ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διάκριση από τον OIV για ελλ-οινικό βιβλίο… εσοδείας 2019

  19/10/2020

 

Oeneborio.jpg

Τη διάκριση «Mention Spéciale 2020» απέσπασε από το Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV) το πόνημα του Αργύρη Τσακίρη «Οινεμπόριο, ο κανόνας του παιχνιδιού και η στρατηγική της αράχνης», στην κατηγορία βιβλίων για την οικονομία της αμπελουργίας και του κρασιού.

Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Ψύχαλου, αφορά το μάρκετινγκ του ελληνικού κρασιού και των εταιρειών του κλάδου. Επεκτείνεται, ωστόσο, και σε αντικείμενα όπως η διοίκηση και τα οικονομικά των οινοπαραγωγικών επιχειρήσεων, γεφυρώνοντας τη θεωρητική με την πρακτική προσέγγιση.

Πιο αναλυτικά, στο βιβλίο αυτό, που καταπιάνεται με το αντικείμενό του με σοβαρότητα και επιστημονική μεθοδολογία, αποσαφηνίζονται όροι και έννοιες που στο χώρο του κρασιού χρησιμοποιούνται συνήθως εμπειρικά και όχι πάντα με ακρίβεια. Από την άλλη μεριά, στα χείλη ειδικών marketeers και δη εκτός οινικού χώρου, παραμένουν συχνά δυσνόητοι. Εδώ, όμως, τα πράγματα γίνονται κατανοητά, γιατί ο Αργύρης Τσακίρης συνδυάζει τον επιστήμονα με τον άνθρωπο της αγοράς, αφού έχει περάσει με διάφορες ιδιότητες και από αυτήν. Έτσι σφραγίζει το θέμα Οινεμπόριο (μάρκετινγκ οίνου), κάνοντας το βιβλίο του εύχρηστο και χρήσιμο. Πολύ περισσότερο για περιπτώσεις που οι ίδιοι οι οινοποιοί ή στελέχη τους καλούνται να αναλάβουν το μάρκετινγκ της εταιρείας τους, έχοντας αποκλειστικά εμπειρικές γνώσεις σχετικώς. Πόσο μάλλον εντός της ιδιαίτερης πραγματικότητας της ελληνικής αμπελοοινικής παραγωγής και αγοράς.

Ο Αργύρης Τσακίρης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Τμήμα Επιστημών Οίνου Αμπέλου και Ποτών). Πριν την ακαδημαϊκή καριέρα του εργάστηκε ως οινολόγος, αποσταγματοποιός, πωλητής κρασιών και δημοσιογράφος οίνου. Ως συγγραφέας, έχει γράψει 12 βιβλία για το κρασί και τα αποστάγματα οι πωλήσεις των οποίων έχουν ξεπεράσει τα 150.000 αντίτυπα συνολικά.

Ο OIV, που περιλαμβάνει 42 κράτη-μέλη και έχει σκοπό την ενοποίηση των οινολογικών πρακτικών και την καταγραφή των παραγόμενων και διακινούμενων ποσοτήτων κρασιών παγκοσμίως, σχεδιάζει φέτος την τέλεση της βράβευσης διαδικτυακά, για ευνόητους λόγους.