ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέτρα στήριξης του αμπελοοινικού κλάδου

  17/09/2020

SOS_EDOAO.jpgΣήμα κινδύνου εκπέμπει εν μέσω τρύγου ο αμπελοοινικός κλάδος, αντιμέτωπος με τρία πιεστικά ζητήματα και επείγουσα την ανάγκη μέτρων για εκτόνωση της κατάστασης. Το SOS, με κύριο αποδέκτη την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στέλνει η ΕΔΟΑΟ.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Γιάννης Βογιατζής, σε επιστολή του προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, κορυφαίο από τα ζητήματα είναι το αδιέξοδο με την απόσταξη κρίσης: «Υπάρχει κίνδυνος μη απορρόφησης των ποσοτήτων που έχουν εγκριθεί, διότι έχει αποσταχθεί λιγότερο από το μισό της συνολικής ποσότητας, ενώ την προσεχή Κυριακή (20 Σεπτεμβρίου) λήγει η προθεσμία για την παράδοση στα αποσταγματοποιεία. Δραματική συνέπεια αυτού θα είναι η απώλεια της επιδότησης για τα οινοποιεία που έχουν ενταχθεί στο μέτρο, σε μια συγκυρία εξαιρετικά περιορισμένης ρευστότητας», επισημαίνεται στην επιστολή.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά και πάλι απορρόφηση, αλλά αυτήν τη φορά σταφυλιού. «Λόγω της αμφίβολης επανόδου των αγορών το 2021, οι ανάγκες των οινοποιείων σε σταφύλι εκτιμώνται μικρότερες των αναμενομένων. Θα πρέπει, έτσι, να υπάρξει πρόνοια για την χρηματοδότησή τους με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και το χαμηλότερο δυνατόν επιτόκιο ώστε να επιτευχθεί η πλήρης απορρόφηση της σταφυλικής παραγωγής σε καλές τιμές», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ.

Τέλος, το τρίτο ζήτημα που θίγει ο κ. Βογιατζής αφορά την ανάγκη ενεργοποίησης του μέτρου στήριξης ρευστότητας που έχει θεσπιστεί από την Ε.Ε. και παρακινεί τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν. Το μέτρο περιλαμβάνει τη στήριξη αμπελουργών με έως και €7.000 ανά άτομο και επιχειρήσεων του κλάδου με έως και €50.000 ανά μονάδα.