ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Laurier Noir Naturε 2019, νέο κρασί βαθιάς παλαίωσης

  23/03/2021

Ρεπορτάζ: Άννα Άγα

Κείμενο: Αργύρης Καλλιανιώτης

 

LaurierNoirNature19_1.jpg

Μία νέα ετικέτα έχει λανσάρει από το Φεβρουάριο του 2021 η οινοποιία Τετράμυθος σε μία κατηγορία όπου αποκτά όλο και μεγαλύτερη φήμη, εκείνη των οίνων ήπιας οινοποίησης με γηγενείς ζύμες. Το Laurier Noir Naturε 2019 είναι ένα στιβαρό κρασί από 100% μαυροδάφνη βιολογικής γεωργίας που φέρει τη σφραγίδα τής εξαιρετικής για την περιοχή εσοδείας του 2019. Ο οινολόγος της οινοποιίας, Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος, έχει περιγράψει την εσοδεία 2019 στο SaveVintage2019 ως εξής: «φινετσάτη και με διακριτική ευγένεια όσον αφορά τις σκουρόχρωμες ποικιλίες, που πρώτη φορά συνάντησα στα 22 χρόνια που οινοποιώ στην περιοχή» (βλ. εδώ).

 

Στο ιδιαίτερα βαθύχρωμο Laurier Noir Naturε 2019 «η έκφραση της ποικιλίας είναι δροσιστική και φινετσάτη. Η απουσία οινολογικών παρεμβάσεων επιτρέπει να βγουν έξω αυτούσια τόσο ο χαρακτήρας του τερουάρ, όσο και της ποικιλίας, το σταφύλι της οποίας προέρχεται από ένα και μοναδικό αμπέλι (single vineyard)», εξηγεί ο οινολόγος. Άλλωστε, αυτό ακριβώς το τερουάρ είναι που τον ενέπνευσε για την παραγωγή τού εν λόγω οίνου. «προσθήκη ενός ακόμη κρασιού στην ήδη μεγάλη γκάμμα μας δεν θα είχε ιδιαίτερο λόγο αν το συγκλονιστικό τερουάρ του συγκεκριμένου αμπελότοπου δεν καλούσε επίμονα για μία ξηρή εκδοχή της μαυροδάφνης», προσθέτει ο κ. Παπαγιαννόπουλος.

 

PapagiannopoulosTetramythos.jpgΟ οινολόγος Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος επί το έργονΝότιος, λοιπόν, ο προσανατολισμός του εν λόγω αμπελιού, που φυτεύτηκε πριν από σχεδόν 15 χρόνια (2006) σε ασβεστολιθικό, πηλώδες και βραχώδες έδαφος του χωριού Βρόσθενα Διακοπτού στην ανατολική ορεινή Αχαΐα, στο εντυπωσιακό υψόμετρο των 915 μέτρων. Όλα αυτά, μαζί με το δροσερό κλίμα και τις καλλιεργητικές επιλογές οδηγούν σε χαμηλή στρεμματική απόδοση και σταφύλι με υψηλή οξύτητα. Κατά την ελάχιστων παρεμβάσεων κλασική ερυθρά οινοποίηση με αυθόρμητη ζύμωση, τα στέμφυλα παρέμειναν σε επαφή με το σταφυλοχυμό (εκχύλιση) για περίπου δύο εβδομάδες στους 18 °C, ενώ και η μηλογακτική μετατροπή πραγματοποιήθηκε αυθόρμητα. Το κρασί παραλείφθηκε από το πιεστήριο με ελεύθερη ροή (χωρίς πίεση) και ωρίμασε σε βαρέλι τύπου foudre 15hl για 8 μήνες. Εμφιαλώθηκε δε αφιλτράριστο, με ελάχιστη προσθήκη θειώδους, χωρίς να μεσολαβήσει κάποια άλλη κατεργασία.

 

Σύμφωνα με την οινοποιία, το Laurier Noir Naturε 2019 εκφράζει κομψά αλλά και με πλούτο τα αρώματα της ποικιλίας (βιολέτα, μαύρα μούρα, γλυκόριζα) σε φόντο μπαχαρικών. Το στόμα έχει βάθος και στιβαρές, νόστιμες τανίνες, ενώ το δυναμικό παλαίωσης του κρασιού εκτιμάται πως ξεπερνά τα 15 χρόνια. «Ο καιρός για τη δημιουργία ενός οίνου με δυνατότητα βαθιάς παλαίωσης από τοπική ποικιλία είχε φτάσει», λέει σχετικά ο κ. Παπαγιαννόπουλος και με αφορμή τη μινιμαλιστική, σκουρόχρωμη ετικέτα του αναφέρεται στο γνωστό θέμα απαγόρευσης αναγραφής του ονόματος της ποικιλίας μαυροδάφνη σε αυτήν, εφόσον πρόκειται για ετικέτα ξηρού οίνου: «Αναμένουμε την πολυπόθητη αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε υπερήφανα οι ξηρές μαυροδάφνες να μπορούν να αναγράφουν στην ετικέτα τους καθαρά το όνομα της ποικιλίας τους». Υπενθυμίζεται πως προς το παρόν αυτό δεν επιτρέπεται επειδή η ονομασία Μαυροδάφνη εμπεριέχεται στις ενδείξεις ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών και ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας, αμφότερες αποκλειστικά για γλυκά κρασιά.

 

Το κρασί Laurier Noir Naturε 2019 προορίζεται τόσο για την ελληνική αγορά, με μέση τιμή ραφιού γύρω στα 19€, όσο και για εξαγωγές. Αναφερόμενος σε αυτές, ο οινολόγος είπε πως, παρά την κρίση τής πανδημίας, «αυξήθηκαν οι εξαγωγές της εταιρείας κατά το 2020, με τον Καναδά και τις ΗΠΑ να πρωταγωνιστούν στις 18 χώρες που εξάγονται τα κρασιά Τετράμυθος».