ΔΕΛΤΙΑ ΤΡΥΓΟΥ

Δελτίο Τρύγου - Οινοποιία Μανουσάκη Χανιά

  20/07/2020

του Ιωάννη Γαλάνη

 

Έχοντας μαζέψει και οργανώσει τις εμπειρίες μας από την αμπελοοινική χρονιά 2018, ξεκινάμε άμεσα για την επόμενη περίοδο του 2019. 

Τα πρωτοβρόχια ήρθαν νωρίς φέτος και μέσα στον Οκτώβριο είχαμε ήδη απλώσει την κοπριά και σπείρει το βίκο για τη χλωρή λίπανση των βιολογικών αμπελώνων μας. Το Φθινόπωρο συνεχίστηκε βροχερό, δίνοντάς μας ελπίδες για μια καλή χρονιά καθώς ο βίκος φύτρωνε όμορφα και οι υδροφόροι ορίζοντες που τροφοδοτούν τα ξηρικά μας αμπέλια, ανατροφοδοτούνταν.

Οι πρώτοι μήνες του 2019 εξελίχθηκαν απρόσμενα. Οι συνεχόμενες βροχές τον Ιανουάριο δεν μας έδωσαν πάνω από 10 ημέρες εργασίας στο αμπέλι και το κλάδεμα καθυστερούσε. Τον Φεβρουάριο η γη είχε κορεστεί από το νερό αφού η κάθε επιπλέον σταγόνα ξεχείλιζε στους χειμάρρους και στα ποτάμια. Τα 1202 χιλιοστά βροχής από την 1η μέχρι και την 26η Φεβρουαρίου καθιστούν πανευρωπαϊκό ρεκόρ, με αποτελέσματα όπως η κατάρρευση γεφυρών, πλημμύρες, η καταστροφή δρόμων και η πληθώρα άλλων καταστροφών. Ευτυχώς οι αμπελώνες μας, πέρασαν αλώβητοι από τα καιρικά φαινόμενα και μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες συνεχίσαμε για την βλαστική περίοδο.

Ο χειμώνας έσπρωξε την έκπτυξη του αμπελιού σχεδόν ένα μήνα μετά από τα συνηθισμένα, οι βροχές κόπασαν και οι κληματίδες με πολύ νερό και ήλιο στη διάθεσή τους μεγάλωναν με όρεξη. Οι Επεμβάσεις φυτοπροστασίας περιορίστηκαν πολύ καθώς οι κλιματικές συνθήκες ήταν με το μέρος μας. Το ίδιο, όπως πάντα, με την ευκαιρία της αύξησης της υγρασίας στα μέσα του Ιουνίου, ασκήθηκε μια μικρή πίεση, η οποία περιορίστηκε άμεσα με τις βιολογικές μεθόδους αντιμετώπισης. Η Ευδεμίδα, από την άλλη, είχε την τιμητική της φέτος, καθώς προφανώς λόγο του υγρού χειμώνα, οι πληθυσμοί της ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, καθιστώντας τον περιορισμό της καίριο ζήτημα.

Έχοντας ανοίξει και δεύτερο μέτωπο καλλιέργειας από το 2018, η εργασία του καλοκαιριού μοιράστηκε και στον νεοφυτεμένο μας αμπελώνα. Τα αμπέλια και εκεί μεγάλωναν γρήγορα και τα πρώτα στοιχεία της υποστύλωσης μπήκαν και οι μικροί κορμοί δέθηκαν στην κάθετη θέση τους.

Διανύοντας μια όψιμη χρονιά, περιμέναμε και έναν όψιμο τρύγο. 13 Αυγούστου ήρθαν τα πρώτα σταφύλια Roussanne και μετά Syrah, Βιδιανό, Grenache, σχεδόν όλοι οι αμπελώνες στο υψόμετρο των 300-350 μέτρων. Και μετά ήρθαν το Μοσχάτο Σπίνας και Ασύρτικο ήρθαν από τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές και περίπου 10 ημέρες περιμέναμε για την ωρίμανση του Mourvedre και των υπόλοιπων σταφυλιών από τα ψηλά μας αμπέλια (600-650 μέτρα) για να μαζέψουμε και τα τελευταία στις 14 Σεπτεμβρίου. Βέβαια ο τρύγος και οι οινοποιήσεις δεν σταματάνε εκεί καθώς το όψιμο Χανιώτικο Ρωμέικο θα ωριμάζει σιγά σιγά μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου.

Η πρώτη φετινή αίσθηση είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν είχαμε τόσο αρωματικούς μούστους να γεμίζουν το οινοποιείο. Έχοντας τώρα το φρέσκο κρασί στις δεξαμενές και τα βαρέλια περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί στο χρόνο

Ιωάννης Γαλάνης