ΔΕΛΤΙΑ ΤΡΥΓΟΥ

Δελτίο τρύγου - Κτήμα Άλφα Αμύνταιο

  28/07/2020

Παρά την αυξημένη χιονόπτωση στις αρχές του τρέχοντος έτους, ακραία χαμηλές θερμοκρασίας δεν καταγράφηκαν. Οι χειμερινές βροχοπτώσεις ήταν σχετικά χαμηλές σε σύγκριση με τον μέσο όρο της εποχής για την περιοχή του Αμυνταίου. Στη συνέχεια οι βροχοπτώσεις κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο αναπλήρωσαν το περιεχόμενο του νερού στο έδαφος που διευκόλυνε κατά την άνοιξη την  ανάπτυξη των αμπέλων. Η εκτεταμένη ανάπτυξη του φυλλικού τοίχους, σε συνδυασμό με την ξηρασία που ακολούθησε (πάνω από 65 συνεχείς ημέρες από απόλυτα μηδενική βροχόπτωση) προκάλεσε, πολύ νωρίς την εποχή, μέτριο υδατικό στρες.

Δεν καταγράφηκαν, κατά τη διάρκεια της ημέρας ακραία υψηλές θερμοκρασίες, ενώ η υψηλά ημερήσια μεταβολή θερμοκρασίας δημιούργησε ιδανικές συνθήκες για  εξαιρετική εξέλιξη της ωριμότητας. Τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας επίσης συνέβαλαν σε υψηλά επίπεδα φυτοϋγείας.

Στην συγκεκριμένη καλλιεργητική χρονιά καταγράφηκε η αναγκαιότητα για την εφαρμογή λελογισμένης άρδευσης για την υποστήριξη της φωτοσύνθεσης και ανάπτυξης του καρπού.

Παρατηρήσαμε ότι πολλοί αμπελώνες χωρίς άρδευση έχασαν σημαντικό μέρος της απόδοσης τους και σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρα αμπέλια.

Η ρύθμιση του υδατικού επιπέδου του αμπελώνα ελαχιστοποιεί τις δυσμενείς επιπτώσεις της υπερβολικής πίεσης του νερού, διευκολύνοντας έτσι την έκφραση των διακριτικών χαρακτηριστικών των καλλιεργούμενων ποικιλιών, τόσο σε αρώματα όσο και σε υφή. Οι αποδόσεις ήταν 10 έως 15% χαμηλότερες από το μέσο όρο, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί από το μειωμένο μέγεθος μούρων. Η συγκομιδή, για τις άσπρες ποικιλίες σταφυλιών, για δεύτερη φορά μετά το 2017 στην περιοχή του Αμυνταίου, ολοκληρώθηκε κατά 65% τον Αύγουστο, με εξαίρεση τις Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Ροδίτη. Το κυριότερο χαρακτηριστικό των φρούτων σταφυλιών που καλλιεργούνται το τρέχον έτος είναι το χαμηλό pH, που κυμαίνεται από 3,00 έως 3,20 και υψηλά επίπεδα τρυγικού και μηλικού οξέος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι οι φετινές σεζόν του Σεπτεμβρίου δεν επηρέασαν καθόλου την απόφασή μας για τον καθορισμό της ακριβούς ημερομηνίας συγκομιδής για κάθε μπλοκ.

Το παλιό αμπέλι του Ξινόμαυρου με μέτριο έλλειμμα νερού οδήγησε σε προηγούμενη συγκομιδή 2 εβδομάδων. Όσον αφορά τον σκαντζόχοιρο Xinomavro (νεαρά αμπέλια) έχει καταγραφεί 3 εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή. Η πιο σημαντική παρατήρηση είναι ότι και οι αμπελώνες Ξινόμαυρο παρουσιάζουν εξαιρετικά φαινολικά και αρωματικά χαρακτηριστικά.