ΠΟΡΤΡΕΤΑ

Ο winevert Δημήτρης Σπυριδάκος - Συνέντευξη

  23/02/2021

στην Άννα Άγα

 

Spyridakos.jpg

 

Η παρουσία σας στο Instagram έχει προκαλέσει αίσθηση στο χώρο του κρασιού. Πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτό;

Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σας, αλλά η αλήθεια είναι ότι εγώ κάνω απλά αυτό που αγαπώ με τρόπο που ταιριάζει σε μένα. Βρήκα ένα κενό στο κομμάτι τής επικοινωνίας του ελληνικού κρασιού και αποφάσισα να μιλήσω άμεσα και προσιτά, με απλά λόγια και με απώτερο στόχο να προσπαθήσω να περάσω ένα μεγάλο χαμόγελο και πολύ θετική ενέργεια σε όσους με παρακολουθούν και βιώνουν και αυτοί τον εφιάλτη της πανδημίας. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά αποτέλεσμα πάρα πολλών ωρών δουλειάς και δημιουργικού θάρρους.

 

Ποιο είναι το κύριο περιεχόμενο των αναρτήσεών σας;

Η δομή του περιχεομένου ή αλλιώς τα content pillars του the.winevert ήταν από την αρχή πολύ συγκεκριμένα και αυτό πιστεύω βοήθησε πολύ στην ανάπτυξη του λογαριασμού μέχρι τώρα. Στο the.winevert αποφάσισα να μιλήσω και να μεταδώσω το πάθος μου για το ποιοτικό ελληνικό κρασί/απόσταγμα, καθώς και για το μοναδικό ελληνικό αμπελώνα. Αυτό γίνεται με έναν απλό και κατανοητό τρόπο. Στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να μάθουν για τον οινικό θησαυρό της χώρας μας.

 

Γιατί επιλέξατε το Instagram ως κύριο μέσο επικοινωνίας;

Η αλήθεια είναι ότι πριν ξεκινήσω το the.winevert η σχέση μου ως χρήστης του instagram ήταν πολύ τυπική και ίσως ακόμα παραμένει τέτοια. Εγώ αγαπάω το κρασί και θέλω να μιλήσω για αυτό. Το instagram είναι για εμένα ένα βήμα το οποίο αυτή τη στιγμή έχει απήχηση. Επέλεξα αυτήν την πλατφόρμα γιατί κυριαρχείται από την εικόνα και εμένα η εικόνα και η φωτογραφία μου αρέσουν πολύ. Επίσης, ηλικιακά οι χρήστες είναι κοντά στη δική μου ηλικία και επομένως θα ήταν και είναι πιο εύκολο να περάσω τα μηνύματα μου σε αυτούς.

 

Πότε ξεκίνησαν οι πρώτες αναρτήσεις στο «the.winevert» και πώς γεννήθηκε η ιδέα της ενασχόλησής σας με το κρασί; 

Ο οινοστρεφής (aka the.winevert) γεννήθηκε το Μάιο του 2019 και βλέποντας πίσω το χρόνο ήταν το παιδί της σταδιακής εμπιστοσύνης που απέκτησα στον εαυτό μου όσον αφορά το κρασί. Εκείνη την περίοδο τελείωνα το τρίτο πτυχίο μου στην οινογνωσία και τη γευσιγνωσία στο κρασί (WSET Level 3) και αυτό με έκανε να τολμήσω να φωτογραφίζω τα κρασιά που δοκίμαζα και να γράψω για αυτά. Μάλλον το κρασί με επέλεξε, παρά εγώ αυτό. Βλέποντας μία συνέντευξη του εξαιρετικού Βαγγέλη Γεροβασιλείου βρέθηκα στα έδρανα του Level 1 στο WSPC χωρίς σχεδόν να πίνω καθόλου κρασί και, φυσικά, χωρίς να μπορώ να καταλάβω την παραμικρή διαφορά ανάμεσα σε δύο κρασιά. Κοιτώντας πλέον πίσω στο χρόνο, η οικογένειά μου έζησε για δεκαετίες από το κρασί, ο προπάππους και ο παππούς μου ήταν επαγγελματίες αμπελουργοί, ο πατέρας μου για ένα διάστημα ερασιτεχνικής οινοποιός, αλλά όταν γεννήθηκα εγώ δεν υπήρχε ούτε ένα κλήμα στην οικογένεια και θα τολμήσω να πω ούτε οινική κουλτούρα. Παρά ταύτα, όμως, είμαι πλέον σίγουρος: Το κρασί επέλεξε εμένα, όχι εγώ αυτό. 

 

Πώς προέκυψε το όνομα «the.winevert»;

Ψάχνοντας το όνομα του λογαριασμού με τον οποίο θα μιλήσω για κρασί βρέθηκα στη θέση να πρέπει να επιλέξω ένα πρωτότυπο όνομα, που όταν το διαβάζει ή το ακούει κάποιος να του «μένει», αλλά και να μπορεί αμέσως να καταλάβει τι πραγματεύεται ο λογαριασμός. Το συνθετικό Wine έπρεπε, λοιπόν, οπωσδήποτε να είναι μέσα. Μετά από αρκετή σκέψη και ίσως μία μικρή δόση έμπνευσης προέκυψε και το -vert, η κατάληξη λέξεων όπως extrovert (=εξωστρεφής) και αυτό γιατί με ένα αφηρημένο τρόπο μιλάει για μία πολύ μαγική ιδιότητα του κρασιού που εμένα προσωπικά με αγγίζει. Δηλαδή το κρασί μέσω του αλκοόλ που περιέχει αποτελεί το μέσο με το οποίο οι άνθρωποι χαλάρωναν ανά τους αιώνες, περνούσαν όμορφες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα ή ακόμα ακόμα ανέπτυσσαν σπουδαίες φιλοσοφικές συζητήσεις στα περίφημα συμπόσια της αρχαιότητας. Το κρασί, λοιπόν, έχει αυτό το χάρισμα και έτσι γεννήθηκε ο «οινοστρεφής» ήτοι «the.winevert». 

 

Συγκρινόμενη με άλλα προϊόντα, π.χ. craft beer και spirits, η επικοινωνία του κρασιού θεωρείται γενικά «παλιομοδίτικη» και αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Εκτιμάτε πως είναι το περιεχόμενο του αντικειμένου τέτοιο (ποικιλίες αμπέλου, εσοδείες, τερουάρ, γεωγραφία, οινολογία…) που αναπόφευκτα οδηγεί σε αυτό το «διδακτισμό» ή είναι το κρασί εκ φύσεως «συντηρητικό»; Με άλλα λόγια, οι σύγχρονοι τρόποι επικοινωνίας μπορούν –ή μήπως πρέπει– να υπερκεράσουν όλο το παραδοσιακό οινικό αφήγημα ή όχι;

Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η επικοινωνία στο χώρο του κρασιού είναι λίγο «παλιομοδίτικη» σε σχέση με αυτή άλλων αλκοολούχων ποτών και γι’ αυτό «ευθύνεται» το ίδιο το προϊόν. Με αυτή τη λίγο αιρετική μου φράση θέλω να πω πως αυτό που έτσι και αλλιώς ξεχωρίζει το κρασί από τα υπόλοιπα αλκοολούχα προϊόντα είναι πως πρέπει καταναλώνεται με καλή παρέα, κατά κανόνα είναι καλό να συνδυάζεται με φαγητό και πως ένα κρασί δεν πρόκειται να είναι ποτέ ξανά το ίδιο, καθώς εξελίσσεται στη φιάλη. Όλη αυτή η κουλτούρα και η φιλοσοφία γύρω από το κρασί, καθώς και η τάση που έχουν οι καταναλωτές μετά την ηλικία των 35 χρόνων να απομακρύνονται από το σκληρό αλκοόλ και να γνωρίζουν περισσότερο το κρασί, κάνουν και την επικοινωνία του πιο «βαριά», ίσως και «παλιομοδίτικη».  Εδώ όμως χρειάζεται να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε το κρασί να συνεχίσει να είναι επίκαιρο και στις νεότερες γενιές. Για εμένα η χρυσή τομή κρύβεται πίσω από τη λέξη απλότητα. Οι «ειδικοί» του κρασιού και της επικοινωνίας αυτού θα πρέπει να προσαρμοστούν και να μιλήσουν με απλά και κατανοητά λόγια για το κρασί και την απόλαυση που προσφέρει. Με σεβασμό στο προϊόν, αλλά και με πρόθεση να ψυχαγωγήσουν και να μυήσουν το κοινό στο μαγικό κόσμο του κρασιού. 

 

Υπάρχει κάποια οινοπαραγωγικη περιοχή, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, που να σας έχει εντυπωσιάσει με την επικοινωνία της;

Υπάρχουν περιοχές που κάνουν πολύ καλή δουλειά στην επικοινωνία, όμως δεν θα ξεχώριζα κάποια γιατί το αποτέλεσμα της επικοινωνίας μίας περιοχής κρίνεται και από την επιμέρους επικοινωνία κάθε οινοποιείου ξεχωριστά. Η δική μου εμπειρία δείχνει ότι μπορούν και οι δικές μας οινοπαραγωγικές περιοχές όχι μόνο να κερδίσουν το χαμένο έδαφος, αλλά και να έχουν ένα δυσανάλογα ισχυρό αντίκτυπο στα social media, αν αποφασίσουν να εργαστούν ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί συνεργατικά.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναδείξω και να συγχαρώ τα κρητικά οινοποιεία που είτε μόνα τους είτε και όλα μαζί έχουν κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι της επικοινωνίας και μπορούν να γίνουν παράδειγμα και για τις υπόλοιπες οινικές περιοχές της χώρας. 

 

 

Δημήτρης Σπυριδάκος

Ο Δημήτρης Σπυριδάκος είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και, όπως λέει,  «μάλλον το κρασί διάλεξε αυτόν και όχι το αντίθετο». Έχει αποκτήσει το WSET Level 3 στα κρασιά, αυτή την περίοδο είναι σπουδαστής του Diploma WSET και δεν του αρέσει να τον αποκαλούν Wine Influencer ή Wine Expert. Προτιμά τον τίτλο του οινόφιλου, που στόχο έχει μέσω του λογαριασμού του στο instagram, το the.winevert, να μυήσει όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες και ξένους στο μαγικό κόσμο των ποιοτικών ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων.