ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΓΕ Μακεδονία: η απάντηση της Ελλάδας

  17/04/2021

Αίτηση για καταχώριση σήματος με την ένδειξη «Macedonia» ανέκοψαν οι Οίνοι Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), μετά από σχετική καταγραφή από το Παρατηρητήριο για την ΠΓΕ Μακεδονία. Η αίτηση υποβλήθηκε στο πολωνικό γραφείο εμπορικών σημάτων από αλλοδαπή εταιρεία, πιθανόν της Βόρειας Μακεδονίας.

 

THEODORE_GEORGOPOULOS.jpgΟ διευθυντής του ΣΕΟ, δικηγόρος, Θεόδωρος ΓεωργόπουλοςΜεγάλη επιτυχία θεωρείται πως ο αλλοδαπός ενδιαφερόμενος υποχρεώθηκε να δεσμευτεί εγγράφως πως θα χρησιμοποιεί την εν λόγω ένδειξη μόνο για προϊόντα που θα έχουν παραχθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στον τεχνικό φάκελο του ΠΓΕ Μακεδονία, δηλαδή οίνους από τη γεωγραφική ζώνη παραγωγής της Μακεδονίας. Άλλωστε, «με βάση το ισχύον δίκαιο, εφόσον τηρούνται  όσα περιγράφονται στον τεχνικό φάκελό της, η απαγόρευση της χρήσης αυτής της ένδειξης οίνων δεν είναι δυνατή, ακόμα και αν οι οίνοι παράγονται για λογαριασμό αλλοδαπών εταιρειών», εξηγεί ο εξειδικευμένος στις γεωγραφικές ενδείξεις  δικηγόρος και πανεπιστημιακός Θεόδωρος Γεωργόπουλος, ο οποίος είναι και Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου.

 

Οι ενέργειες, ωστόσο, της ΕΝΟΑΒΕ μπορεί να μην ήταν δυνατές εάν δεν υπήρχε το Παρατηρητήριο για την ΠΓΕ Μακεδονία, το οποίο εντόπισε την υποβολή της εν λόγω αίτησης. Πρόκειται για ένα μηχανισμό καταγραφής, αξιολόγησης και αντιμετώπισης περιπτώσεων παράνομης χρήσης της γεωγραφικής ένδειξης «Μακεδονία» σε όλο τον κόσμο. Αφορμή για τη δημιουργία του στάθηκαν καταγγελίες που από καιρό κάνουν μέλη του ΣΕΟ στο Σύνδεσμο. Αφορούν οινοποιεία από διάφορα κράτη της βαλκανικής και την Τουρκία, τα οποία προκειμένου να διακρίνουν τα προϊόντα τους προβαίνουν σε παράνομη χρήση των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων «Μακεδονία», «Θράκη» και «Αιγαίο».

 

Χρειάστηκαν πολλές συνεδριάσεις του ΣΕΟ με την ΕΝΟΑΒΕ και τη Διεύθυνση Β8 του υπουργείου Εξωτερικών (υπεύθυνη για την επιχειρηματική ανάπτυξη) για να δημιουργηθεί τελικά το εν λόγω Παρατηρητήριο, που εδρεύει στην Πλάκα. Τη νομική υποστήριξή του έχει αναλάβει pro bono η δικηγορική εταιρεία Γεωργόπουλος και Συνεργάτες, που ειδικεύεται στην προστασία γεωγραφικών ενδείξεων. Η νομική ομάδα της εν λόγω εταιρείας, καθώς και το γραφείο της ΕΝΟΑΒΕ, με διευθυντή τον Γιάννη Αλμπάνη, είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του, την οποία εξηγεί με δύο λόγια ο δικηγόρος: «Συγκεντρώνουμε πάσης φύσεως προσβολές, τις ιεραρχούμε και εφαρμόζουμε ένα πρωτόκολλο δράσης που έχει ήδη αποφασιστεί ανάλογα με την περίπτωση. Το πρωτόκολλο αυτό παραμένει απόρρητο, ώστε οι εκάστοτε σφετεριστές να μην γνωρίζουν τις κινήσεις του Παρατηρητηρίου».

 

Η υπόλοιπη χρηματοδότηση του Παρατηρητηρίου γίνεται από την ΕΝΟΑΒΕ. «Πληρώνονται υπέρογκα ποσά για μεταφράσεις στο ΥΠΕΞ, το οποίο ισχυρίζεται ότι δεν έχει τρόπο να απαλλάξει την ΕΝΟΑΒΕ από τα μεταφραστικά αυτά έξοδα, παρότι πρόκειται για εθνική προσπάθεια», σημειώνει ο κ. Γεωργόπουλος. Σημαντικές επιπλέον δαπάνες αποτελούν οι συνεργασίες με δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού, όπως στην περίπτωση της Πολωνίας, που χρειάστηκε τοπικό γραφείο για να υποβληθεί η εν λόγω ανακοπή. Με ανάλογο τρόπο αντιμετωπίσθηκαν και τα έξοδα για τη μετάφραση του ογκώδους τεχνικού φακέλου της ΠΓΕ Μακεδονία στα πολωνικά για τις ανάγκες της διαδικασίας. «Ευελπιστούμε ότι στο μέλλον, μετά και από αυτή την επιτυχία, τόσο τα αρμόδια υπουργεία όσο και η Περιφέρεια θα σταθούν έμπρακτοι αρωγοί σε μελλοντικές ενέργειες για την προστασία της ΠΓΕ Μακεδονία. Οι προσβολές της ΠΓΕ Μακεδονία είναι πολλές, ποικίλες και εκτείνονται σε όλη την υφήλιο. Η επιτυχία της Πολωνίας δείχνει ότι δεν κυνηγάμε “ανεμόμυλους”. Η έμπρακτη διοικητική και οικονομική βοήθεια θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την αποφασιστική αντιμετώπιση του ζητήματος σε διεθνή κλίμακα. Αυτό θα λειτουργούσε δε και ως πείραμα για άλλες ενδείξεις που αποτελούν αντικείμενο σφετερισμού, όπως Θράκη, Αιγαίο, ακόμα και Σαντορίνη», εξηγεί ο Θοδωρής Γεωργόπουλος και καταλήγει: «Μπροστά μας θα τα βρούμε, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο».

 

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, πως με συντονισμένες ενέργειες του ΣΕΟ, της προαναφερόμενης δικηγορικής εταιρείας και του ΥπΑΑΤ, πολύ πρόσφατα η ΠΓΕ Μακεδονία καταχωρίστηκε στο σύστημα της Λισαβώνας. Αυτό σημαίνει πως με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, το Παρατηρητήριο προσθέτει σημαντικά βέλη στη φαρέτρα του για τη διεθνή προστασία της εν λόγω ΠΓΕ. Ευτυχώς, στο σύστημα της Λισαβώνας καταχωρίστηκαν και οι γεωγραφικές ενδείξεις ΠΓΕ Θράκη και ΠΓΕ Αιγαίο Πέλαγος, οι οποίες επίσης αποτελούν κατά καιρούς αντικείμενο καταστρατήγησης από γείτονες.

 

 

Ο Θεόδωρος Γ. Γεωργόπουλος, εκτός από Γενικός Διευθυντής του ΣΕΟ, είναι κάτοχος της έδρας Jean Monnet για το Δίκαιο του Οίνου του Πανεπιστημίου της Reims (Καμπανία Γαλλίας), Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου Καμπανίας (Institut Georges Chappaz), Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για το Δίκαιο του Οίνου (AIDV), Ειδικός Γραμματέας στην Επιτροπή Δίκαιο και Κατανάλωση του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) και Δικηγόρος Αθηνών.