ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το παλιό είναι αλλιώς και το νέο είναι ωραίο

  09/04/2021

της Πανδώρας Χωκ

 

Άλλο έψαχνε και άλλο βρήκε η Ηλιάνα Μαλίχιν στα ορεινά αμπελοτόπια της Κρήτης. Η κα Μαλίχιν παράγει, με τον Σπύρο Χρυσό, το κρασί Ρίζες2, ένα χαρμάνι από ασύρτικο Σαντορίνης και βιδιανό Κρήτης. Θέλοντας να αυξήσει την παραγωγή της, έψαχνε να αγοράσει λίγο ακόμα βιδιανό στα ορεινά του Ρεθύμνου, στην ευρύτερη περιοχή της Φουρφουράς, που είναι γνωστή για τα βιδιανά της. Οι αναζητήσεις της την οδήγησαν λίγο πιο νότια, στο χωριό Μέλαμπες. Όπως και ο Φουρφουράς, βλέπει το Λιβυκό Πέλαγος με ορεινούς αμπελώνες στα 700 και πλέον μέτρα υψόμετρο.  

 

Malihin_Vineyard.jpg

 

«Το χειμώνα του 2018 έφτασα στους Μέλαμπες αναζητώντας κάτι παλιά αμπέλια βιδιανού που είχα ακούσει ότι υπάρχουν» λέει η κα Μαλίχιν. «Όταν με τα πολλά κατάφερα να βρω κάποιον να με ανεβάσει στο βουνό για να δω τα αμπέλια από κοντά, βρέθηκα στην πύλη του παραδείσου. Από την πρώτη στιγμή ένιωσα πως είχα μπροστά μου κάτι διαφορετικό και η ιδέα να προσθέσω το σταφύλια τους στο κρασί Ρίζες2 έφυγε ακαριαία από το μυαλό μου! Είχα να κάνω με κάτι μοναδικό που άξιζε να αναδειχθεί· με το προϊόν ενός τόπου με πολιτιστική κληρονομιά. Κατέληξα στην ιδέα να βγάλω δύο νέες ετικέτες από την ίδια ποικιλία, η μία με σταφύλια από νέα σε ηλικία πρέμνα, η άλλη από σταφύλια από πρέμνα μεγάλης ηλικίας, με στόχο να αναδείξω τη δυναμική ή, ακόμα, και τις αδυναμίες του βιδιανού».

 

Συνειδητοποιώντας την αξία του ευρήματός της στους Μέλαμπες, η Ηλιάνα Μαλίχιν τηλεφώνησε στον συνέταιρό της Σπύρο Χρυσό για να του ανακοινώσει πως είχε βρει μεν τα σωστά σταφύλια, αλλά όχι για το κρασί που νόμιζαν. «Του ανέπτυξα την ιδέα μου για τις δύο νέες ετικέτες και εκείνος όχι μόνο δεν διαφώνησε μαζί μου, αλλά πλειοδότησε κιόλας, προτείνοντάς μου να δημιουργήσουμε εκεί το οινοποιείο μας, όπως και έγινε».

 

Συνεπαρμένοι με την περιοχή και τον ποικιλιακό της πλούτο, οι δύο οινοποιοί ετοιμάζουν και άλλα κρασιά που θα εστιάζουν στις γηγενείς ποικιλίες του νομού Ρεθύμνου. Εξάλλου και η μητέρα της Ηλιάνας είναι από τη Λαμπινή Ρεθύμνου, όπου τα τελευταία χρόνια διαμένει και η οινολόγος. Ο Σπύρος Χρυσός, από την πλευρά του, φέρνει στο «Σχήμα» (το όνομα της εταιρείας τους) τη δική του αμπελουργική και οινοποιητική πείρα, αφού έχει ήδη κυκλοφορήσει στη Σαντορίνη το κρασί Akra Chryssos και, πιο παλιά, το Acroterra με τον Απόστολο Θυμιόπουλο.

 

malihin-chryssos-vidiano-young-old-vines_COVER.jpgΤο κρασί Vidiano Young Vines 2019, Malihin-Chryssos, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2020 σε 3.510 φιάλες και παράγεται από σταφύλια τριών διαφορετικών αμπελιών σε υψόμετρο 560-640μ., με μέγιστη ηλικία τα 16 έτη. Το Vidiano Οld Vines 2019, Malihin–Chryssos, κυκλοφόρησε για πρώτη τον Αύγουστο του 2020 σε 1.375 φιάλες και παράγεται από προφυλλοξυρικά πρέμνα ηλικίας 90 ετών και πάνω, φυτεμένα σε μεγάλο υψόμετρο που ξεπερνά τα 740 μέτρα. Εκτός από τη διαμόρφωση (οι νέες φυτεύσεις είναι 70% γραμμικές ενώ παραδοσιακά εφαρμόζεται το κύπελλο), η καλλιέργειά τους είναι κοινή: ξερική, βιολογική, λίπανση με κομπόστ γαιοσκώληκα, χωρίς μηχανικές κατεργασίες εδάφους, με χορτοκοπή και με καταπολέμηση του ωιδίου με θειάφι σε σκόνη. Το έδαφος είναι αργιλοπηλώδες, με έντονη την παρουσία πέτρας σχιστόλιθου. «Τα αμπέλια βρίσκονται στην κορυφή του βουνού το οποίο ουσιαστικά τα χωρίζει στα δύο: το βόρειο μέρος βλέπει τον Ψηλορείτη, το νοτιοανατολικό κοιτάζει το Λιβυκό πέλαγος. Εδώ βρίσκονται τα πιο παλιά αμπέλια, στην περιοχή Αμύγδαλος (εξ ου και το Single Τerroir Amygdalos), όπου δέχονται θαλασσινή αύρα. Συχνά, μάλιστα, δεν μιλάμε απλώς για αύρα, αφού ο αέρας φτάνει τα 12 μποφόρ. Σε συνδυασμό με το πέτρωμα της περιοχής και τις βαθιές ρίζες, το σταφύλι των συγκεκριμένων αμπελιών οδηγεί σε κρασί με μεγάλο όγκο και έντονο το ορυκτό στοιχείο. Άλλο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό στο χωριό των Μελάμπων είναι το ποσοστό το παλαιών και μάλιστα προ φυλλοξήρας, δηλαδή αυτόριζων, αμπελιών που φτάνουν το 85%», επισημαίνει η Ηλιάνα Μαλίχιν.

 

Οι δύο συνέταιροι είναι της ήπιας οινοποιητικής φιλοσοφίας, χωρίς προσθήκη επιλεγμένων ζυμών, οινολογικές διορθώσεις, κολλάρισμα και φιλτράρισμα, μόνο με λελογισμένη χρήση θειώδους στην εμφιάλωση. Το κρασί από τα νέα αμπέλια παραμένει για 6 μήνες με τις φίνες οινολάσπες του, ενώ αυτό από τα παλαιά αμπέλια για 12 μήνες. Στο σταφύλι των νέων αμπελιών γίνεται αποβοστρύχωση, ενώ εκείνο από τα παλιά οινοποιείται ολόκληρο. Αμφότερα τα κρασιά φέρουν υπερήφανα τη γεωγραφική ένδειξη ΠΓΕ Ρέθυμνο.

 

Προς το παρόν, τα κρασιά τού 2020 ωριμάζουν στις δεξαμενές. Εκτιμάται πως εντός Απριλίου θα αρχίσουν οι πρώτες εμφιαλώσεις. Εξαντλημένα είναι, πρακτικά, τα κρασιά του 2019. Η διακίνησή τους γίνεται αποκλειστικά από την εταιρεία Μr.Vertigo με στόχο κυρίως την αγορά των εστιατορίων. Οι ετικέτες, που σχεδιάστηκαν από τη Βασιλική Μεθενίτη, συμβολίζουν τη νιότη την ανεμελιά για το ένα κρασί και την  ωριμότητα και το κύρος για το άλλο.

 

Σύμφωνα με την κα Μαλίχιν, οι τιμές των κρασιών (γύρω στα 20€ και στα 38€, αντίστοιχα) έχουν διαμορφωθεί με βάση το κόστος παραγωγής ώστε και οι αμπελουργοί να αμείβονται ικανοποιητικά και το εγχείρημα να είναι βιώσιμο. Όραμά της είναι, αν όχι η αναβίωση, τουλάχιστον η διάσωση των ορεινών αμπελώνων του νομού Ρεθύμνου. «Το 1975 στην περιοχή των Μελάμπων υπήρχαν 700 στρέμματα αμπέλια και σήμερα έχουν μείνει μόνο 150», λέει με παράπονο. «Το παλαιότερο έγγραφο για αμπέλι που έχει βρεθεί είναι του 1920, αλλά κάποιοι ηλικιωμένοι υποστηρίζουν πως τα αμπέλια είναι πολύ παλαιότερα. Η σύνθεσή τους είναι πολυποικιλιακή, συνήθως με 90% βιδιανό και το υπόλοιπο 10% θραψαθήρι, μελισσάκι και πλυτό».