του Αργύρη Καλλιανιώτη
Το 2019 ήταν η 27η εσοδεία για το Μηδέν Άγαν του Αντώνη Παπαντώνη. Αν και το 1993 απαρνήθηκε τη γεωγραφική ένδειξη ΠΟΠ Νεμέα, επειδή μόδα ήταν οι επιτραπέζιοι οίνοι, παραμένει κλασικό αγιωργίτικο Νεμέας. Η δοκιμή του προκαλεί σε μίνι ταξίδι στην ιστορία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑτου Αργύρη Καλλιανιώτη
Πόσοι αμπελώνες στον κόσμο βρίσκονται εντός κρατήρα ηφαιστείου; Ένας, πάντως, είναι στη Λέσβο. Στα Χύδηρα, εκεί που φύεται αποκλειστικά η σκουρόχρωμη ποικιλία αμπέλου χυδηριώτικο. Με αφορμή το κρασί Μεθυμναίος Ερυθρός 2019, ο οινοποιός του Γιάννης Λάμπρου εξιστορεί.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑτου Ντίνου Στεργίδη
Ένα βιβλίο για τους φίλους του κρασιού και της γαλλικής κουζίνας με θέμα τον τρύγο. Συνταγές, ήθη και έθιμα από τον τρύγο στη Γαλλία όπως ήταν, είναι αλλά δεν θα είναι για πολύ ακόμα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑτου Θέμου Νικολετόπουλου
Με τις ποικιλίες ρομπόλα και μαυροδάφνη να πρωταγωνιστούν, η Κεφαλονιά έχει μεγάλο αριθμό γηγενών ποικιλιών αμπέλου με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Τις αξιοποιούν δεόντως οινοποιοί με ωραιότατα επισκέψιμα οινοποιεία και αξιόλογα κρασιά, κάποια εκ των οποίων παράγονται με ιδιαίτερες τεχνικές οινοποίησης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑτου Αργύρη Καλλιανιώτη
Εσοδείας 2019 είναι σχεδόν το 1/3 των 50 Great Greek Wines που προέκυψαν από τη διαγωνιστική διαδικασία ομάδας γευσιγνωστών που συντόνισε ο Γιάννης Καρακάσης MW, επιβεβαιώνοντας την υψηλή ποιότητα της εσοδείας αυτής.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑτου Σίμου Γεωργόπουλου
Τα ανοιχτόχρωμα ροζέ αποτελούν την πιο καυτή οινική τάση παγκοσμίως. Η φαινομενικά ντελικάτη φορεσιά τους κρύβει συχνά ένα λύκο με σχεδόν ανύπαρκτα αρώματα, αυστηρότητα και επιθετική οξύτητα. Στοιχεία κοινά για κρασιά σύντομης εκχύλισης, που ενισχύονται από τη δύναμη μιας καλής χρονιάς.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΠολλά είναι τα ατού του μαντινειακού αμπελώνα, όσες και οι δυσκολίες που διαμορφώνονται από τις κλιματικές ακρότητες της περιοχής για την παραγωγή των οίνων ΠΟΠ Μαντίνεια. Στη μοναδική εσοδεία 2019, όμως, τα ατού επικράτησαν κατά κράτος. Τέσσερις οινοποιοί της περιοχής εξηγούν τις ιδιαιτερότητες της εσοδείας αυτής.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΜε μακρά αμπελοοινική ιστορία, διεθνείς έως αρχαιοελληνικές ποικιλίες και εμβληματικές, μέχρι τεχνολογίας αιχμής οινοποιίες, η Ηλεία αδημονεί να γίνει επίκεντρο των οινόφιλων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑτης Νίκης Μηταρέα
Μετά το άρθρο της για τον αμπελώνα της Πάρου, η Νίκη Μηταρέα, έχοντας βαθιές σχέσεις με το νησί, επιστρέφει σκιαγραφώντας τα οινοποιεία της Πάρου, τους ανθρώπους πίσω από αυτά και βέβαια τα κρασιά τους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΤου Αργύρη Καλλιανιώτη
Το άρθρο στο SaveVintage2019 για κρασιά από γηγενείς («άγριες») ζύμες άνοιξε την όρεξη για δοκιμές. Αυτές κατέδειξαν πως όσα λέει η θεωρία ισχύουν στο ακέραιο. Αποκάλυψε δε πως σε μια καλή εσοδεία, όπως το 2019, τέτοια κρασιά εκτινάσσονται ποιοτικά και εκφραστικά.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑτου Αργύρη Καλλιανιώτη
Το ιταλικό δροσιστικό κοκτέιλ κρασιού Aperol Spritz κάνει εδώ και χρόνια θραύση και στην Ελλάδα. Οι παραλλαγές της κλασικής συνταγής με Prosecco είναι πολλές και μία από αυτές με ροζέ κρασί. Πώς τα πάνε, άραγε, εκεί 7 διαφορετικά ελληνικά ροζέ;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΗ πολυδιάστατη αμπελοοινικά Αχαΐα χάρηκε κατά την εσοδεία 2019 εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, που σε γενικές γραμμές οδήγησαν σε όξυνση των θετικών παραμέτρων των κρασιών της. Τόσο όσων γευόμαστε ήδη, όσο και όσων αναμένουμε.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΤου Αργύρη Καλλιανιώτη
Αν η όσφρηση θεωρείται η αίσθηση της μνήμης, η ακοή μπορεί να είναι αυτή της συγκίνησης. Αυτό κατέδειξε μια τυχαία και αναπάντεχη ακρόαση του Halcyon Days, (Mikaël Delta), που στάθηκε αφορμή για το συνδυασμό της μουσικής του με δύο Gewürztraminer.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΚείμενο & Γευστική Δοκιμή: Αργύρης Καλλιανιώτης
Βιβλίο: Σταυρούλα Κουράκου («Μαλαγουζιά – Η Σταχτοπούτα των Ελληνικών Κρασοστάφυλων»)
Τι σχέση μπορεί να έχουν ο Δον Κιχώτης, ο Λόρδος Βύρων και οκτώ ελληνικά κρασιά του 2019; Την ποικιλία μαλαγουζιά και ένα βιβλίο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑτου Αργύρη Καλλιανιώτη
Παγκόσμια οινική τάση είναι σήμερα τα κρασιά από «άγριες» ζύμες. Αυτές του αμπελώνα παραγωγής τους, που εκφράζουν κάθε εσοδεία και διαφοροποιούν τα κρασιά. Πώς γίνεται αυτό; Μήπως η εσοδεία επηρεάζει και τις ζύμες αυτές, αφού είναι κι αυτοί ζωντανοί οργανισμοί;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ