ΔΕΛΤΙΑ ΤΡΥΓΟΥ

Δελτίο Τρύγου - Οινοποιείο Κεχρή Γουμένισσα

  26/06/2020

kechris_trygos.jpg

O χειμώνας 2018-2019 στην περιοχή της Γουμένισσας χαρακτηρίστηκε από χαμηλές θερμοκρασίες και δυο παρατεταμένες περιόδους χιονόπτωσης.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες διήρκεσαν μέχρι το τέλος του χειμώνα. Οι χιονοπτώσεις βοήθησαν στην αποθήκευση νερού στο έδαφος και στην ενίσχυση των ταμιευτήρων νερού που είχαν υποστεί πτώση στάθμης από το ξερικό προηγούμενο έτος, εσοδείας 2018. Κατά την άνοιξη  του 2019 οι χαμηλές θερμοκρασίες εξακολούθησαν και οδήγησαν σε καθυστέρηση της βλάστησης κατά 10 ημέρες, σε σύγκριση με το 2018. Σοβαρό προβληματισμό προξένησαν οι συνεχείς βροχοπτώσεις και οι ανάλογες ψιχάλες του Ιουνίου, οι οποίες όμως, ευτυχώς, δεν προξένησαν κανένα πρόβλημα φυτο-υγειονομικού χαρακτήρα. Το καλοκαίρι εξελίχθηκε έως και τον τρύγο πολύ ξερικό (καμία βροχόπτωση για περισσότερο από δυόμιση μήνες), με υψηλές θερμοκρασίες, αλλά χωρίς ιδιαίτερους καύσωνες. Έτσι, η ωρίμαση επιτεύχθηκε ελαφρώς καθυστερημένα για τις πρώιμες ποικιλίες (sauvignon blanc, chardonnay, merlot), ενώ για τις όψιμες σε φυσιολογικές ημερομηνίες.

Το Οινοποιείο Κεχρή δραστηριοποιείται στην περιοχή της Γουμένισσας σε συνολική έκταση 250 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιόκτητων αμπελώνων, με κύριες ποικιλίες τις ροδίτη, ασύρτικο, ξινόμαυρο, merlot, cabernet sauvignon, chardonnay και sauvignon blanc. Οι περισσότεροι αμπελώνες βρίσκονται σε πλαγιές με μέτριες έως υψηλές κλίσεις εδάφους. Το έδαφος είναι αργιλοπηλώδες, μέτριας γονιμότητας και χαρακτηρίζεται ως βαθύ, με καλή αποστράγγιση υδάτων, τουλάχιστον ως επί των πλείστων.