ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα νέο ερυθρό κρασί: The Grenache Rouge 2019, Οινοποιείο Βούλγαρη

  31/07/2020

του Στέφανου Κόγια DipWSET

 

TheGrenacheRouge.jpgΤα δεξαμενής ή με λίγο βαρέλι ερυθρά κρασιά που κυκλοφορούν την επόμενη χρονιά της εσοδείας τους δεν αφθονούν στην Ελλάδα. Είναι δε σπάνια τα ελληνικά ερυθρά αποκλειστικά από την ποικιλία γκρενάς, όπως αυτό εδώ της οινοποιίας Βούλγαρη στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης.

Η ποικιλία Grenache Rouge ή Garnacha (γκαρνάτσα), όπως ονομάζεται στη γενέτειρά της την Ισπανία, έγινε διάσημη χάρη στα σπουδαία κρασιά του Νοτίου Ροδανού και ειδικά εκείνα της φημισμένης περιοχής Châteauneuf-du-Pape. Γενικά ευδοκιμεί σε όλη τη νότια Γαλλία και συμμετέχει στα περισσότερα ροζέ της Προβηγκίας. Ο κόσμος του κρασιού την εκτίμησε ακόμα περισσότερο όταν εμφανίστηκε επί σκηνής, με αρκετά μεγάλο πάταγο, η ισπανική περιοχή Priorat, που ήρθε να επισφραγίσει αμετακλήτως το δυναμικό της καταπληκτικής αυτής ποικιλίας.

Η αλήθεια είναι ότι τόσο η γκρενάς ρουζ όσο και η λευκή εκδοχή της θέλουν ζέστη και χρόνο για να ωριμάσουν σωστά, κάτι που οι κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας μπορούν να προσφέρουν απλόχερα. Όταν, όμως, πριν από 3-4 δεκαετίες επικρατούσε στην Ελλάδα ο πυρετός της φύτευσης διεθνών ποικιλιών, το γκρενάς δεν ήταν της μόδας και δεν προτιμήθηκε ή ξεπατώθηκε από πολλά μέρη που υπήρχε. Αυτό συνέβη και σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία και στην Ισπανία, θεωρώντας την ποικιλία δεύτερης ποιότητας. Ωστόσο, όσοι έχουν δοκιμάσει καλά γκρενάς ρουζ, ιδίως από παλιά αμπέλια με ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση σίγουρα τα θυμούνται.

Στη χώρα μας, αν εξαιρέσουμε την παρουσία του γκρενάς σε μερικά ροζέ κρασιά, η ποικιλία συναντάται μάλλον σπάνια σε ερυθρές οινοποιήσεις. Μία από αυτές είναι η νέα ετικέτα The Grenache Rouge Βούλγαρη (ΠΓΕ Θεσσαλονίκη), από το ομώνυμο οινοποιείο στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης.

Το κρασί ωρίμασε με τις οινολάσπες του για έξι μήνες σε αμερικανικό δρύινο βαρέλι. Δοκιμάζοντας το καταλαβαίνεις δύο πράγματα: 1) Είναι ο ορισμός της τυπικότητας της ποικιλίας και του σαγηνευτικού χαρακτήρα της και 2) Είναι κρασί που ήρθε για να μείνει και μάλιστα ίσως να βρει μιμητές (μακάρι), τουλάχιστον σε αντίστοιχες περιοχές, χωρίς μακρά οινική ιστορία, συνδεδεμένη ήδη με συγκεκριμένες ποικιλίες αμπέλου.

Το The Grenache Rouge Βούλγαρη έχει έντονα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, όπως δαμάσκηνο, φράουλα και κεράσι, καθώς και ξύσμα πορτοκαλιού, με αμυδρές νότες καπνού και βανίλιας στη μύτη. Η οξύτητα του είναι μέτρια, όπως και οι βελούδινες τανίνες του. Πλούσιο στο στόμα, με έντονη την παρουσία του φρούτου να ισορροπεί σεμιναριακά με το υψηλό του αλκοόλ (14,5%), διαθέτει μακρά και ευχάριστη διάρκεια. Πρόκειται για ένα κρασί στρογγυλό, με πολύπλοκο αρωματικό χαρακτήρα. Δομικά δεν αναμένεται να παλαιώσει για πολλά χρόνια, αλλά ποιος νοιάζεται, αφού για τα επόμενα 3-4 θα είναι μια σταθερή πηγή απόλαυσης;