ΔΕΛΤΙΑ ΤΡΥΓΟΥ

Το Πανόραμα Άργους αποτελεί μια από τις πρωιμότερες περιοχές της Αργολίδας. Οι διαφοροποιήσεις στα κλιματολογικά δεδομένα από χρονιά σε χρονιά δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές, αντιθέτως σημειώνεται μια σταθερότητα στο μεσοκλίμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παρά την αυξημένη χιονόπτωση στις αρχές του τρέχοντος έτους, ακραία χαμηλές θερμοκρασίας δεν καταγράφηκαν. Οι χειμερινές βροχοπτώσεις ήταν σχετικά χαμηλές σε σύγκριση με τον μέσο όρο της εποχής για την περιοχή του Αμυνταίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι καιρικές συνθήκες, σε μία φυσιολογική χρονιά ως προς το χρόνο ωρίμανσης, ήταν μέτριες με αρκετές βροχοπτώσεις κατά τους ανοιξιάτικους μήνες και έντονη ξηρασία κατά το καλοκαίρι. Αναμένονται αξιόλογοι οίνοι και ίσως η εσοδεία του 2019 να χαρακτηρισθεί η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε Σπάτα και Ασπρόκαμπο Νεμέας έχει ιδιόκτητους αμπελώνες η Tsouris Wines. Ο τρύγος 2019 ήταν από τους καλύτερούς της και για τις δύο περιοχές. Ακόμα και όσον αφορά τα Σπάτα, όπου το σαββατιανό της φυτεύτηκε ανάμεσα σε 1959 και 1965.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο τρυγητός του 2019 στη Σάμο, στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές του νησιού όπου φύεται το λευκό  μικρόρωγο Μοσχάτο, ξεκίνησε όπως κάθε χρόνο στις αρχές Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Ιωάννη Γαλάνη

Έχοντας μαζέψει και οργανώσει τις εμπειρίες μας από την αμπελοοινική χρονιά 2018, ξεκινάμε άμεσα για την επόμενη περίοδο του 2019. 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η χρονιά ξεκίνησε φυσιολογικά. Η Άνοιξη κύλησε ομαλά με βροχοπτώσεις στον μέσο όρο των προηγούμενων ετών και χωρίς θερμοκρασιακές εξάρσεις. Ο Μάιος αλλά και ο Ιούνιος ήταν ελαφρώς πιο δροσεροί σε σχέση με άλλες χρονιές. Ειδικά στα τέλη Ιουνίου υπήρξαν κάποιες βροχές σπάνιες για την εποχή και την περιοχή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η αμπελουργική περιοχή Π.Γ.Ε Δράμα περιλαμβάνει το σύνολο του νομού Δράμας στην οποία αναδιπλώνεται ένα αμπελοτόπι έκτασης περίπου 5 χιλιάδων στρεμμάτων. Οι αμπελώνες είναι εγκατεστημένοι σε υψόμετρο διακύμανσης από 80- 500 μέτρα, σε εδάφη στην πλειοψηφία τους αμμοαργιλώδη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο τρύγος ξεκίνησε τις πρώτες μέρες του Αυγούστου με τις λευκές ξένες ποικιλίες, συνεχίσθηκε με τις ελληνικές και τελείωσε με τις ερυθρές, ακολουθώντας μία φυσιολογική ωρίμανση, μέχρι να ολοκληρωθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το 2019 είναι μια χρονιά επιστροφής στην κανονικότητα, μετά από δύο αρκετά πρώιμες χρονιές, η οποία χαρακτηρίζεται από εξαιρετική φαινολική ωρίμανση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο Κτήμα Παυλίδη ο τρύγος του 2019 ξεκίνησε στις 13 Αυγούστου, σε τυπικά για την περιοχή χρονικά πλαίσια, από τη λευκή ποικιλία Sauvignon blanc και ολοκληρώθηκε στις 2 Οκτωβρίου με την  ποικιλία Αγιωργίτικο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

O χειμώνας 2018-2019 στην περιοχή της Γουμένισσας χαρακτηρίστηκε από χαμηλές θερμοκρασίες και δυο παρατεταμένες περιόδους χιονόπτωσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο χειμώνας της αμπελουργικής χρονιάς 2018-2019 στη Νάουσα ήταν σχετικά ψυχρός, κυρίως οι δύο πρώτοι μήνες του, με λίγα χιόνια και μέτριες  βροχοπτώσεις. Δείτε τη συνέχεια για την εσοδεία του 2019, που συνοδεύεται με σχετικά γραφήματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει η Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου, Χημικός Μηχανικός - Οινολόγος

Το 2019 ήταν μια πολύ καλή χρονιά που έχει αποδώσει στο κτήμα Κοκοτού δύο βραβεία στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η καλλιεργητική περίοδος κύλησε µε ήπιες θερµοκρασίες ενώ οι χαµηλότερες µέσες ηµερήσιες θερµοκρασίες κατά την διάρκεια αυτής σηµειώθηκαν τους µήνες Ιανουάριο µε Φεβρουάριο και κυµαίνονταν στους 11 °C.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ