ΡΕΠΟΡΤΑΖ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Εσοδείας 2019 είναι σχεδόν το 1/3 των 50 Great Greek Wines που προέκυψαν από τη διαγωνιστική διαδικασία ομάδας γευσιγνωστών που συντόνισε ο Γιάννης Καρακάσης MW, επιβεβαιώνοντας την υψηλή ποιότητα της εσοδείας αυτής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Σίμου Γεωργόπουλου

Τα ανοιχτόχρωμα ροζέ αποτελούν την πιο καυτή οινική τάση παγκοσμίως. Η φαινομενικά ντελικάτη φορεσιά τους κρύβει συχνά ένα λύκο με σχεδόν ανύπαρκτα αρώματα, αυστηρότητα και επιθετική οξύτητα. Στοιχεία κοινά για κρασιά σύντομης εκχύλισης, που ενισχύονται από τη δύναμη μιας καλής χρονιάς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολλά είναι τα ατού του μαντινειακού αμπελώνα, όσες και οι δυσκολίες που διαμορφώνονται από τις κλιματικές ακρότητες της περιοχής για την παραγωγή των οίνων ΠΟΠ Μαντίνεια. Στη μοναδική εσοδεία 2019, όμως, τα ατού επικράτησαν κατά κράτος. Τέσσερις οινοποιοί της περιοχής εξηγούν τις ιδιαιτερότητες της εσοδείας αυτής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με μακρά αμπελοοινική ιστορία, διεθνείς έως αρχαιοελληνικές ποικιλίες και εμβληματικές, μέχρι τεχνολογίας αιχμής οινοποιίες, η Ηλεία αδημονεί να γίνει επίκεντρο των οινόφιλων. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Νίκης Μηταρέα

Μετά το άρθρο της για τον αμπελώνα της Πάρου, η Νίκη Μηταρέα, έχοντας βαθιές σχέσεις με το νησί, επιστρέφει σκιαγραφώντας τα οινοποιεία της Πάρου, τους ανθρώπους πίσω από αυτά και βέβαια τα κρασιά τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Του Αργύρη Καλλιανιώτη

Το άρθρο στο SaveVintage2019 για κρασιά από γηγενείς («άγριες») ζύμες άνοιξε την όρεξη για δοκιμές. Αυτές κατέδειξαν πως όσα λέει η θεωρία ισχύουν στο ακέραιο. Αποκάλυψε δε πως σε μια καλή εσοδεία, όπως το 2019, τέτοια κρασιά εκτινάσσονται ποιοτικά και εκφραστικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Το ιταλικό δροσιστικό κοκτέιλ κρασιού Aperol Spritz κάνει εδώ και χρόνια θραύση και στην Ελλάδα. Οι παραλλαγές της κλασικής συνταγής με Prosecco είναι πολλές και μία από αυτές με ροζέ κρασί. Πώς τα πάνε, άραγε, εκεί 7 διαφορετικά ελληνικά ροζέ; 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η πολυδιάστατη αμπελοοινικά Αχαΐα χάρηκε κατά την εσοδεία 2019 εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, που σε γενικές γραμμές οδήγησαν σε όξυνση των θετικών παραμέτρων των κρασιών της. Τόσο όσων γευόμαστε ήδη, όσο και όσων αναμένουμε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Του Αργύρη Καλλιανιώτη

Αν η όσφρηση θεωρείται η αίσθηση της μνήμης, η ακοή μπορεί να είναι αυτή της συγκίνησης. Αυτό κατέδειξε μια τυχαία και αναπάντεχη ακρόαση του Halcyon Days, (Mikaël Delta), που στάθηκε αφορμή για το συνδυασμό της μουσικής του με δύο Gewürztraminer.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κείμενο & Γευστική Δοκιμή: Αργύρης Καλλιανιώτης

Βιβλίο: Σταυρούλα Κουράκου («Μαλαγουζιά – Η Σταχτοπούτα των Ελληνικών Κρασοστάφυλων»)

Τι σχέση μπορεί να έχουν ο Δον Κιχώτης, ο Λόρδος Βύρων και οκτώ ελληνικά κρασιά του 2019; Την ποικιλία μαλαγουζιά και ένα βιβλίο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Παγκόσμια οινική τάση είναι σήμερα τα κρασιά από «άγριες» ζύμες. Αυτές του αμπελώνα παραγωγής τους, που εκφράζουν κάθε εσοδεία και διαφοροποιούν τα κρασιά. Πώς γίνεται αυτό; Μήπως η εσοδεία επηρεάζει και τις ζύμες αυτές, αφού είναι κι αυτοί ζωντανοί οργανισμοί;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κείμενο: Ντίνος Στεργίδης | Βίντεο: Just Rec

Aν η Ελλάδα ήταν μία νορμάλ χώρα, η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «Νεμέα» (κοινώς: η ζώνη της Νεμέας), θα είχε σήμερα γύρω στα 250 οινοποιεία με 100 στρέμματα αμπέλι το καθένα, θα «κατέβαινε» στις διεθνείς εκθέσεις με δικό της περίπτερο και τα κρασιά της θα ήταν γνωστά σε όλη την υφήλιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κείμενο: Ντίνος Στεργίδης | Βίντεο: Justrec

Δύο βήματα από την Αθήνα θα βρείτε τον αρχαιότερο αμπελώνα της Ελλάδας μέσα σε ένα όμορφο και αναπάντεχα άγριο τοπίο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Tου Στέφανου Κόγια DipWSET

Το Άκραθως Ασύρτικο 2019 είναι κρασί που τίποτα δεν του αντιστέκεται, ένα ασύρτικο της ηπειρωτικής Ελλάδας το οποίο νομίζεις ότι σκαλώνει στον ουρανίσκο. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Ο Βασίλης Γ. Λαφαζάνης, της Georgios Lafazanis Winery, ετοιμάζει ένα άκρως φιλόδοξο πρότζεκτ με αγιωργίτικο και όχι μόνο, που ανεβάζει πολύ ψηλά τον σε πήχη στα ορεινά της Νεμέας, στο Κούτσι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ