ΠΟΡΤΡΕΤΑ

Μαρία Κατσούλη

  02/10/2020

Katsouli.jpgΗ Μαρία Κατσούλη είναι οινοχόος, οινογράφος, εκπαιδεύτρια, σύμβουλος εστίασης και πιστοποιημένη γευσιγνώστρια ελαιόλαδου – Profesional Olive Oil Sommelier (2010). Επαγγελματίας στο κρασί από το 1989, το 1995 εισήγαγε και καθιέρωσε το επάγγελμα του οινοχόου ως η πρώτη οινοχόος στην Ελλάδα.

Το 1995 η κ. Κατσούλη ήταν υπεύθυνη στην πρωτοποριακή για την εποχή της Ελληνική Ακαδημία Οίνου (περιοδικό Αθηνόραμα). Στη μακρά καριέρα της ως οινοχόος συνεργάστηκε με τα κορυφαία εστιατόρια Mezzo Mezzo, Beau Brummel, Τudor Hall (ξενοδοχείο King George) και Botrini's, ενώ επιμελήθηκε λίστες κρασιού δεκάδων άλλων εστιατορίων, ξενοδοχειακών μονάδων και wine bars, σε Αθήνα και περιφέρεια.

Έχει συνεργαστεί με εξειδικευμένες επαγγελματικές τουριστικές σχολές (π.χ. Palmie και Etoile, με την οποία συνεργάζεται και σήμερα) και διοργανώνει σεμινάρια οίνου και ελαιολάδου, γευσιγνωσίες, γαστρονομικά δείπνα κ.ά. Από το 2002 είναι ειδική συνεργάτις της εταιρείας οινικής επικοινωνίας Vinetum, όπου ανάμεσα σε άλλα διετέλεσε πρέσβειρα των ειδικών ποτηριών Riedel.

Εμπνεύστηκε και διευθύνει το Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου ATHENA (διοργάνωση Vinetum). Έχει γράψει σε εξειδικευμένα έντυπα κρασιού και γεύσης (Αμπελοτόπι, Οινοχόος, Food Service), σε περιοδικά ποικίλης ύλης (Harper’s Bazaar, Γυναίκα) και σε ένθετα εφημερίδων.

Έχει συμμετάσχει ως κριτής σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς οίνου και ελαιολάδου Ελλάδας και εξωτερικού, διατηρούσε εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι Seven-X (1996-98) και είναι ιδρυτικό μέλος της «Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων» (ΠΕΝΟ) και του συνδέσμου «Οι Ελληνίδες του Κρασιού».