ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιτυχίες για το ελληνικό κρασί στις δύο άκρες του Ειρηνικού

  17/11/2020

Ρεπορτάζ: Άννα Άγα

Κείμενο: Αργύρης Καλλιανιώτης

 

Σε Σιάτλ και Σαγκάη σημειώνει επιτυχία σχεδόν ταυτόχρονα το ελληνικό κρασί. Επιβεβαιώνει, έτσι, την καλή πορεία του και στις δύο άκρες του Ειρηνικού ωκεανού, ΗΠΑ και Κίνα, αντίστοιχα, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, τόσο σε κύρος όσο και εμπορικά.

 

WineFolly.jpgΕπιτέλους, εκτός «other wines» στο Σιάτλ

Οι ελληνικές ποικιλίες αμπέλου ασύρτικο και ξινόμαυρο φιγουράρουν για πρώτη ίσως φορά κοιτώντας κατάφατσα κορυφαίες διεθνείς ποικιλίες αμπέλου και χώρες προέλευσης, απομακρύνοντας το ελληνικό κρασί από την κατηγορία «other wines», υπό την οποία έχει βρεθεί πολλάκις. Όλα αυτά στην έγκριτη και επιτυχημένη βορειοαμερικανική ιστοσελίδα οίνων winefolly.com, με έδρα το Σιάτλ, στην πολιτεία Ουάσιγκτον, στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα σε αυστριακό Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc Νέας Ζηλανδίας και ιταλικό Pinot Grigio (Ελαφριά Λευκά Κρασιά) και σε νοτιοαφρικανικό Pinotage, χιλιανό Cabernet Sauvignon, ισπανικό Tempranillo, αυστραλιανό Shiraz, Malbec Αργεντινής και μπορντολέζικο χαρμάνι (Γεμάτα Ερυθρά Κρασιά), πρωταγωνιστούν ασύρτικο και ξινόμαυρο, αντίστοιχα. Στο ιδιαίτερο «παιχνίδι» γευσιγνωσίας 34Wines34Weeks Wine Tasting Challenge, που λανσάρει η εν λόγω ιστοσελίδα άλλες κατηγορίες λευκών κρασιών είναι τα γεμάτα και τα αρωματικά, ερυθρών τα ελαφρού και μεσαίου σώματος, ενώ υπάρχουν και οι κατηγορίες ροζέ, αφρωδών και επιδόρπιων.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι οι οινόφιλοι να εξασκήσουν τη γευστική παλέτα τους, δοκιμάζοντας ένα κρασί την εβδομάδα για 34 εβδομάδες στη σειρά. Απευθύνεται τόσο σε νεόκοπους όσο και σε υποψιασμένους οινόφιλους, που επιθυμούν να περιηγηθούν σε ανεξερεύνητα και μη μονοπάτια. Ακόμα, όμως, και σε οινολάτρεις εκπαιδευμένους σε οργανισμούς όπως ο WSET, που θέλουν να εξασκηθούν περαιτέρω. Αυτό που έχουν να κάνουν είναι να δοκιμάσουν 34 κρασιά από 12 χώρες και τις 9 προαναφερόμενες κατηγορίες, με συγκεκριμένους αλλά όχι δύσκολους να ακολουθήσεις κανόνες επιλογής κρασιών, ποτηριών, συνθηκών και μεθόδου γευστικής δοκιμής κ.ά. Πιο συγκεκριμένα, κάθε «παίκτης» θα πρέπει να προμηθευτεί τα κρασιά από τοπικές κάβες ή on line-shops, το κόστος ανά φιάλη δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 δολάρια και τα κρασιά πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικά του στυλ τους. Η ενεργή παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, με τα δοκιμαζόμενα κρασιά, γευσιγνωστικές σημειώσεις κ.λπ. αποτελεί κάτι περισσότερο από προτροπή (hashtag #34Wines34Weeks). 

Με καθοδήγηση της ιστοσελίδας διαφορετικά κρασιά δοκιμάζονται ανά εβδομάδα, οπότε οι εβδομάδες με ασύρτικο και ξινόμαυρο αναμένονται με περισσή ανυπομονησία!

Αξίζει να σημειωθεί πως η winefolly.com περιέχει ολόκληρο οδηγό για το ελληνικό κρασί, με χάρτες και παρουσίαση των οινοπαραγωγικών περιοχών της Ελλάδας, συμπεριλαμβάνει τις ποικιλίες αγιωργίτικο, ασύρτικο, μοσχάτο λευκό, μοσχοφίλερο, ξινόμαυρο και σαββατιανό στο πορτοφόλιο των ποικιλιών της, καθώς και το Vinsanto, το γλυκό κρασί της Σαντορίνης, ως στυλ επιδόρπιου οίνου. Συχνά κάνει δε αναφορές στο ελληνικό κρασί, με άρθρα όπως αυτό για την αναγέννηση της ρετσίνας.

H ιστοσελίδα winefolly ιδρύθηκε το 2011 από τους Justin Hammack, Madeline Puckette και Chad Wasser και είναι αφιερωμένη στην οινογνωσία και στην αξιολόγηση κρασιών, που υποστηρίζει με εξαιρετική αισθητική, εύστοχη αμεσότητα και νεανική φρεσκάδα.

 

Με κρασί η πρεμιέρα σε έκθεση εξωτερικού μετά την πανδημία

Sagai.jpg

Στην άλλη άκρη του Ειρηνικού Ωκεανού, εκδήλωση προώθησης του ελληνικού κρασιού στην κινεζική αγορά διεξήχθη στις 9 Νοεμβρίου στο πλαίσιο συμμετοχής της Ελλάδας στην 3η China International Import Expo, που διοργανώθηκε με επιτυχία 5-10/11/2020 στη Σαγκάη. Την εν λόγω διάλεξη – masterclass για το ελληνικό κρασί παρακολούθησαν πολλές δεκάδες επαγγελματίες της ευρύτερης οινικής κινεζικής αγοράς (εισαγωγείς, γευσιγνώστες, οινοχόοι κ.ά.), καθώς και δημοσιογράφοι. «Κατόπιν επικοινωνίας με τον αντιπρόσωπό μας στην Κίνα, που έλαβε μέρος στην έκθεση, μπορώ να πιστοποιήσω πως οι παρευρισκόμενοι δεν ήταν μόνο πολλοί, αλλά πραγματικά μέσα από την καρδιά του εμπορίου», μάς είπε ο οινολόγος και οινοποιός Άγγελος Ιατρίδης (Κτήμα Άλφα). Όπως φαίνεται, μάλιστα, εκτός από γρήγοροι στην αντιμετώπιση της πανδημίας, οι Κινέζοι είναι και γρήγοροι στις εμπορικές αντιδράσεις. Όχι μόνο ξεκίνησαν να κάνουν τέτοιες εκθέσεις, με δοκιμές κρασιών, «καθήμενοι πλάι-πλάι», παρατηρεί ο κ. Ιατρίδης (με μάσκα ή χωρίς στην καθημερινότητά τους). Γρήγορα κινούνται και στις παραγγελίες κρασιών. «Είχαμε άμεσα και εμπορικό feedback. Από αγοραστές που βρέθηκαν εκεί και κινήθηκαν άμεσα. Ο αντιπρόσωπός μας δέχθηκε ήδη παραγγελίες», προσθέτει ο οινοποιός.

Πιο αναλυτικά, η εν λόγω διάλεξη – masterclass διοργανώθηκε από την Enterprise Greece (Οργανισμός Προώθησης Ελληνικής Επιχειρηματικότητας στο Εξωτερικό), το προξενείο της Ελλάδας στη Σαγκάη και τον όμιλο Hellas House της Σαγκάης. Ο πρόξενος Βασίλειος Κονιάκος υπογράμμισε πως «πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση αυτού του βεληνεκούς και τέτοιας στόχευσης που πραγματοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Σαγκάης, με στόχο την προώθηση του ελληνικού κρασιού, μέσω της εκπαίδευσης των Κινέζων γευσιγνωστών για το ιστορικό βάθος και τα γευστικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οινοποιίας». Για την εκπαίδευση των ειδικών σε θέματα ελληνικού οίνου εκτίμησε δε πως «θα συμβάλει με τη σειρά της στην καλύτερη εξοικείωση των κινέζων καταναλωτών με το ελληνικό κρασί».

Iatridis.jpgΆγγελος ΙατρίδηςΤη διάλεξη διαρκείας δύο ωρών, υπό τον τίτλο «Greek Wines Timeless Quality», έδωσε η Zhao Fengyi MW, μία από τις κορυφαίες γευσιγνώστριες της Κίνας. Στο πλαίσιό της παρουσιάστηκαν ελληνικά κρασιά, οι ποικιλίες αμπέλου και οι περιοχές παραγωγής τους, αλλά και οι συνδυασμοί τους με φαγητό. Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν ελληνικά κρασιά που κυκλοφορούν ήδη ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην Κίνα από εισαγωγείς ελληνικών κρασιών στην αχανή αυτή, πολλά υποσχόμενη για το ελληνικό κρασί χώρα. «Το master class είχε μεγάλη επιτυχία. Τα κρασιά του οινοποιείου μας που δοκιμάστηκαν ήταν ερυθρά της πλέον υψηλής κατηγορίας, αυτά δηλαδή που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον σε αυτήν την αγορά. Ανάμεσα, μάλιστα, σε πολλά άλλα ελληνικά κρασιά», δήλωσε στο SaveVintage2019 ο κ. Ιατρίδης.

Συμβολική ή τυχαία, η συμμετοχή στην 3η China International Import Expo ήταν η πρώτη της Ελλάδας με φυσική παρουσία μετά την πανδημία. Είναι, λοιπόν, εύλογο να δημιουργεί συνειρμούς, αφού η Κίνα ήταν το «σημείο 0» της πανδημίας. Ας ευχηθούμε η συγκυρία να αποδειχθεί τυχερή για το σύνολο των ελληνικών προϊόντων που συμμετείχαν στην εν λόγω έκθεση μέσω της Enterprise Greece.

Η ετήσια αυτή διοργάνωση της Σαγκάης έχει στόχο την απελευθέρωση του εμπορίου και το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς. Σε αυτήν συμμετέχουν περισσότερες από 1000 εταιρείες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την Enterprise Greece «η CIIE αποδεδειγμένα ενισχύει την οικονομική συνεργασία μεταξύ χωρών και προωθεί το παγκόσμιο εμπόριο, συμβάλλοντας στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Η συμμετοχή της Ελλάδας με εθνικό περίπτερο στον τομέα των τροφίμων δίνει τη δυνατότητα στις ελληνικές εταιρείες να  προσεγγίσουν αγορές όπου οι εξαγωγές των  ελληνικών τροφίμων έχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης».