ΑΠΟΨΕΙΣ

Ένα καθόλα αντισυμβατικό και ανθρώπινο Δελτίο Τρύγου

  26/06/2020

Ένας από τους πλέον ζεστούς λόγους που χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε Δελτίο Τρύγου, που κατά κανόνα, ίσως και κατ’ ανάγκη, παραμένουν πάντα τυπικά, είναι αυτός της Στέλλας Χατζηδάκη, κόρης του αείμνηστου Χαρίδημου Χατζηδάκη, πρωτοπόρου οινοποιού στη Σαντορίνη. Αξίζει να παρατεθεί ατόφιος.

 

hatz.jpg

«Στον απόηχο του φετινού τρύγου, τα αδέρφια μου, Αντώνης, Αριάδνη κι εγώ, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ολόψυχα τους αμπελουργούς της Σαντορίνης, τους “δικούς μας ανθρώπους”, οι οποίοι για ακόμη μία χρονιά μάς τίμησαν και μάς έδωσαν δύναμη για τη συνέχεια. Σας ευχαριστούμε που εμπιστεύεστε τα σταφύλια σας σε εμάς! Αμέτρητα ευχαριστώ αξίζει αδιαμφισβήτητα ένα σύνολο ανθρώπων, οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά και αγρύπνησαν, όμως, με πλατύ χαμόγελο και μπόλικο χιούμορ. Αγωνίστηκαν με πάθος και είναι υπεύθυνοι για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρύγου! Αναφέρομαι φυσικά στους συνεργάτες μας, στα μέλη της ομάδας του Οινοποιείου Χατζηδάκη ή μάλλον καλύτερα θα πω στα μέλη της οικογένειάς μας! Σας ευχαριστώ από καρδιάς!».

Στέλλα Χατζηδάκη

 

Κατά τα λοιπά, η υπεύθυνη οινολόγος – γεωπόνος της οινοποιίας, που ιδρύθηκε το 1997 από τον Χαρίδημο Χατζηδάκη και την Κωνσταντίνα Χρυσού, Στέλλα (Παπαδημητρίου) και η οινολόγος Μαριέττα Σαμαρά μας πληροφορούν για τα εξής: «Όλη η καλλιεργητική περίοδος της εσοδείας 2019 στη Σαντορίνη κύλησε με ήπιες θερμοκρασίες (ακόμα και κατά Ιούνιο και Ιούλιο –μέσες θερμοκρασίες 25 έως 26 °C), ενώ οι βροχοπτώσεις έφτασαν τα 500mm και κορυφώθηκαν από Ιανουάριο έως Μάρτιο. Στα μέσα αυτού του μήνα πραγματοποιήθηκε η έκπτυξη οφθαλμών, αλλά στα τέλη του ισχυρότατοι άνεμοι μείωσαν δραματικά την ποσότητα παραγωγής 2019. Ωστόσο, η ωρίμαση του εναπομείναντος φρούτου ήταν ομαλή και κατά δύο εβδομάδες όψιμη σε σχέση με την εσοδεία 2018. Η ολική οξύτητα ήταν αξιόλογα υψηλή, όπως πολύ καλή και η φαινολική ωριμότητα του φρούτου». Γι’ αυτό στη Σαντορίνη χαρακτηρίζουν το 2019 μία εξαιρετική εσοδεία, με εξαίρεση, φυσικά, τη χαμηλή ποσότητα παραγωγής.