ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δράση ΣΟΚ στα σκαριά

  23/04/2021

Την πρώτη δράση του προγραμματίζει ήδη για τον προσεχή Ιούνιο ο νεοσύστατος Συνδέσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς (ΣΟΚ). Καταδεικνύει έτσι δυναμισμό προς την επίτευξη των στόχων του, που είναι η ενίσχυση, η ανάδειξη και η προώθηση του κεφαλονίτικου αμπελώνα.

 

OREALIOS-GEA.jpg

 

Εστιάζοντας στο κοινό συμφέρον, επτά οινοποιεία της Κεφαλονιάς ίδρυσαν τον Σύνδεσμο Οινοποιών Κεφαλονιάς, με το ιντρικγαδόρικο ακρωνύμιο ΣΟΚ. «Έπρεπε να οργανωθούμε. Όχι να συνεχίσουμε να ερχόμαστε άτυπα σε επαφή», εξηγεί ο οινοποιός Πέτρος Μαρκαντωνάτος (Gentilini Winery & Vineyards) και προσθέτει: «Βάλαμε διαφορές και προσωπικά στην άκρη, όπως και τυχόν καχυποψίες που υφίστανται μάλλον σε όλους τους κλάδους. Άλλωστε, μετά από χρόνια έχει φανεί πως είμαστε συνοδοιπόροι ευγενούς άμιλλας. Π.χ. μαζί κατεβαίνουμε στο Οινόραμα, μαζί φέρνουμε κόσμο στο νησί. Μόνο ομαδικά θα πάμε μπροστά και αυτό έγινε κατανοητό. Βοήθησαν και τα νέα άτομα του συνεταιρισμού, φέρνοντας νέα πνοή».

 

Η πρόσφατη ίδρυση του ΣΟΚ, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν έχει ακόμα οδηγήσει σε εκλογές Δ.Σ., που προγραμματίζονται για το καλοκαίρι. Ωστόσο, η πρώτη δράση του είναι κιόλας στα σκαριά και στοχεύει στον Τύπο: θα αφορά ένα τριήμερο στην Κεφαλονιά για δημοσιογράφους, μπλόγκερ κ.ά., ώστε να έρθουν σε επαφή με το νησί και τον ξεχωριστό αμπελώνα του, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα επισκέψεις στα οινοποιεία. «Δεν θέλουμε να κουράσουμε με τα ίδια και τα ίδια: μηχανήματα, δεξαμενές και βαρέλια», λέει ο κ. Μαρκαντωνάτος. Άλλωστε, ναι μεν πυλώνας της φιλοσοφίας του ΣΟΚ είναι το τρίπτυχο ενίσχυση, ανάδειξη και προώθηση του αμπελώνα και των κρασιών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, αλλά «πρώτα το νησί, μετά το κρασί και τελικά ο οινοτουρισμός», διευκρινίζει. Όλα αυτά σε κλίμα εξωστρέφειας, ώστε η Κεφαλονιά να μπει στον χάρτη των οινοτουριστών Ελλάδας και εξωτερικού (εκτενές άρθρο του SaveVintage2019 για τον οινοτουρισμό στην Κεφαλονιά εδώ).

 

Το συντονισμό της πρώτης αυτής δράσης του ΣΟΚ έχει αναλάβει η Άνθεια Κώτση, με εμπειρία από το γαστρονομικό φεστιβάλ Lemnos Philema, που διοργανώνει. Ως αρωγό δε στα προαναφερόμενα, θέτει και την παραδοσιακή γαστρονομία του νησιού στην οποία οι δράσεις του ΣΟΚ θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση. Το ίδιο θα γίνει και με την πολιτιστική παράδοσή του. Σημειώνεται πως η κα Κότση έχει αναλάβει και την επικοινωνία του Συνδέσμου, κυρίως μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, όπου τα οινοποιεία του ΣΟΚ θα μοιράζονται την καθημερινότητα της λειτουργίας τους.

 

Τα επτά οινοποιεία του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς είναι τα εξής: Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας «Ορεάλιος Γη», Gentilini, Κτήμα Φοίβος, Κτήμα Χαριτάτου, Οίνοι Σκλάβος, Οινοποιείο Πετρακόπουλος, Οινοποιείο Σαρρής (άρθρο του SaveVintage2019 για τα κρασιά των επτά οινοποιείων εδώ).