικέτα του Μανδρινού, που είναι ΠΓΕ Άβδηρα, έχει έναν ερωδιό, πουλί που συναντάται στις προαναφερόμενες λίμνες.

Η μύτη του κρασιού είναι δροσιστική, έχει βάθος και δίνει ελαφρώς καπνιστή αίσθηση. Αρχικά αναδύει άνθη, στην πορεία φρούτα και αργότερα γίνεται πιο δροσιστική, με άγουρη φυτικότητα. Κάπου ανάμεσα βγαίνει ο μοσχάτος χαρακτήρας, χωρίς φανφάρες, καλά δεμένος με τα υπόλοιπα αρώματα, δομώντας ένα συμπυκνωμένο σύνολο. Το μοσχάτο αναδεικνύεται περισσότερο στο στόμα, όπου το κρασί παραμένει σύνθετο αρωματικά, αρμονικό με τη μύτη και σε καμία περίπτωση κραυγαλέο. Είναι δε ισορροπημένο ανάμεσα σε οξύτητα και αλκοόλ, που όντας 14% επιβεβαιώνει σημαντικά επίπεδα ευεργετικών για τη δομή του κρασιού οξέων. Σαφής είναι και ο ογκώδης αλλά όχι χοντροκομμένος χαρακτήρας του στόματος, τόσο λόγω φρούτου, όσο και αλκοόλ, το οποίο ξεχωρίζει ελαφρώς στη μακρά και φρουτώδη επίγευση, προσδίδοντας ζεστασιά. Πρόκειται για ένα ευχάριστο και ξεχωριστό ξηρό μοσχάτο, που διαφέρει από νησιωτικά αντίστοιχα σε οξύτητα, όγκο και σοφά συγκρατημένη έκφραση του μοσχάτου χαρακτήρα.

Είναι ιδανικό για πιάτα με έντονα αρώματα, όπως σαλάτες με κατσικίσιο τυρί που περιέχουν και φρούτα. Ακόμα πιο ταιριαστό μπορεί να αποβεί με πιάτα σύγχρονης κουζίνας, που συχνά αναζητούν «περίεργα» ταιριάσματα, ενώ σαφώς στέκει και μόνο του. Αρκούντως αρωματικό, δεν είναι ελαφρύ, ώστε να φωνάζει «απεριτίφ», αλλά εύκολα θα αντικαθιστούσε ένα κοκτέιλ.