ΔΕΛΤΙΑ ΤΡΥΓΟΥ

Δελτίο τρύγου - Κτήμα Διαμαντάκου Νάουσα

  28/07/2020

Οι καιρικές συνθήκες, σε μία φυσιολογική χρονιά ως προς το χρόνο ωρίμανσης, ήταν μέτριες με αρκετές βροχοπτώσεις κατά τους ανοιξιάτικους μήνες και έντονη ξηρασία κατά το καλοκαίρι. Αναμένονται αξιόλογοι οίνοι και ίσως η εσοδεία του 2019 να χαρακτηρισθεί η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας!

Η υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών ήτανε καλή, αφού δεν παρουσιάστηκαν συμπτώματα ασθενειών με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ο όγκος της παραγωγής αναμένεται μειωμένος κατά 10-20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ο χειμώνας ήταν αρκετά ψυχρός με χιόνια, αλλά ο Μάρτιος σχετικά ζεστός με αποτέλεσμα το φούσκωμα των οφθαλμών να ξεκινήσει πρώιμα. Όμως ο Απρίλιος που ακολούθησε με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία, πολλές βροχές και σχετικά χαμηλή ηλιοφάνεια καθυστέρησε την έκπτυξη των οφθαλμών κατά 10 μέρες σε σχέση με την υπερπρώιμη χρονιά του 2018. Ο Μάιος ήταν επίσης βροχερός και ψυχρός με συνέπεια και η ανθοφορία να είναι όψιμη κατά 10 μέρες σε σχέση με το 18 (κανονική όμως για την περιοχή). Οι έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε αυξημένη πίεση περονοσπόρου και ωϊδίου και σε αυξημένη ζωηρότητα και παραγωγή των αμπελώνων. Ο βροχερός και δροσερός καιρός συνεχίστηκε μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια η θερμοκρασία ήταν καλή, χωρίς ακραίες τιμές και οι βροχοπτώσεις περιορισμένες. Έτσι ο περκασμός εμφανίστηκε οψιμότερα και πάλι σε σχέση με το 2018, αλλά σε κανονικές ημερομηνίες για την περιοχή (μέσα με τέλος Ιούλη). Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος ήταν εξαιρετικοί για την ωρίμανση και τον τρυγητό των αμπελιών (με μεγάλη διαφορά ημερήσιας και νυχτερινής θερμοκρασίας). Ο τρύγος της ποικιλίας Πρεκνάδι ξεκίνησε νωρίτερα από πέρυσι ,ενώ ο τρύγος του Ξινόμαυρου έγινε στις ίδιες ημερομηνίες όπως και πέρσι.

Ο περκασμός ξεκίνησε μετά τα μέσα Ιούλη, οψιμότερα κατά 10 μέρες σε σχέση με το 2019. Ο καιρός σε όλη τη διάρκεια της περιόδου περκασμός - ωρίμανση ήταν ζεστός, χωρίς όμως ακραίες θερμοκρασίες, ενώ οι βροχοπτώσεις ήταν ελάχιστες. Η έλλειψη ακραίων θερμοκρασιών και η διαφορά ημερήσιας και νυκτερινής θερμοκρασίας βοήθησε τις ποικιλίες να διατηρήσουν την οξύτητά τους, αλλά και να ωριμάσουν φαινολικά.

Σε ότι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το Πρεκνάδι έδωσε οίνους με καλή οξύτητα και φίνα έντονα ποικιλιακά αρώματα. Το Ξινόμαυρο δε, πολύ καλό φαινολικό δυναμικό και καλό χρώμα, στοιχεία που υποδεικνύουν μεγάλη συμπύκνωση.