ΔΕΛΤΙΑ ΤΡΥΓΟΥ

Δελτίο τρύγου - Οινοποιείο Στροφιλιά Νεμέα - Οροπέδιο Στυμφαλίας

  16/06/2020

Λόγω του έντονου ανάγλυφου που παρουσιάζει εμφανίζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στην ωρίμαση των σταφυλιών από περιοχή σε περιοχή. Οι αμπελώνες της πιο ορεινής ζώνης της Νεμέας, στο οροπέδιο της Στυμφαλίας λίμνης, όπου δραστηριοποιείται η Στροφιλιά, γύρω από τα χωριά Ασπρόκαμπος και Ψάρι, σε υψόμετρο 700 – 1.000 μέτρα, ωριμάζουν αργότερα σε σχέση με την υπόλοιπη ζώνη.

 

Καιρικές συνθήκες

Ο χειμώνας και η άνοιξη, με συνηθισμένες για την περιοχή χαμηλές θερμοκρασίες, χαρακτηρίστηκαν από συνεχείς βροχοπτώσεις οι οποίες φάνηκε ότι συντέλεσαν στην οψιμότητα που εμφάνισε η χρονιά σε όλα τα στάδια της ωρίμασης. Η κατάσταση δεν ανατράπηκε ούτε με τη ζέστη και την ξηρασία που επικράτησαν τους καλοκαιρινούς μήνες και τον Σεπτέμβριο, οι οποίες όμως με τη σειρά τους εξασφάλισαν την υγιεινή του μεγαλύτερου μέρους της σταφυλοπαραγωγής ως τον τρυγητό.

Ο τρύγος πραγματοποιήθηκε για τις λευκές ποικιλίες σαρντονέ, μαλαγουζιά και σοβινιόν μπλαν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Συνεχίστηκε με τις ερυθρές ποικιλίες σιρά, μερλό, καμπερνέ σοβινιόν και αγιωργίτικο από 25/9 έως 8/10/19.

 

Ποσοτική εκτίμηση

Οι αποδόσεις κυμάνθηκαν στα συνηθισμένα για την περιοχή επίπεδα με μέσο όρο τα 800 kg/στρ.

 

Ποιοτική εκτίμηση

Υγιή και γευστικά σταφύλια, με χαρακτηριστικό της χρονιάς τις υψηλές οξύτητες, μάς έχουν δώσει μέχρι στιγμής λευκούς οίνους αρωματικούς και πλούσιους, με πολύ καλή έκφραση του ποικιλιακού χαρακτήρα. Αν και είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμήσουμε τη χρονιά στους ερυθρούς οίνους, οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ καλές. Οι  νέοι οίνοι που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της ζύμωσης παρουσιάζουν φρουτώδη αρώματα, καλό χρώμα, υψηλές οξύτητες και καλή φαινολική δομή.

 

Τιμές σταφυλιών

Οι τιμές για το αγιωργίτικο κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι: 0,43 – 0,47€/kg.