ΔΕΛΤΙΑ ΤΡΥΓΟΥ

Δελτίο Τρύγου - Κτήμα Κοκοτού Αττική

  23/06/2020

Γράφει η Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου, Χημικός Μηχανικός - Οινολόγος

 

Το 2019 ήταν μια πολύ καλή χρονιά που έχει αποδώσει στο κτήμα Κοκοτού δύο βραβεία στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2020.

Η καλή κατανομή των βροχοπτώσεων μέχρι τον Απρίλιο εφοδίασαν καλά τα φυτά με νερό και ανταπεξήλθαν στο ξηρό καλοκαίρι. Οι χιονοπτώσεις τον χειμώνα, σε συνδυασμό με ψυχρή άνοιξη και συνεπώς αργοπορημένη άνθηση οδήγησαν σε όψιμο τρύγο. Τα σταφύλια στην ευρύτερη περιοχή της Σταμάτας έφτασαν στο οινοποιείο υγιή, από αμπέλια που έδωσαν για ακόμα μια χρονιά χαμηλές αποδόσεις δίνοντας έμφαση στην ποιότητα του καρπού.

Όσον αφορά το Σαββατιανό, το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με ικανές οξύτητες, κάτι που δίνει φρεσκάδα και ικανότητα παλαίωσης. Αυτή η παράμετρος θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικά προσκείμενη για μια χρονιά που εκλείπει πωλήσεων και εμπείπτει στις παραμέτρους του Save Vintage 2019.

Θα ήθελα να δώσω έμφαση στους αμπελώνες του Merlot που έχουν δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα φέτος, η απόδειξη στη φιάλη του ροζέ.  Έπειτα από μακρά παλαίωση, το Merlot ερυθρής οινοποίησης θα διακοσμήσει το Estate 2019.

ΡΟΖΕ 2019

Οι τρείς πιο πολυσυζητημένες ετικέτες της χρονιάς είναι το ροζέ (Cabernet‐Merlot), το Gewurztraminer και το Estate από αμπελώνες με εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις.

Το ροζέ, από 70% Merlot και 30% Cabernet Sauvignon με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Αττική έρχεται να αναδείξει την εσοδεία 2019 με αρώματα μυρτίλου και άγριας φράουλας και ένα ελαφρύ φυτικό προφίλ. Ευχάριστο στο στόμα με ωραία ισορροπία, όγκο και μακρά επίγευση.

Η περίοδος του τρύγου δεν είχε καθόλου βροχοπτώσεις και το αμπέλι έφτασε στην ωρίμανσή του στις αρχές Αυγούστου για το Μerlot και τέλη του μήνα για το Cabernet Sauvignon. Ακολούθησε μια πρωτοποριακή μέθοδος με εκχύλιση για κάποιες ώρες στα πιεστήρια με σκοπό το απαλό και λαμπερό ροζέ χρώμα που έχουμε στη φιάλη. Οι δύο ποικιλίες οινοποιήθηκαν ξεχωριστά σε χαμηλές θερμοκρασίες, με batonnage για δύο βδομάδες μετά τις ζυμώσεις που χάρισε στο κρασί όγκο στο στόμα.

Αυτό το φινετσάτο κρασί συνδυάζεται ιδανικά με λαδερά φαγητά, ριζότο μανιταριών και σουφλέ λαχανικών. Πίνεται βέβαια ευχάριστα και σαν απεριτίφ και σερβίρεται στους 8‐10οC.