ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψωμί από οινολάσπες; Ναι, από το Domaine Agrovision

  15/01/2021

της Πανδώρας Χωκ

 

zamanis.jpgΟ χημικός, Άγγελος ΖαμάνηςΜία πρωτότυπη αξιοποίηση υποπροϊόντων οινοποίησης υλοποιεί η οινοποιία Domaine Agrovision (2011), που παράγει κρασί από το 2016 στην Ιερισσό Χαλκιδικής. Πιο συγκεκριμένα, οινολάσπες της αξιοποιούνται από επιχειρήσεις τής ευρύτερης περιοχής και μετατρέπονται σε ψωμί, ζύμη πίτσας και γλυκίσματα. «Η αξιοποίηση των υποπροϊόντων αποφασίστηκε στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας», λέει ο διευθυντής του Domaine Agrovision, χημικός, Άγγελος Ζαμάνης. Προσθέτει δε πως «η υπεύθυνη λειτουργία απέναντι στο οικοσύστημα, στο περιβάλλον και στον πλανήτη, καθώς βέβαια και προς την κοινωνία, είναι ζήτημα ήθους και αρχών, στις οποίες στηρίζεται η οικογένεια Καρρά, ιδιοκτήτρια του Domaine Agrovision».

Ωστόσο, η αξιοποίηση των παραπροϊόντων της οινοποίησης αποσκοπεί και στο κέρδος, πράγμα εύλογο για κάθε επιχείρηση. «Ευτυχώς, οι ιδέες μας αγκαλιάστηκαν από επαγγελματίες της περιοχής και αυτό μας προσέφερε όφελος στις εξαγωγές, όπου εστιάζουμε σχεδόν αποκλειστικά. Υποψιασμένοι επαγγελματίες οίνου και καταναλωτές του εξωτερικού ενδιαφέρθηκαν όχι μόνο για το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής μας, αλλά και για πρωτότυπες γευστικές δοκιμές συνδυασμού των κρασιών μας με ψωμί από τις οινολάσπες τους», λέει ο χημικός Προς το παρόν, οι σχετικές συνεργασίες έχουν επιτευχθεί με χώρους εστίασης και ένα ζαχαροπλαστείο σε Αρναία, Ιερισσό και Νεοχώρι Χαλκιδικής. Εκτός από τη διεύρυνσή τους, «στόχος μας είναι η συνεισφορά τής κυκλικής οικονομίας και στην ανάδειξη της ιστορικής και της πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής», προσθέτει.

 

 

 

Domaine Agrovision

Δυστυχώς, εμείς δεν γευτήκαμε ψωμί από οινολάσπες του Domaine Agrovision, αφού το χαίρονται κυρίως οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλη από τη Χαλκιδική. Αρκεστήκαμε σε δείγμα οινοποίησης δοκιμάζοντας το κρασί Τράπεζος 2019 από μοσχάτο Αλεξανδρείας, που εμφιαλώθηκε τον Απρίλιο του 2020 σε μόλις 400 φιάλες. Το σταφύλι παραγωγής του προέρχεται από έναν και μόνο επιλεγμένο αμπελώνα. Το Domaine Agrovision κατέχει συνολικά 64 στρέμματα αμπελώνων σε αμμοαργιλώδη εδάφη, που δέχονται την ευεργετική επίδραση του θαλάσσιου υδάτινου όγκου της Χαλκιδικής. Τα αμπελοτεμάχια κατανέμονται διάσπαρτα από το βόρειο έως το νότιο τμήμα της περιοχής Ξηροποτάμου, λίγα χιλιόμετρα από το Άγιο Όρος και από το οινοποιείο. Εκτός από το Τράπεζος η οινοποιία παράγει σειρά κρασιών με εμπορικό σήμα «20»: λευκό (σοβινιόν μπλαν single vineyard), ροζέ (μερλό) και κόκκινο (καμπερνέ σοβινιόν – μερλό) και το παλαιωμένο σε βαρέλι ερυθρό κρασί Ieris Oinos (καμπερνέ σοβινιόν – μερλό). Εκτός από τα ροζέ και Τράπεζος, που είναι Ποικιλιακοί Οίνοι, φέρουν τη γεωγραφική ένδειξη ΠΓΕ Χαλκιδική.

 

 

Trapezos1.jpgΤο κρασί Τράπεζος, στην Τράπεζο Ιερισσού, με φόντο τη διώρυγα του Ξέρξη.Τράπεζος 2019, Domaine Agrovision

Το κρασί Τράπεζος στάθηκε αφορμή να μάθουμε την ιστορία με τις οινολάσπες, αλλά έχει κι αυτό τη δική του ιστορία. Όσοι ακούν «Τράπεζος» και σκέφτονται πως το όνομα βγήκε από το τραπέζι, εμού συμπεριλαμβανομένης, πλανώνται πλάνην οικτράν. Ο κ. Ζαμάνης μάς πήγε εντελώς αλλού: «Ο επιλεγμένος αμπελώνας που δίνει το μοσχάτο Αλεξανδρείας για αυτό το single vineyard κρασί βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την περιοχή Τράπεζος, όπου σύμφωνα με την ιστορία ο Πέρσης Βασιλιάς Ξέρξης πίνοντας τον ονομαστό οίνο της αρχαιότητας Ακάνθιο (Άκανθος είναι το αρχαίο όνομα της Ιερισσού) επέβλεπε τις εργασίες τής διώρυγας, που έμεινε στην ιστορία με το δικό του όνομά. Ήταν το μεγαλύτερο έργο της αρχαιότητας στη Χαλκιδική». Πρόκειται, λοιπόν, για ένα ξηρό κρασί από την ποικιλία αυτή, η οποία διασπείρεται αργά αλλά σταθερά στη βόρεια Ελλάδα (π.χ. σε Θεσσαλονίκη, Δράμα και Καβάλα), για την παραγωγή ξηρών οίνων.

Εμείς, πάλι, δοκιμάζοντας το κρασί αυτό σκεφτόμαστε: το όνομά του ας προέρχεται απ’ όπου θέλει ο παραγωγός του. Θα σταθεί άξιο σε πολλά τραπέζια και δίπλα σε μεγάλη γκάμμα φαγητών. Αυτά, μάλιστα, τα μοσχομυριστά πιάτα τίγκα στα αρωματικά βότανα, βασιλικό, δυόσμο, άνηθο κ.ά., θα νιώσουν πολύ ευχάριστα με την παρέα του Τράπεζος.

Μπαίνοντας στο ποτήρι, το κρασί δείχνει αμέσως το λεμονάτο και ελαφρώς βοτανικό χαρακτήρα του. Η ανάδευση κάνει τη μύτη να μοσχοβολά βασιλικό, ενώ παραμένοντας πάντα δροσιστική αποκτά και ελαφρώς τροπικές νότες ροδάκινου και ανανά (μάλλον από την προζυμωτική εκχύλιση που διήρκεσε 5 ώρες). Για να βγει ο μοσχάτος χαρακτήρας παίρνει ώρα και πάλι αυτό γίνεται διακριτικά, όπως συμβαίνει συχνά με το μοσχάτο Αλεξανδρείας, ανάμεσα σε άλλα λόγω των μεγαλύτερων ρωγών του σε σχέση με αυτές του μοσχάτου άσπρου. Στο στόμα, τώρα, το κρασί επιτίθεται αρωματικά με τα προικιά της μύτης. Πρώτοι του χορού το λεμόνι και ο βασιλικός, με την τραγανή οξύτητα να δίνει ρυθμό, συνοδεύοντας άψογα το 13% αλκοόλ. Η πυκνότητα είναι αξιοσημείωτη χάρη στα 600 κιλά απόδοση ανά στρέμμα λόγω των ξερικών συνθηκών καλλιέργειας (το μοσχάτο Αλεξανδρείας ταιριάζει στο ξηρό και θερμό κλίμα της Ελλάδας, ίσως και λόγω πιθανής καταγωγής του μάλλον από τη βόρεια Αφρική). Τα αρώματα παίζουν πάντα τον πρώτο ρόλο και μάλιστα οσκαρικά, ενώ οι τίτλοι τέλους αργούν, μιας και η επίγευση είναι μακρά. Για όσους δεν κατάλαβαν, στο κρασί Τράπεζος 2019 το μοσχάτο Αλεξανδρείας κάθε άλλο παρά κραυγάζει μοσχάτο χαρακτήρα. Έξυπνα, τον κρύβει με χάρη πίσω από τα υπόλοιπα αρωματικά στοιχεία, αποκτώντας τη δυνατότητα να αρωματίζει διακριτικά τα προς συνοδεία φαγητά.