ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Vegan οι οίνοι Χατζηδάκη

  14/02/2021

του Αργύρη Καλλιανιώτη

 

Την πιστοποίηση Vegan/Vegetarian εξασφάλισε το Οινοποιείο Χατζηδάκη για τα κρασιά του ώστε όλοι, ανεξαρτήτως διατροφικών συνηθειών, να μπορούν να καταναλώνουν τα προϊόντα του. Η επιλογή εντάσσεται στη φιλοσοφία της οινοποιίας για κρασιά ήπιων παρεμβάσεων από σταφύλια βιολογικής γεωργίας.

 

Logo_Vegan.jpgΣυνταυτισμένο με μία από τις πλέον σύγχρονες κοινωνικές τάσεις, εκείνη της ολικής χορτοφαγίας «vegan», αλλά και πιστό και στην πάγια φιλοσοφία υπό την οποία χτίστηκε εξαρχής, το Οινοποιείο Χατζηδάκη έκανε το επόμενο βήμα: εξασφάλισε πιστοποίηση Vegan/Vegetarian για όλα τα κρασιά του.

 

Για να γίνει αυτό, από τη στιγμή που τα σταφύλια φτάσουν στο οινοποιείο της οικογένειας Χατζηδάκη στον Πύργο Καλλίστης Σαντορίνης μέχρι και την εμφιάλωση των κρασιών, δηλαδή σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, δεν υφίσταται προσθήκη κάποιας ουσίας ζωικής προέλευσης. Όπως εξηγεί η οινοποιία, ο μοναδικός τρόπος που χρησιμοποιείται για τη διαύγαση των κρασιών της ―όπου παραδοσιακά χρησιμοποιούνται διάφορες ουσίες ζωικής προέλευσης―, είναι μία μακρά περίοδος σταθεροποίησης εντός δεξαμενής υπό εξαιρετικά  χαμηλές θερμοκρασίες.

 

«Αισθανόμενοι την ευθύνη απέναντι στους καταναλωτές, συνεργαστήκαμε με τον Φορέα Πιστοποίησης LETRINA S.A. Πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι στα κρασιά μας, τα οποία πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και έτσι είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως έλαβαν την πιστοποίηση Vegan/Vegetarian», δηλώνει σχετικά η οικογένεια Χατζηδάκη και συμπληρώνει: «Στόχος μας είναι τα κρασιά μας να μπορούν να τα απολαμβάνουν όλοι οι καταναλωτές, ανεξαρτήτως διατροφικών συνηθειών και μέλημά μας να μπορούμε να επικοινωνούμε σε όλο τον κόσμο τη μαγεία του κρασιού και τη μοναδικότητα του αμπελώνα της Σαντορίνης».

 

Πράγματι, για όσους θυμούνται τις αρχές του οινολόγου Χαρίδημου Χατζηδάκη, το ομώνυμο οινοποιείο θεμελιώθηκε πάνω στη φιλοσοφία των κρασιών ήπιων παρεμβάσεων. Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του σχεδιάστηκαν και σταδιακά εφαρμόστηκαν οινοποιητικές πρακτικές με σεβασμό στην πρώτη ύλη και στην ιδιαιτερότητα του σαντορινιού τερουάρ. Σήμερα, η νέα ομάδα της οινοποιίας έχει υιοθετήσει και ενστερνιστεί τις εν λόγω πρακτικές, που ξεκινούν από την πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια και καταλήγουν στην οινοποίηση με γηγενείς ζύμες και τη χωρίς φιλτράρισμα εμφιάλωση.