ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κτήμα Εύχαρις, παρά τις αντιξοότητες

  21/10/2021

της Άννας Άγα

 

HarisAntoniou.jpgΧάρης Αντωνίου και Eva-Maria Boehme σε παλαιότερη φωτογραφίαΟι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή των Μεγάρων τον περασμένο Μάιο προκάλεσαν τεράστιες υλικές ζημιές στο Κτήμα Εύχαρις στον Πευκενέα Μεγάρων. Πιο συγκεκριμένα, η φωτιά της 20ής Μαΐου διέσχισε το κτήμα ανεξέλεγκτη, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του οινοποιείου του, καθώς και της οικίας του οινοποιού Χάρη Αντωνίου, που βρίσκεται δίπλα του. Τι κάνει μερικούς μήνες μετά ο κ. Αντωνίου; Δεν σταματά να είναι δραστήριος. «Το Κτήμα Εύχαρις συνεχίζει και θα συνεχίσει», λέει αποφασιστικά. Μάλιστα πριν από λίγες εβδομάδες ολοκλήρωσε τον 27ο τρύγο του, αυτόν του 2021, με σταφύλια αρκετά καλής ποιότητας και υγιεινής, αλλά μειωμένη παραγωγή (-50% για τις λευκές και -40% για τις ερυθρές ποικιλίες), που αναμένεται να οδηγήσει σε 60.000 περίπου φιάλες κρασί.

Όσον αφορά τα άμεσα σχέδιά του λέει σθεναρά: «σε πρώτη φάση θα επιδιορθώσω τις βλάβες στο κτήριο του οινοποιείου και στη συνέχεια θα φροντίσω να αποκατασταθεί το σπίτι, για να μπορέσω να μείνω και πάλι στο κτήμα. Ευτυχώς, ο χώρος παραγωγής και αποθήκευσης των κρασιών, καθώς και τα βασικά οινοποιητικά μηχανήματα διασώθηκαν». Επίσης ευτυχώς, «η παραγωγή του 2020 είχε εμφιαλωθεί στο σύνολό της και φυλασσόταν σε τσιμεντένια αποθήκη μαζί με τα εναπομείναντα κρασιά της εσοδείας 2019, σε απόσταση 40-50 μέτρων από τα σημεία που πέρασε η φωτιά», εξηγεί ο οινοποιός. Ένα ακόμα ευτύχημα για αυτόν, αλλά και για τους κόπους τόσων ετών, ήταν πως το μεγαλύτερο μέρος των ιδιόκτητων αμπελώνων του διέφυγε τον κίνδυνο. «Μόνο πέντε στρέμματα μαλαγουζιάς, από το σύνολο των 20, κάηκαν», επισημαίνει. Δυστυχώς, η καλή τύχη σταμάτησε εκεί, καθώς η πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος της ιδιωτικής συλλογής με έργα σπουδαίων ζωγράφων υψηλής αξίας του Χάρη Αντωνίου και της συζύγου του, η οποία διατηρείτο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην οικία τους.

 

Μίνι χρονικό του Κτήματος Εύχαρις

Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, τελευταίος σημαντικός σταθμός στην πορεία του Κτήματος Εύχαρις ήταν, βεβαίως, η πώληση του μεγαλύτερου μέρους των αμπελώνων του, καθώς και του τότε οινοποιείου, που πραγματοποιήθηκε το 2010. Ωστόσο, η οινοπαραγωγική δραστηριότητα δεν διακόπηκε ποτέ. Συνεχίστηκε σε νέο χώρο που ο Χάρης Αντωνίου και η Γερμανίδα σύζυγός του Eva-Maria Boehme δημιούργησαν δίπλα στην οικία τους. Εκεί αξιοποιείται πρώτη ύλη από τα εναπομείναντα 90 στρέμματα που παρέμειναν ιδιόκτητα, φυτεμένα με μαλαγουζιά, ασύρτικο, Syrah, Merlot και Grenache rouge. Πουλήθηκαν, δηλαδή, περί τα 150 στρέμματα, τα οποία είχαν αγοραστεί και φυτευτεί σταδιακά, με έναρξη στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ο κ. Αντωνίου εισήλθε στο χώρο του κρασιού από αυτόν του τουρισμού, έχοντας ήδη διανύσει σημαντική πορεία σε αυτόν. Πιο συγκεκριμένα, λάτρης της ευζωίας και δη των εκλεπτυσμένων γαστρονομικών απολαύσεων, εγκατέστησε περί το 1996 τους πρώτους αμπελώνες του στους πρόποδες των Γερανείων Ορέων, ξεκινώντας παράλληλα τη δημιουργία του μικρού οινοποιείου του, που ολοκληρώθηκε το 2000. Το πρώτο κρασί του Κτήματος Εύχαρις (από τα ονόματα των ιδιοκτητών του, Εύα και Χάρης) εμφιαλώθηκε το 1997. Παράλληλα, εκτός από την αγάπη για το κρασί και τη στόχευση στην ποιότητα, η κομψότητα και ο κοσμοπολίτικος προσανατολισμός του ζεύγους αντικατοπτρίσθηκαν και στην ομορφιά καθαυτού του κτήματός τους, το οποίο απολάμβανε για χρόνια πλήθος επισκεπτών. Διότι εκεί αναπτύχθηκε μεγάλη οινοτουριστική δραστηριότητα πριν ακόμα αυτό γίνει μόδα, με αποτέλεσμα οι ξεναγήσεις και οι γευστικές δοκιμές στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του κτήματος και του οινοποιείου του να γίνονται σε εβδομαδιαία βάση και καλά οργανωμένα. Έτσι, πέρα από τη σημαντική συμβολή στην αναγέννηση της αμπελουργικής παράδοσης των Μεγάρων, το Κτήμα Εύχαρις ανέβασε τον πήχη στην περιοχή φιλοξενώντας και επιστημονικά συμπόσια, πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.ά.

Επιστρέφοντας στο παρόν, το Κτήμα Εύχαρις εξάγει σήμερα το 60% της παραγωγής του σε Αυστρία, Βέλγιο Γερμανία και ΗΠΑ, ενώ το υπόλοιπο 40% των κρασιών του διακινείται στην Ελλάδα από τα δίκτυα Trinity και Intervino και τους χονδρεμπόρους Κάβα Ανθίδης και Κάβα Δροσιά. Φυσικά, μέρος των κρασιών πωλείται από το κτήμα, καθώς και σε πρατήριο που διατηρεί στο 1ο χλμ. Λεωφόρου Μεγάρων – Αλεποχωρίου. Τα κρασιά που παράγει το Κτήμα Εύχαρις είναι τα Κτήμα Εύχαρις Λευκό (ασύρτικο και μαλαγουζιά), Κτήμα Εύχαρις Ροζέ (Grenache Rouge και Syrah), Κτήμα Εύχαρις Ερυθρό (Syrah και Merlot), Κτήμα Εύχαρις Ασύρτικο Sur Lie, Κτήμα Εύχαρις Μαλαγουζιά, Κτήμα Εύχαρις Merlot, Κτήμα Εύχαρις Syrah, Τα Δύο του Κόσμου Λευκό (ασύρτικο και Chardonnay), Τα Δύο του Κόσμου Ερυθρό (αγιωργίτικο και Syrah), Eva Ροζέ (ημιαφρώδες από Syrah και Grenache Rouge) και Επίλογος (γλυκό από ασύρτικο).