ΔΕΛΤΙΑ ΤΡΥΓΟΥ

Δελτίο Τρύγου - Κτήμα Κυρ-Γιάννη Νάουσα

  23/06/2020

Ο χειμώνας στη Νάουσα ήταν σχετικά ψυχρός, κυρίως οι δύο πρώτοι μήνες του, με λίγα χιόνια και μέτριες  βροχοπτώσεις.

Τόσο ο Φλεβάρης, όσο και ο Μάρτης ήταν θερμότεροι, με αποτέλεσμα οι οφθαλμοί να αρχίσουν να ξυπνούν νωρίτερα (γράφημα 1). Όμως, ο ψυχρός Απρίλιος καθυστέρησε την έκπτυξή τους, η οποία συνέβει 10 μέρες αργότερα από αυτήν του 2018, στις συνήθεις ημερομηνίες για την περιοχή. Παρόλες τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, ο θερμοκρασιακά άστατος καιρός του Μάρτη και του Απρίλη οδήγησαν τα φυτά σε ανομοιόμορφη έκπτυξη.

graf-01.jpg

 

Ο σχετικά ψυχρός και βροχερός Απρίλης και ο επίσης ψυχρός και βροχερός Μάιος οδήγησαν σε αυξημένη πίεση περονόσπόρου, αλλά και ωιδίου που συνεχίστηκε μέχρι και τα μέσα Ιουλίου, εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων (γράφημα 2). Για να μειώσουμε τον κίνδυνο προσβολής των σταφυλιών από ωίδιο, εξαιτίας της αυξημένης ζωηρότητας των φυτών, σε αρκετα αμπελοτεμάχια αναγκαστήκαμε φέτος να ξεφυλλίσουμε από την ανατολική πλευρά, ώστε να βελτιώσουμε των αερισμό των σταφυλιών.

Graf-02.jpg

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανθοφορία ξεκίνησε οψιμότερα σε σχέση με το 2018, μετά τις 25 Μάη, ενώ η ανομοιομορφία που παρατηρήθηκε στην έκπτυξη διατηρήθηκε και στο στάδιο αυτό, όπως και στο στάδιο του περκασμού, που ξεκίνησε μετά τις 20 Ιουλίου.

Οι υπερβολικές βροχοπτώσεις μέχρι τα μέσα Ιούλη οδήγησαν σε αύξηση της ζωηρότητας και της παραγωγικότητας των πρέμνων και μας ανάγκασαν να προβούμε σε αραίωση φορτίου στον περκασμό, σε όλες σχεδόν τις ποικιλίες μας. Το σχετικά δροσερό καλοκαίρι καθυστέρησε την ωρίμανση των ποικιλιών η οποία πραγματοποιήθηκε οψιμότερα από αυτήν του 2018, στις κανονικές όμως ημερομηνίες για την περιοχή. Το ευχάριστο ήταν ότι η θερμοκρασία τον Αύγουστο, κυρίως όμως το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ήταν πολύ καλή, υψηλότερη της συνηθισμένης και με αρκετά μεγάλο εύρος ημερήσιας-νυκτερινής, αλλά και με ελάχιστες βροχοπτώσεις. Οι συνθήκες αυτές οδήγησαν σε πολύ καλή φαινολική ωριμότητα όλες τις ποικιλίες του κτήματος.

Graf-03.jpg

 

O τρύγος ξεκίνησε μετά τις 20 Αυγούστου με το Merlot και ολοκληρώθηκε  στα μέσα του Οκτώβρη με το Ξινόμαυρο. Τα σταφύλια ήταν υγιέστατα, με την επιθυμητή ωριμότητα. Τα κρασιά όλων των ποικιλιών μας είναι υψηλόβαθμα, με εξαιρετική οξύτητα, σκουρόχρωμα, με  πολύ έντονη αρωματική έκφραση, έχουν όγκο και πλούσια δομή.

Αξιολόγηση

Ξινόμαυρο:10

Merlot: 10

Syrah: 10

Cabernet Sauvignon: 10

Αμύνταιο

Παρόμοια εξελίχθηκαν οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου και στο Αμύνταιο (γράφημα 3 και 4), με πολύ λιγότερα χιλιοστά βροχής κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου και χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τη Νάουσα.

Graf-04.jpg

 

 

Και εδώ όλα τα βλαστικά στάδια ήταν οψιμότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά, συνέβησαν όμως στις συνήθεις ημερομηνίες για την περιοχή, με εξαίρεση κάποιες από τις πρώιμες ποικιλίες, των οποίων ο τρύγος ξεκίνησε στις ίδιες ημερομηνίες σε σχέση με το 2018.

Η χαμηλή βροχόπτωση είχε σαν αποτέλεσμα αρκετοί αμπελώνες στις αρχές του Σεπτέμβρη να αρχίσουν να δείχνουν σημάδια υδατικής καταπόνησης και η ωρίμανση που έμοιαζε να οψιμίζει σε σχέση με το 2018 να επισπευτεί σε κάποιες από τις πρώιμες ποικιλίες. 

Οι σχετικά δροσερές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην περιοχή από τα μέσα Αυγούστου και μετά και η πρωινή δροσιά συνέφεραν τα αμπέλια των μέσης και όψιμης εποχής ωρίμανσης ποικιλιών που ωρίμασαν εξαιρετικά στις συνήθεις για την κάθε ποικιλία ημερομηνίες.

Ο τρύγος ξεκίνησε μετά τις 26 Αυγούστου με το Sauvignon Blanc και ολοκληρώθηκε στο τέλος του Οκτώβρη με το Ξινόμαυρο.

 

 

 

Τόσο οι πρώιμες λευκές, όσο και οι πρώιμες ερυθρές ποικιλίες είχαν πολύ καλά αρώματα, πολύ καλή οξύτητα και στρογγυλή δομή. Ο Ροδίτης έδωσε κρασιά με τυπικά αρώματα της ποικιλίας, με υψηλή οξύτητα και κανονικό αλκοολικό τίτλο, ενώ το Ξινόμαυρο έδωσε κρασιά ικανοποιητικής ωριμότητας, με καλό χρώμα, πολύ καλή δομή και εξαιρετικά φρουτώδη αρώματα.

Αξιολόγηση

Ξινόμαυρο:10

Merlot: 10

Syrah: 10

Ροδίτης: 10

Μαλαγουζιά:10

Chardonnay:10

Sauvignon blanc:10

Gewürtztraminer: 10

Γουμένισσα

Παρόμοιες καιρικές συνθήκες με αυτές της Νάουσας και του Αμυνταίου επικράτησαν στη διάρκεια του βλαστικού κύκλου και στη Γουμένισσα. 

Οι περισσότερες ποικιλίες τρυγήθηκαν στις συνήθεις για την περιοχή ημερομηνίες. Ο τρύγος ξεκίνησε μετά τις 20 Αυγούστου με τις λευκές ποικιλίες Sauvignon blanc και Chardonnay, ακολούθησε η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο και ο Ροδίτης. 

Αρχές Σεπτέμβρη τρυγήθηκαν τα πρώτα Merlot και στην συνέχεια οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Syrah, Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα. 

Τα φετινά λευκά κρασιά της Γουμένισσας είναι εξαιρετικά αρωματικά  με πολύ καλή ισορροπία αλκοόλης-οξύτητας, ενώ τα ερυθρά έχουν εξαιρετική δομή υψηλό αλκοολικό τίτλο με πολύ καλή οξύτητα. Χρωματικά τα ερυθρά είναι σκουρόχρωμα, ιδιαίτερα εκφραστικά αρωματικά και με πολύ καλή δομή.

Αξιολόγηση

Ξινόμαυρο: 10

Merlot: 10

Syrah: 10

Cabernet Sauvignon: 10

Νεγκόσκα: 10

Μαλαγουζιά : 10

Chardonnay: 10

Sauvignon blanc: 10                                                                                                                                                                                    

Ασύρτικο: 10