ΔΕΛΤΙΑ ΤΡΥΓΟΥ

Δελτίο Τρύγου - Κτήμα Χατζημιχάλη Φθιώτιδα

  01/07/2020

Στη φετινή χρονιά οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις που επικράτησαν τον χειμώνα και την άνοιξη σε συνδυασμό με τις κανονικές ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, είχαν ως αποτέλεσμα τη φυσιολογική εξέλιξη της βλαστικής περιόδου της αμπέλου. Τον Ιούνιο υπήρξαν ήπιες, σποραδικές βροχοπτώσεις ενώ κατά τον Ιούλιο οι σχετικά μη υψηλές θερμοκρασίες βοήθησαν στην φυσιολογική ωρίμανση των καρπών.

Κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο παρατηρήθηκαν χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και σχετική ανομβρία, που με την βοήθεια του ιδιαίτερου μεσοκλίματος της περιοχής, δηλαδή την εναλλαγή ρευμάτων από τον Παρνασσό και τον Ευβοϊκό, οδήγησαν σε πολύ καλά επίπεδα σακχάρων και οξύτητας.

Ο τρύγος ξεκίνησε τις πρώτες μέρες του Αυγούστου με τις λευκές ξένες ποικιλίες, συνεχίσθηκε με τις ελληνικές και τελείωσε με τις ερυθρές, ακολουθώντας μία φυσιολογική ωρίμανση, μέχρι να ολοκληρωθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Η υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών ήταν καλή και οι συνθήκες ωρίμανσης εξελίχθηκαν ευνοϊκά, με τα μέχρι τώρα στοιχεία να δείχνουν μια πολύ καλή σύνθεση και ποιότητα κρασιών.

Για ακόμη μια χρονιά κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τον αυξημένο πληθυσμό των κοπαδιών πλέον, αγριόχοιρων που προκάλεσαν απώλεια μεγάλου ποσοστού της σοδειάς.

Οι στρεμματικές αποδόσεις κυμάνθηκαν στα ορεινά περίπου στα 300- 600kg και στα πεδινά στα 700-900kg, σε παρόμοια δηλαδή επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά.