ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ειρήνη στο χώρο των οινικών θαυμάτων

  13/05/2021

της Ειρήνης Γεωργίας Γαλάνη*

 

Galani.jpgΜπαίνοντας για πρώτη φορά σε ένα χώρο έχεις νιώσει ποτέ πως όλα σου φαίνονται οικεία; Πως βρίσκονται εκεί για κάποιο λόγο; Έτσι ένιωσα την πρώτη φορά που μπήκα σε οινοποιείο. Όλα ήταν λες και τα είχα ξαναδεί. Ό,τι άκουγα σαν να το είχα ξανακούσει. Αμέσως κατάλαβα πως αυτό το βήμα θα μου αλλάξει τη ζωή.

Από το αμπέλι, ακόμη, με τα κλήματα στοιχισμένα να στέκουν όμορφα, πειθαρχημένα και υπομονετικά, γνωρίζοντας ακριβώς τι πρέπει να κάνουν, μέχρι το χώρο με τα επιβλητικά βαρέλια για την ωρίμαση και την αποθήκευση του κρασιού, όλα μου φαίνονταν ενδιαφέροντα. Ο ενθουσιασμός μου, πέρα από προφανής, αφού θυμάμαι πως χαμογελούσα μονίμως, ήταν τεράστιος.

Είναι εντυπωσιακό, κάτι τόσο μικρό όσο μία ρώγα σταφυλιού, να είναι υπεύθυνο για όσα ακολουθούν μετά τον τρύγο. Το σταφύλι διαμορφώνει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά την οινοποίηση και εξαιτίας του παράγονται μοναδικά κρασιά. Είναι ο καθρέφτης μιας εκπληκτικής ή μιας μέτριας χρονιάς και παρότι ο ρόλος του είναι ίσως ο πιο σημαντικός, ως προϊόν στα μάτια μου φάνταζε πάντα ταπεινό. Ίσως λόγω της απλότητάς του, που στο εσωτερικό κάθε ρώγας του καταλαμβάνει, όμως, τον ίδιο ακριβώς χώρο με την πολυπλοκότητα.

Το καλό με το να μην ξέρεις απολύτως τίποτα για το κρασί, πέραν του ότι είναι απλά λευκό, κόκκινο ή ροζέ, όπως συνέβαινε με εμένα, είναι πως ακούς τα πάντα με προσοχή και προσήλωση ανάλογη αυτής των παιδιών της πρώτης δημοτικού όταν ξεκινούν να μαθαίνουν γραφή και ανάγνωση.

Από την άλλη μεριά, συγκινητικό είναι το πώς οι άνθρωποι που αγαπούν ό,τι κάνουν ομορφαίνουν αυτόματα όλα για τα οποία μιλούν. Έτσι, ήταν μάλλον αναπόφευκτο να αγαπήσω το κρασί μέσα από τα λόγια όσων έχω συναντήσει στη μικρή πορεία της ενασχόλησής μου με αυτό. Από τους γεωπόνους, που φέρονται στα αμπέλια με τόση στοργή και τους οινολόγους, που φροντίζουν να γίνονται μεθοδικά οι εργασίες τής οινοποίησης, μέχρι τους παραγωγούς, που αγωνιούν για το τελικό αποτέλεσμα και τους οινόφιλους, που πίνουν κρασί βιωματικά και όχι απλώς ως συνοδευτικό του φαγητού τους. Αλλά και οι καθηγητές της σχολής που γράφτηκα αργότερα, κατάφεραν, εκτός από γνώση, να μου μεταφέρουν πολλά από όσα πιστεύουν εκείνοι για το κρασί, συνοδεύοντάς τα με τα όμορφα συναισθήματά τους για αυτό, αλλά και διανθίζοντάς τα γλαφυρά με ιστορίες από εμπειρίες τους.

Η αλήθεια είναι πως η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω στον πλανήτη. Αν όμως έψαχνα ένα θετικό σε όλη αυτήν την κατάσταση, όπως κάνω πάντα, αυτό είναι πως μπόρεσα να ασχοληθώ περισσότερο με το κρασί. Διάβασα για τις ποικιλίες αμπέλου, τα πρωτογενή χαρακτηριστικά τους, το πώς φέρονται μετά την αλκοολική ζύμωση και τελικά για τα αρώματα μύτης και στόματος που όλα αυτά προσδίδουν στο κρασί. Έμαθα για την ωρίμαση σε βαρέλια, την εμφιάλωση του κρασιού και την εξέλιξή του στη φιάλη. Ανέλυσα λέξεις όπως οξύτητα, γλυκύτητα, τανίνες κ.ά., που μέχρι πριν φάνταζαν ξένες.

Ίσως, όμως, το πιο σημαντικό που έμαθα είναι ότι η εμπειρία που σου προσφέρει η δοκιμή του κρασιού είναι συναρπαστική. Δοκιμάζοντας ένα κρασί όλες οι αισθήσεις σου είναι ενεργοποιημένες. Αντιλήφθηκα πως σχεδόν όλες οι σημαντικές στιγμές μου μέχρι τότε, μία γιορτή, μία επιτυχία, ένα φαγητό με φίλους, ακόμη και ένα μοναχικό βράδυ στον καναπέ, συνοδεύονταν από ένα ποτήρι κρασί. Συνειδητοποίησα πως η αναζήτηση ισορροπίας συνδυάζοντας κρασί με φαγητό είναι από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος. Εντέλει, το να μιλάς για όλα αυτά με ανθρώπους που τα αγαπούν εξίσου είναι καθαρή ευλογία.

Το κρασί είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς εξελίσσεται, οπότε πιστεύω πως δε θα σταματήσω να μαθαίνω και να ενημερώνομαι για αυτό. Είμαι πεπεισμένη πως η φλόγα του ενθουσιασμού μου θα κρατιέται διαρκώς αναμμένη και οι προσδοκίες μου θα αυξάνονται μονίμως.

Αν έχεις ποτέ πιάσει τον εαυτό σου να τριγυρνά νοητά σε έναν αμπελώνα, μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, τίποτε δεν σε εμποδίζει να το πραγματοποιήσεις. Διάλεξε οινοποιείο και κάνε το στο κτήμα του. Υπόσχομαι πως αξίζει και πως μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στη ζωή σου!

 

*Η Ειρήνη Γεωργία Γαλάνη είναι νεοεισερχόμενη στο κρασί. Ξεκίνησε από απλή καταναλώτρια και ούσα πια συνειδητοποιημένη και ενθουσιώδης οινόφιλη δαπανά πολύ από τον ελεύθερο χρόνο της ασχολούμενη με τον οίνο και το απολαμβάνει. Ίσως, μάλιστα, οραματίζεται να καταλάβει κάποια βαθύτερη θέση στο χώρο του κρασιού.