ΑΠΟΨΕΙΣ

Επιστολή του Γιώργου Παπαπαναγιώτου στο Save Vintage 2019

  10/07/2020

 Λάβαμε και δημοσιεύουμε μία επιστολή από τον Γιώργο Παπαπαναγιώτου, έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προβολή του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό, αρχικά με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) και στη συνέχεια με τον φορέα Enterprise Greece.

 

IMG 0890Ο Γιώργος Παπαπαναγιώτου στη Λοζάνη το 2010 (δεξιά)

 

«Αγαπητέ κύριε Στεργίδη,

Θερμά συγχαρητήρια για τη νέα πρωτοβουλία σας! 

Δύο παρατηρήσεις:

  • Είναι καιρός που λείπει τραγικά από τον κλάδο ένας χώρος διαλόγου και ενημέρωσης, αυτό που έκανε λαμπρά το «Αμπελοτόπι». Όχι μόνον το κρασί, αλλά κανένας κλάδος, κανένας τομέας δραστηριότητας δεν μπορεί να προκόψει σήμερα χωρίς ένα τέτοιο μέσο διότι, όπως λένε οι οινοπαραγωγοί του Όρεγκον στις ΗΠΑ, «we are on the same tide». Μήπως θα έπρεπε να ξαναδείτε την επανέκδοση της εφημερίδας«Αμπελοτόπι»;
  • Σίγουρα, κατά γενική ομολογία, το 2019 ήταν μια εξαιρετική χρονιά. Πλην όμως, υπήρξαν κι άλλες στο παρελθόν και θα υπάρξουν κι άλλες στο μέλλον. Δεν μπορώ να μη θυμηθώ τη συζήτηση που είχε ξεκινήσει το Αμπελοτόπι με εκείνο το υπέροχο άρθρο του Αργύρη Καλλιανιώτη για την παλαίωση των οίνων υψηλής ποιότητας... Εννοείται πως αντιλαμβάνομαι ότι, την ώρα που οι τράπεζες έχουν σταματήσει τη χρηματοδότηση, οι οινοπαραγωγοί για να έχουν ταμειακή ρευστότητα αναγκάζονται να βγάζουν τα κρασιά τους στην αγορά νωρίτερα από ό,τι θα έπρεπε. Και θα μπορούσε να πει κανείς πως, ούτως ή άλλως, εάν ένα κρασί είναι καλό, αυτό πιστοποιείται ακόμη κι όταν είναι εντελώς νέο. Πλην όμως, το πόσο καλό μπορεί να είναι, αν του δοθεί ο εντελώς απαραίτητος χρόνος να παλαιώσει, αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει κανείς, όσο καλός γευσιγνώστης κι αν είναι.

IMG_0887.jpgΣτιγμιότυπο από τη γευστική δοκιμή ελληνικών κρασιών στη Λοζάνη το 2010

Να σας θυμίσω μια εκδήλωση στη Λωζάνη, το 2010, όπου εσείς παρουσιάζατε τα κρασιά στους καλεσμένους ειδικούς. Εκεί, είχαμε την πρώτη εμφάνιση του Καβαλιέρου 2009 του Πάρη Σιγάλα, μία εξαιρετικά μεστή single vineyard Σαντορίνη. Δεν θυμάμαι καλά, αλλά νομίζω ότι ήταν Απρίλιος ή Μάιος. Το κρασί ήταν ερμητικά κλειστό και πριν από την εκδήλωση το μεταγγίσαμε για να το αερίσουμε, ξανά και ξανά, χωρίς αποτέλεσμα. Θυμάμαι, δε, ότι είχε προκαλέσει δριμύτατα σχόλια από τον πολύ γνωστό δημοσιογράφο οίνου της Λωζάννης, Pierre Thomas, ο οποίος «ούρλιαζε» ότι το κρασί αυτό δεν μπορεί να έχει και ούτε θα έχει προκοπή στην Ελβετία και ζητούσε να το αποσύρουμε από τη γευστική δοκιμή. Δύο χρόνια μετά, το ίδιο κρασί στεφόταν αν όχι το καλύτερο ένα από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά, γιατί τότε φάνηκε το μεγαλείο του.

IMG_0926.jpgΟ έγκριτος ελβετός δημοσιογράφος Pierre Thomas στην ίδια εκδήλωση

 

Φλυάρησα.

Θερμές ευχές για επιτυχία στη νέα προσπάθεια!

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Τομέας Οίνου, Enterprise Greece»