ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα ετικέτα με αφορμή την εσοδεία 2019

  29/07/2020

arte_divino_sav_asyrt_b.jpgΚαλύτερη επιβεβαίωση για την ποιότητα της εσοδείας 2019 δεν υπάρχει από το να εμπνέει οινοποιούς να βγάζουν νέες ετικέτες. Μία τέτοια είναι το λευκό ξηρό κρασί Arte DiVino από την εταιρεία Tsouris Wines στα Σπάτα.

«Με αφορμή την υψηλή ποιότητα των σταφυλιών του 2019 κυκλοφόρησε αυτό το νέο κρασί, με ολοκαίνουργια ετικέτα σχεδιασμένη από το μηδέν», λέει ο οινοποιός Λευτέρης Τσούρης και προσθέτει: «Χαρμάνι του ιστορικού σαββατιανού και του νευρώδους ασύρτικου, διεκδικεί τα καλά και τις ομορφιές και των δύο ποικιλιών».

Τα αμπέλια της Tsouris Wines καλλιεργούνται βιολογικά και το 2019 έδωσαν υγιές και τραγανό φρούτο εξαιρετικής ποιότητας. Ο τρύγος έγινε στις 23/8/19, ακολούθησε απορραγισμός και πάγωμα του καρπού στους 8οC σε ανοξείδωτες δεξαμενές για 36 ώρες πριν συνθλιβεί. Απομακρύνθηκαν οι πιέσεις για να οινοποιηθεί μόνο ο πρόρωγος στους 17οC. Στη συνέχεια το κρασί έμεινε με τις φίνες οινολάσπες του για 7 περίπου μήνες. «Θεωρούμε πως πρόκειται για πολυδιάστατο οίνο με καλό όγκο και ισορροπημένη με το αλκοόλ οξύτητα. Σε μύτη και στόμα έχει αίσθηση από περγαμόντο και άλλα εσπεριδοειδή και νότες από ροδάκινο και πεπόνι. Είναι κρασί φαγητού το οποίο εκτιμούμε πως μπορεί να παλαιώσει για ακόμα 5-7 χρόνια», λέει ο παραγωγός και προσθέτει: «Η ετικέτα του λευκού Arte DiVino προοιωνίζει τον ερχομό κι άλλων. Για εικαστικό επιλέχθηκε το αρχαιοελληνικό σύμβολο της σπείρας, που αφορά τη Ζωτική Δύναμη. Συνδυάζει το σχήμα του κύκλου και τη δυναμική κίνησή του και συμβολίζει το χρόνο. Βοηθά τη συνείδηση να αποδεχτεί τις στροφές, τις αλλαγές και την εξέλιξη στη ζωή».

Όλα αυτά αποτέλεσαν ερέθισμα για την επιλογή της εν λόγω ετικέτας, ενώ σύμφωνα πάντα με τον οινοποιό, «δεν είναι ένα ακόμα κρασί, επειδή έτυχε να έχουμε ένα αμπέλι… Είναι μια ιδιαίτερη προσπάθεια ανάδειξης του σαββατιανού μαζί με την ανάλογης ιστορικότητας ποικιλία ασύρτικο. Γιατί χαρμάνια από ξηροθερμικούς αμπελώνες της Αττικής από τις συγκεκριμένες ποικιλίες και μάλιστα ηλικίας που φτάνουν τα 60 έτη δεν υπάρχουν πολλά και μάλιστα σε ενδεικτική τιμή λιανικής 8,5€».