ΕΙΔΗΣΕΙΣ

The Illustrious Hartman Molavi

  24/03/2021

Ρεπορτάζ: Άννα Άγα

Κείμενο: Αργύρης Καλλιανιώτης

 

Οι διατοπικές συμπαραγωγές οίνων είναι ένα σπάνιο φαινόμενο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Έχουν, όμως, κάτι το συναρπαστικό, καθώς «παντρεύουν» κρασιά και ποικιλίες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα βρισκόντουσαν στην ίδια φιάλη. Το πιο πρόσφατο εγχείρημα παντρεύει το Αμύνταιο με τα Χανιά.

HartmanMolavi.jpgΟι ποικιλίες

Το The Illustrious Hartman Molavi είναι ένα λευκό αφρώδες κρασί της κατηγορίας Εxtra Βrut, εσοδείας 2016, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο έχοντας μείνει 4 χρόνια στη φιάλη με τις οινολάσπες του. Παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο της δεύτερης ζύμωσης στη φιάλη και είναι ένα χαρμάνι 50% ξινόμαυρο με 50% ρωμέικο, το ξινόμαυρο από το Κτήμα Καρανίκα στο Αμύνταιο και το ρωμέικο από το Κτήμα Μανουσάκη στα Χανιά. «Το ρωμέικο συνεισφέρει με νότες λεμονιού, περγαμόντο, κίτρου και ανθών εσπεριδοειδών, ενώ το ξινόμαυρο με πιο γλυκά αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, όπως τροπικές νύξεις μάνγκο. Φυσικά, το δεύτερο είναι εκείνο που χτίζει τη δομή του κρασιού, αλλά πρόκειται για μία ισορροπημένη συνύπαρξη δύο δυναμικών ποικιλιών», εξηγεί ο οινοποιός Laurens M. Hartman της οινοποιίας Καρανίκα. Το κρασί είναι ενδιαφέρον και πολύπλοκο: «η τετραετής παραμονή στις οινολάσπες έχει προσθέσει αρώματα ζύμης, φρυγανισμένου ψωμιού και ξηρών καρπών», λέει ο οινοχόος Afshin Molavi της οινοποίας Μανουσάκη.

 

Οι εμπνευστές

Το κρασί φέρει τα επώνυμα των εμπνευστών του, δηλαδή του Laurens M. Hartman–Karanika και του Afshin Molavi. Ο πρώτος, από Ελληνίδα μητέρα και Ολλανδό πατέρα, ίδρυσε το 2006 με την Ολλανδέζα σύζυγό του, Annette van Kampen, το Κτήμα Καρανίκα στο Αμύνταιο. Εκεί, είναι υπεύθυνος πωλήσεων, οδηγός τρακτέρ, μηχανικός, ηλεκτρολόγος, τεχνικός υποστήριξης πελατών, υπεύθυνος μάρκετινγκ και βιολογικής καλλιέργειας και, φυσικά, οινοποιός. Ο δεύτερος, εκ Σουηδίας αλλά με ρίζες από το Ιράν και με σπουδές οινοχοΐας στη Σουηδία, βρίσκεται στην Ελλάδα από τότε που έκανε την πρακτική του και είναι σύζυγος της Αλεξάνδρας Μανουσάκη της ομώνυμης οινοποιίας στο Βατόλακκο Χανίων. Είναι, επίσης, ιδιοκτήτης του βραβευμένου για τη λίστα κρασιών, εστιατορίου Salis, που βρίσκεται στο παλιό λιμάνι των Χανίων (στην ίδια πόλη ετοιμάζει και δεύτερο χώρο εστίασης, ενώ έναν ακόμα έχει στα σκαριά η σύζυγός του, όπου θα συνδυάζει δύο αγάπες της: κρασί και τέχνη, φιλοξενώντας κεραμικά που η ίδια δημιουργεί. Αναμένονται και οι δύο το ερχόμενο καλοκαίρι).

 

Η ιδέα

Στο εστιατόριο Salis γεννήθηκε η ιδέα για το εν λόγω κρασί, όταν Hartman και Molavi συνευρέθηκαν κατά τις διακοπές του πρώτου στην Κρήτη. «Τα αφρώδη είναι από τα αγαπημένα μου κρασιά και η ετικέτα αυτή έρχεται τώρα να συμπληρώσει την γκάμμα των οίνων Μανουσάκη», εξηγεί ο Afshin Molavi ο οποίος βρίσκει το αποτέλεσμα εντυπωσιακό. «Το ρωμέικο επιλέχθηκε ανάμεσα σε άλλους λόγους, γιατί είναι η μοναδική ερυθρή γηγενής ποικιλία των Χανίων», συμπληρώνει η οινοποιός Αλεξάνδρα Μανουσάκη και προσθέτει: «τα σταφύλια προέρχονται από αμπελώνα στα 550-600 μέτρα και υψηλότερα. Εκεί, τα παλιά αμπέλια σε κυπελλοειδή μόρφωση δεν ωριμάζουν πολύ και το χαμηλό αλκοόλ, σε συνδυασμό με την οξύτητά τους αποτελούν ιδανικές παραμέτρους για την παραγωγή αφρώδους οίνου».  

 

Η ετικέτα

Θυμίζοντας ετικέτες που προσφάτως συνηθίσαμε να βλέπουμε σε κρασιά της συνομοταξίας των «φυσικών οίνων», θα ξενίσει αυτούς που έχουν κατά νου ένα πιο σοβαρό ντύσιμο για αφρώδεις οίνους και δη extra brut παραδοσιακής μεθόδου, με τετραετή παραμονή στις οινολάσπες τους. «Βγάζει μυστήριο, φέρει αρχαιολογικά στοιχεία και σύμβολα, καθώς και το μισό πρόσωπο μου, μαζί με το μισό του Laurens», εξηγεί ο Afshin.

 

Εσοδείες και οινοποίηση

Το κρασί εσοδείας 2016, που κυκλοφόρησε μόλις σε 1.240 φιάλες, έχει ήδη εξαντληθεί. Το pH του είναι 2,87, η οξύτητά 9,7 γραμμάρια ανά λίτρο και το αλκοόλ του 11,5%. Όντας και extra brut (δηλαδή ιδιαιτέρως ξηρό), τα νούμερα αυτά παραπέμπουν σε κρασί με ιδιαίτερα κοφτερή οξύτητα, προφανώς προορισμένο για παλαίωση. Ανάλογο αναμένεται και αυτό της εσοδείας 2017, που θα έχει μεγαλύτερη ποσότητα ρωμέικου, 66%, με το πιστοποιημένο ως βιολογικό ξινόμαυρο να περιορίζεται στο 34%. Ωστόσο, «στην καλλιέργεια των αυτόριζων φυτών, ηλικίας πάνω των 40 ετών, εφαρμόζονται βιοδυναμικές τεχνικές ενδυνάμωσης της αμπέλου, ενώ κατά τα στάδια οινοποίησης, με γηγενείς ζύμες, οι εργασίες γίνονται με βάση το σεληνιακό κύκλο», επισημαίνει ο κ. Hartman, που προσθέτει: «δεν εφαρμόζονται φιλτραρίσματα, ούτε χρήση χημικών πρόσθετων, εκτός από ελάχιστο θειώδες». Σαφώς, λοιπόν, μπορούμε να μιλάμε για ήπια οινοποίηση και ίσως η αισθητική τής ετικέτας κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.

 

Προορισμός

Με τιμή ραφιού να κυμαίνεται γύρω στα 25€, το The Illustrious Hartman Molavi είναι κατά τους δημιουργούς του ένα κρασί που απευθύνεται σε όλους τους λάτρεις των αφρωδών οίνων υψηλής ποιότητας, τόσο στο σπίτι, όσο και στο εστιατόριο. «Είμαστε υπερήφανοι που παντρέψαμε την πιο βόρεια με την πιο νότια γηγενή ποικιλία της Ελλάδας για να φτιάξουμε έναν αφρώδη οίνο, ένα τύπο κρασιού που τόσο αγαπάμε ο Afshin και εγώ. Λατρεύουμε να δουλεύουμε με παλιές ελληνικές ποικιλίες, πόσο μάλλον όταν αυτές έχουν μεγαλώσει σε δύο εξαιρετικά αμπελοτόπια, της Μακεδονίας και της Κρήτης», καταλήγει ο κ. Hartman που, μαζί με τον Afshin Molavi, εκτιμούν πως το κρασί τους προορίζεται για παλαίωση που σίγουρα θα ξεπεράσει τα πέντε έτη.