ΑΠΟΨΕΙΣ

Απόδοση στα ελληνικά: Ντίνος Στεργίδης

Η άποψη ενός ειδικού, του γάλλου σεφ Philippe Etchebest για το παρόν και το μέλλον της δοκιμαζόμενης εστίασης, πηγάζει μεν από τα όσα συμβαίνουν στη Γαλλία, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να αφορούν και τη χώρα μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Παρασκευά Κορδοπάτη

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον αμπελοοινικό κλάδο, τα μέτρα που ελήφθησαν και τα περαιτέρω που πρέπει να ληφθούν, αμυντικά και επιθετικά, σύμφωνα με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Δημήτρη Κούμανη

Ο ρεαλισμός –ενίοτε και ο κυνισμός– χαρακτηρίζεται πεσιμισμός την εποχή των Kardashians. Επειδή, όμως, οι σκεπτόμενοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα όπως είναι και όχι όπως θα ήθελαν να είναι, οι προσεχείς μήνες προβλέπονται ζοφεροί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Μαντίνεια ή Μαντινεία; Πού πάει ο τόνος; Μία πρώτη αναζήτηση στη Google δίνει 325.000 αποτελέσματα για το Μαντινεία, έναντι 143.000 για το Μαντίνεια. Ωστόσο, το σωστό είναι μάλλον Μαντίνεια και στη γενική Μαντινείας. Όσο κι αν ξενίζει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Κώστα Προβατά dipWSET (The Crunchy Grape)

Αν υπήρχε σύστημα αξιολόγησης εσοδειών, αυτή του 2019 θα ήταν στις καλύτερες της δεκαετίας.  Τα κρασιά της, όμως, κινδυνεύουν να θαφτούν στη σκόνη της πανδημίας. Αντί να γράψουν ιστορία, να γίνουν ιστορία. Σαν τα κουφάρια των δεινοσαύρων που ξεθάβουν ο χρόνος και ο άνθρωπος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Τσακίρη

Η έννοια «εσοδεία» για το κρασί είναι κοινώς αποδεκτή. Θα μπορούσε, όμως, να είναι ένας ακόμη κοινά αποδεκτός μύθος; Πόσο βέβαιο είναι ότι οι καιρικές συνθήκες επιδρούν αναμφισβήτητα ετησίως στην ποιότητα του κρασιού; Μπορεί η έννοια «εσοδεία» να αποδειχθεί επιστημονικά;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Λάβαμε και δημοσιεύουμε μία επιστολή από τον Γιώργο Παπαπαναγιώτου, έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προβολή του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό, αρχικά με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) και στη συνέχεια με τον φορέα Enterprise Greece.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Δημήτρη Kούμανη

Μετά το πρώτο ταξίδι του κατόπιν καραντίνας, ο Δημήτρης Κούμανης μοιράζεται εικόνες, σκέψεις και προβληματισμούς στην εποχή της πανδημίας, γενικώς και… οινικώς. Προτρέπει, εντέλει, «να πάρουμε τις ζωές μας πίσω». Να αντισταθούμε στη μετάλλαξη της ζωής, αλλά και της ευζωίας. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Του Ντίνου Στεργίδη

Στη γλώσσα του κρασιού όταν λέμε «εσοδεία», εννοούμε πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων την ποσότητα, την ποιότητα και τις δυνατότητες παλαίωσης ενός οίνου.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Του Γιάννη Καρακάση MW

Υπάρχουν και θετικές πλευρές και επιδράσεις στην οινική βιομηχανία μας από τον Covid. Μία από αυτές είναι το αποτύπωμα που μπορεί να αφήσει στις καταναλωτικές μας συνήθειες για τα λευκά κρασιά.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένας από τους πλέον ζεστούς λόγους που χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε Δελτίο Τρύγου, που κατά κανόνα, ίσως και κατ’ ανάγκη, παραμένουν πάντα τυπικά, είναι αυτός της Στέλλας Χατζηδάκη, κόρης του αείμνηστου Χαρίδημου Χατζηδάκη, πρωτοπόρου οινοποιού στη Σαντορίνη. Αξίζει να παρατεθεί ατόφιος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Του Ντίνου Στεργίδη

Σε όλο το βόρειο ημισφαίριο οι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος είναι εκείνοι κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσιάζεται στους επαγγελματίες του κρασιού η εκάστοτε νέα εσοδεία κάθε χώρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ