ΔΕΛΤΙΑ ΤΡΥΓΟΥ

Δελτίο Τρύγου - Κτήμα Μανωλεσάκη Δράμα

  08/07/2020

Η αμπελουργική περιοχή Π.Γ.Ε Δράμα περιλαμβάνει το σύνολο του νομού Δράμας στην οποία αναδιπλώνεται ένα αμπελοτόπι έκτασης περίπου 5 χιλιάδων στρεμμάτων. Οι αμπελώνες είναι εγκατεστημένοι σε υψόμετρο διακύμανσης από 80- 500 μέτρα, σε εδάφη στην πλειοψηφία τους αμμοαργιλώδη.


Η αλληλεπίδραση των κλιματικών συνθηκών, της σύστασης των εδαφών της περιοχής, τις καλλιεργούμενες ποικιλίες, τις εφαρμοζόμενες καλλιεργητικές φροντίδας της αμπέλου και τις οινοποιητικές τεχνικές διαμορφώνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των οίνων Π.Γ.Ε Δράμα.


Εύφορα εδάφη σύνθετο ανάγλυφο, ποτάμια, λίμνες, δάση συνθέτουν την ιδανική τοπογραφική και μηχανική διαμόρφωση για οινική παραγωγή, στην οποία η περιοχή διαθέτει μεγάλη παράδοση. το μεσογειακό κλίμα με ήπιους χειμώνες και ξηρό θερμό καλοκαίρι δημιουργεί ιδανικές συνθήκες. Οι διεθνείς ποικιλίες: Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Pinot Noir ταίριαξαν στον τόπο δίνοντας πολύ καλά αποτελέσματα. Υπάρχουν και οι ελληνικές Ασύρτικο, Λημνιό, Μαλαγουζιά , Μοσχόμαυρο, Αγιωργίτικο Μοσχάτο Αλεξανδρείας.


Οι καιρικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας, ,εξελίχθηκαν με ήπιες θερμοκρασίες και λίγες βροχές για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2018, τους υπόλοιπους μήνες του χειμώνα οι θερμοκρασίες ήταν αρκετά χαμηλές. Αυτό ήταν κάτι που δεν επηρέασε τον αμπελώνα. Την άνοιξη οι θερμοκρασίες ήταν λίγο πιο ανεβασμένες και αυτό οδήγησε σε μια καλή καρπόδεση. Στη διάρκεια του καλοκαιριού το Ιούνιο 2019 και μέχρι τα μέσα Ιουλίου 2019 υπήρχαν πολλές βροχές σχεδόν καθημερινές και αυτό οδήγησε στην οψιμότητα του φετινού τρύγου. Κατά τους ίδιους μήνες υπήρχαν αρκετές χαλαζοπτώσεις οι οποίες επηρέασαν σε ένα ποσοστό τους αμπελώνες. Υπήρξε μια μείωση στην ποσότητα της παραγωγής εξ αιτίας αυτών, σε αρκετά αμπελοτεμάχια, γεγονός που οδήγησε σε καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αυτών των σταφυλιών. Η αυξημένη υγρασία διατήρησε πολύ καλά τα επίπεδα της οξύτητας.


Ο τρύγος ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου 2019 με Sauvignon Blanc με σταφύλια σε εξαιρετική κατάσταση με υψηλές οξύτητες και PH πολύ καλό. Το τέλος του τρύγου στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 με Cabernet Sauvignon, με σταφύλια με έντονη χρωματική ένταση. Ολόκληρος ο τρύγος ήταν όπως συνηθίζουμε τα τελευταία χρόνια, νυχτερινός, γεγονός που βοηθάει πολύ την ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.


Όπως είναι γνωστό πλέον η σοδειά 2019 είναι εξαιρετική τόσο για τα λευκά όσο και για τα ερυθρά. Τα λευκά είναι ντελικάτα με ισορροπημένο αρωματικό χαρακτήρα στη μύτη και στο στόμα. Τα ερυθρά είναι μεστά και γεμάτα ενώ είναι ακόμα νέα, δείχνουν ότι στην παλαίωση θα αναδείξουν εξαιρετικό δυναμικό.


Αγγελική Αποστολάκη
Οινολόγος
Διεύθυνση Παραγωγής