ΡΕΠΟΡΤΑΖ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Πόσα χρόνια απαιτούνται για να καταλήξει ένας οινοποιός στην ιδανική ποικιλιακή σύνθεση του αμπελώνα του; Για την οινοποιία Μπουτάρη και το κτήμα της στην Κρήτη χρειάστηκαν 26 χρόνια πειραματισμών και… ζυμώσεων που τελικά οδήγησαν ακόμα και στη μετονομασία του κτήματος από Σκαλάνι σε Scalarea.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελειωμό δεν έχουν οι ασυνήθιστοι, έως και αλλόκοτοι χώροι για την παλαίωση κρασιών! Μετά από τα βάθη του Αιγαίου και του Ιονίου, αλλά και πηγάδια, ορυχεία, πλοία και… διαστημόπλοια, σειρά έχει η κοίτη του ποταμού Αράπιτσα, που θα φιλοξενήσει Νάουσες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Νίκης Μηταρέα

Οι ιστορίες που πολλά κρασιά κρύβουν είναι συχνά αξιόλογες. Χωρίς ίχνος νοσταλγίας, αλλά με τόνους ενδιαφέροντος, μας ταξιδεύουν πολλές φορές σε άλλες εποχές, όταν όλα ήταν διαφορετικά. Μία τέτοια ιστορία κρύβει το Damerale, το νέο ροζέ του Οινοποιείου Μωραΐτη στην Πάρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Η ευρεία γκάμμα κρασιών του αμπελώνα της Βορείου Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια κάθε επαγγελματία. Με άρτια τεχνολογικά προϊόντα τιμά ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, τόσο με οίνους ΠΟΠ, που εκφράζουν τις οινοπαραγωγικές ζώνες τους, όσο και με πολυδύναμους οίνους ΠΓΕ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Άννας Άγα  

Ψιλόβροχο, έντονες βροχοπτώσεις, χαλάζι και μετά καύσωνας: τι σημαίνουν για το αμπέλι και μάλιστα μέσα σε μία σχετικά μικρή περίοδο στης αρχή του καλοκαιριού; Πώς επηρεάζουν την ποιότητα του σταφυλιού και γενικότερα την εσοδεία; Μήπως είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Νέα εποχή για την αποσταγματοποιία-οινοποιία Τσιλιλή - Κτήμα Θεόπετρα, που εκτός από τις αλλαγές σε έμψυχο δυναμικό αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς εν μέσω πανδημίας και λανσάρει σύγχρονα σχεδιασμένα κρασιά με συγκεκριμένους στόχους. Επιφυλάσσει δε περισσότερες εκπλήξεις και μάλιστα για το εγγύς μέλλον.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρεπορτάζ: Άννα Άγα

Κείμενο: Αργύρης Καλλιανιώτης

Να γίνει ο οινοτουρισμός αντικείμενο εθνικής στρατηγικής: αυτός είναι ο στόχος της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, σύμφωνα με την πρόεδρο της, οινοποιό Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου. Θα μπορέσει άραγε ο οίνος να παντρευτεί τον τουρισμό;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρεπορτάζ: Άννα Άγα

Κείμενο: Αργύρης Καλλιανιώτης

Οι προσεχείς αγώνες του ελληνικού κρασιού θα παιχτούν στο γήπεδο του αμπελιού και νικήτριες θα βγουν μόνο καλές ομάδες. Γι’ αυτό, το Κτήμα Αβαντίς ενέταξε στη δική του ομάδα τον Στέφανο Κουνδουρά, στη θέση συμβούλου αμπελουργίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Με αφορμή το νέο οινοποιείο του, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και την ακόμα πιο πρόσφατη επέκταση του αμπελώνα κατά 18 στρέμματα, το Κτήμα Παπαργυρίου αντικρύζει ανανεωμένο τη νέα δεκαετία. Θέτει δε στόχους, χωρίς να παρεκκλίνει από τις αρχές και τη φιλοσοφία του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος συμπλήρωσε τρία χρόνια λειτουργίας και εξέλεξε νέο προεδρείο με ίδιους επικεφαλής. Ο πρόεδρός του, οινοποιός Θάνος Ντούγκος, μιλά εφ’ όλης της ύλης στο SaveVintage2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνέντευξη στον Ντίνο Στεργίδη

Τεχνητή νοημοσύνη, apps, θερμικές φωτογραφίες και drones συνθέτουν ένα πρωτοποριακό εργαλείο για αμπελουργούς και οινοποιούς. Μία τεχνολογία αιχμής, ελληνικής κατασκευής, υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση στρες στον αμπελώνα, πριν από κάθε ορατό σύμπτωμα, οπότε και την ελαχιστοποίηση του κόστους αντιμετώπισης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Κτήμα Σκούρα εμπλούτισε τον ιστότοπό του με τμήμα e-shop, αποκλειστικά για κρασιά παλαιότερων εσοδειών, αυτή τη στιγμή πέντε λευκά και έξι ερυθρά, με χρονιές που ξεπερνούν το ¼ του αιώνα προς τα πίσω. Για το εγχείρημα μιλά στο SaveVintage2019 ο ίδιος ο οινοποιός, Γιώργος Σκούρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το e-shop warehouse10 φέρει το όνομα μίας αποθήκης του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, που φιλοξενούσε κρασί στο διάστημα 1994 με 2016. Τρόπον τινά, της αποτίει ψηφιακό φόρο τιμής, φιλοξενώντας μοναδικά κρασιά παλαιών, κυρίως, εσοδειών και όχι μόνο. Για το «Warehouse 10» μιλά στο SaveVintage2019 ο οινοποιός Στέλλιος Μπουτάρης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το γνωστό κτήμα της Μαντινείας καλεί τους οινόφιλους να επισκεφθούν το Tselepos Cellar για να γνωρίσουν μία σπάνια συλλογή με κρασιά από εμβληματικές εσοδείες από τη Μαντίνεια, τη Νεμέα και τη Σαντορίνη. To SaveVintage2019 ξεναγεί στο οικογενειακό αυτό κελάρι o οινοποιός Γιάννης Τσέλεπος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Πωλητήριο» ονομάζει σεμνά το e-shop του το Κτήμα Γεροβασιλείου, που φιλοξενείται στον υπάρχοντα ιστότοπό του. Διαθέτει κυρίως παλαιωμένα κρασιά, λευκά και ερυθρά, που φτάνουν τα 28 έτη πίσω, καθώς και κάποιες ειδικές εμφιαλώσεις. Ο ίδιος ο οινοποιός, Βαγγέλης Γεροβασιλείου, μιλά για όλα αυτά στο SaveVintage2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ