ΠΟΡΤΡΕΤΑ

Συνέντευξη του Άρη Σκλαβενίτη (Oinoscent)

  15/01/2021

στη Βένια Ρούφα

 

Sklavenitis.jpgΥπάρχει μία σύγχυση ως προς τον ορισμό του wine bar. Για εσάς, τι σημαίνει wine bar και ποια η διαφορά του, αν υπάρχει, από το wine restaurant, ενός εστιατορίου δηλαδή που είναι προορισμός για τη λίστα των κρασιών του;

Η βασική διαφορά των wine bar από τα wine restaurants είναι το μπαρ. Βασική, δηλαδή, προϋπόθεση είναι πως πρέπει να υπάρχει μπάρα. Βέβαια, στο wine bar πιο σημαντική είναι η λίστα κρασιών σε ποτήρι, η οποία πρέπει να έχει αρκετές επιλογές που θα εναλλάσσονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ένα wine bar πρέπει να εξυπηρετεί και εκπαιδευτικές ανάγκες για τους καταναλωτές, να τους βοηθά να μάθουν, να γευτούν και να ταξιδέψουν σε ποικιλίες αμπέλου και οινοπαραγωγικές περιοχές όλου του κόσμου. Φυσικά και μπορούν να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο ένα wine bar και ένα wine restaurant. Το πρώτο να έχει και εστιατόριο ή το δεύτερο μπάρα.

 

Για να προσεγγίσετε αποτελεσματικά το ελληνικό κοινό εκτιμάτε πως χρειάστηκε να κάνετε πολλές παραχωρήσεις σε σχέση με τα αρχικά σας σχέδια ή μπορέσατε να υλοποιήσετε το όραμά σας όπως ακριβώς θέλατε;

Νομίζω πως έχουμε μείνει πιστοί στις αξίες, στα πιστεύω και στο όραμα του Oinoscent. Από την πρώτη μέρα δεν έχουμε κάνει καμία έκπτωση ή παραχώρηση. Προτεραιότητά μας ήταν πάντα η ποιότητα και γνώμονας να εξυπηρετήσουμε την ανάγκη του καταναλωτή να βιώσει μία νέα εμπειρία δοκιμάζοντας νέα κρασιά.

 

Πώς συγκρίνετε τα ελληνικά wine bar και, γενικότερα, το wine bar scene της Αθήνας με ό,τι συμβαίνει σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία κ.λπ; Υπάρχει, εκτιμάτε, κρίσιμη μάζα ελλήνων οινόφιλων που μπορεί να συντηρήσει ικανό αριθμό wine bar, ώστε αυτά να αποτελούν διακριτή κατηγορία διασκέδασης; Πόσο εξαρτάστε από τον τουρισμό;

Τα wine bar είναι κάτι που ήρθε για να μείνει στην ελληνική και κυρίως στην αθηναϊκή σκηνή. Έχουμε wine bar με υψηλή ποιότητα αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να συγκριθούμε με χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Αυτές έχουν ιστορία στην οινοπαραγωγή και ο λαός τους έχει αναπτυγμένη κουλτούρα γύρω από το κρασί. Αυτό το δίπολο έχει ως αποτέλεσμα στις χώρες αυτές να υπάρχουν και πολλά wine bar και μεγάλη ποσότητα αυτών να είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας.

Σαφώς, υπάρχει μία δεξαμενή Ελλήνων οινόφιλων, που τα τελευταία χρόνια μεγαλώνει διαρκώς. Ίσως, όμως, τη στιγμή που μιλάμε να μην είναι ικανή να συντηρήσει όλα τα wine bar που υπάρχουν. Ας μην ξεχνάμε πως πολλά all-day καφέ και εστιατόρια έχουν αυξήσει τις λίστες κρασιών τους, με αποτέλεσμα να παίρνουν ένα κομμάτι της πίτας και μάλιστα μεγάλο. Ωστόσο, είμαι σίγουρος πως είναι ζήτημα χρόνου. Αν κάποιος παρατηρήσει, τα περισσότερα wine bar βρίσκονται κοντά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα τους καλοκαιρινούς μήνες ο τουρισμός να διαμορφώνεται σε βασικό πυλώνα για τον τζίρο τους. Υπάρχουν, όμως, και αυτά που ο τουρισμός δεν τα επηρεάζει.

 

Πώς διαχειρίζεστε τη σχέση ελληνικού και ξένου αμπελώνα στο κατάστημά σας;

Όταν ξεκινήσαμε το 2008, τα κρασιά του ελληνικού αμπελώνα ήταν περίπου το 70-80%. Με την πάροδο, όμως, των χρόνων τα πράγματα άλλαξαν. Αυτήν τη στιγμή είναι ο ξένος αμπελώνας που έχει φτάσει περίπου στο 70-75% των κρασιών που αναπαύονται στα ράφια του κελαριού μας. Φυσικά, αγαπάμε το ελληνικό κρασί. Απλά, ο αριθμός των φιαλών μας έχει αυξηθεί. Έχει ξεπεράσει τις 1.000 διαφορετικές ετικέτες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι διεθνείς. Το κρασί για εμάς δεν έχει σύνορα, ούτε οπίσθιες ετικέτες. Αν μας εκφράζει ένα κρασί τότε θέλουμε να βρίσκεται στο κελάρι και στο χώρο μας.

 

Υπάρχει αντίληψη στον καταναλωτή ως προς την έννοια της εσοδείας; Υπάρχουν κάποιες χρονιές οι οποίες θα λέγατε από την πείρα σας ότι έχουν περάσει στον κόσμο ως καλύτερες από άλλες;

Αυτή είναι, πραγματικά, μια πολύ ωραία ερώτηση! Πριν από αρκετά χρόνια η αντίληψη αυτή δεν υπήρχε στους καταναλωτές. Όλοι ήθελαν το πιο φρέσκο, το «καλό», το φετινό κρασί. Η προαναφερθείσα δεξαμενή ανθρώπων, που όπως είπαμε μεγαλώνει, δέχεται όλο και πιο νέους στις τάξεις της. Πολλούς από αυτούς τους συναντάμε καθημερινά να αναζητούν παλιές χρονιές, συγκεκριμένες εσοδείες για κάποια κρασιά ή και κάποιες οινοπαραγωγικές περιοχές, εκφράζοντας πια προτιμήσεις και με αυτό το κριτήριο.

 

 

Oinoscent

Έτος ίδρυσης: Δεκέμβριος 2008

Βουλής 45-47, Αθήνα

Τ: 210 322 9374