ΡΕΠΟΡΤΑΖ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος συμπλήρωσε τρία χρόνια λειτουργίας και εξέλεξε νέο προεδρείο με ίδιους επικεφαλής. Ο πρόεδρός του, οινοποιός Θάνος Ντούγκος, μιλά εφ’ όλης της ύλης στο SaveVintage2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνέντευξη στον Ντίνο Στεργίδη

Τεχνητή νοημοσύνη, apps, θερμικές φωτογραφίες και drones συνθέτουν ένα πρωτοποριακό εργαλείο για αμπελουργούς και οινοποιούς. Μία τεχνολογία αιχμής, ελληνικής κατασκευής, υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση στρες στον αμπελώνα, πριν από κάθε ορατό σύμπτωμα, οπότε και την ελαχιστοποίηση του κόστους αντιμετώπισης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Κτήμα Σκούρα εμπλούτισε τον ιστότοπό του με τμήμα e-shop, αποκλειστικά για κρασιά παλαιότερων εσοδειών, αυτή τη στιγμή πέντε λευκά και έξι ερυθρά, με χρονιές που ξεπερνούν το ¼ του αιώνα προς τα πίσω. Για το εγχείρημα μιλά στο SaveVintage2019 ο ίδιος ο οινοποιός, Γιώργος Σκούρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το e-shop warehouse10 φέρει το όνομα μίας αποθήκης του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, που φιλοξενούσε κρασί στο διάστημα 1994 με 2016. Τρόπον τινά, της αποτίει ψηφιακό φόρο τιμής, φιλοξενώντας μοναδικά κρασιά παλαιών, κυρίως, εσοδειών και όχι μόνο. Για το «Warehouse 10» μιλά στο SaveVintage2019 ο οινοποιός Στέλλιος Μπουτάρης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το γνωστό κτήμα της Μαντινείας καλεί τους οινόφιλους να επισκεφθούν το Tselepos Cellar για να γνωρίσουν μία σπάνια συλλογή με κρασιά από εμβληματικές εσοδείες από τη Μαντίνεια, τη Νεμέα και τη Σαντορίνη. To SaveVintage2019 ξεναγεί στο οικογενειακό αυτό κελάρι o οινοποιός Γιάννης Τσέλεπος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Πωλητήριο» ονομάζει σεμνά το e-shop του το Κτήμα Γεροβασιλείου, που φιλοξενείται στον υπάρχοντα ιστότοπό του. Διαθέτει κυρίως παλαιωμένα κρασιά, λευκά και ερυθρά, που φτάνουν τα 28 έτη πίσω, καθώς και κάποιες ειδικές εμφιαλώσεις. Ο ίδιος ο οινοποιός, Βαγγέλης Γεροβασιλείου, μιλά για όλα αυτά στο SaveVintage2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Το 2019 ήταν η 27η εσοδεία για το Μηδέν Άγαν του Αντώνη Παπαντώνη. Αν και το 1993 απαρνήθηκε τη γεωγραφική ένδειξη ΠΟΠ Νεμέα, επειδή μόδα ήταν οι επιτραπέζιοι οίνοι, παραμένει κλασικό αγιωργίτικο Νεμέας. Η δοκιμή του προκαλεί σε μίνι ταξίδι στην ιστορία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Πόσοι αμπελώνες στον κόσμο βρίσκονται εντός κρατήρα ηφαιστείου; Ένας, πάντως, είναι στη Λέσβο. Στα Χύδηρα, εκεί που φύεται αποκλειστικά η σκουρόχρωμη ποικιλία αμπέλου χυδηριώτικο. Με αφορμή το κρασί Μεθυμναίος Ερυθρός 2019, ο οινοποιός του Γιάννης Λάμπρου εξιστορεί.    

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Ντίνου Στεργίδη

Ένα βιβλίο για τους φίλους του κρασιού και της γαλλικής κουζίνας με θέμα τον τρύγο. Συνταγές, ήθη και έθιμα από τον τρύγο στη Γαλλία όπως ήταν, είναι αλλά δεν θα είναι για πολύ ακόμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Θέμου Νικολετόπουλου

Με τις ποικιλίες ρομπόλα και μαυροδάφνη να πρωταγωνιστούν, η Κεφαλονιά έχει μεγάλο αριθμό γηγενών ποικιλιών αμπέλου με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Τις αξιοποιούν δεόντως οινοποιοί με ωραιότατα επισκέψιμα οινοποιεία και αξιόλογα κρασιά, κάποια εκ των οποίων παράγονται με ιδιαίτερες τεχνικές οινοποίησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Εσοδείας 2019 είναι σχεδόν το 1/3 των 50 Great Greek Wines που προέκυψαν από τη διαγωνιστική διαδικασία ομάδας γευσιγνωστών που συντόνισε ο Γιάννης Καρακάσης MW, επιβεβαιώνοντας την υψηλή ποιότητα της εσοδείας αυτής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Σίμου Γεωργόπουλου

Τα ανοιχτόχρωμα ροζέ αποτελούν την πιο καυτή οινική τάση παγκοσμίως. Η φαινομενικά ντελικάτη φορεσιά τους κρύβει συχνά ένα λύκο με σχεδόν ανύπαρκτα αρώματα, αυστηρότητα και επιθετική οξύτητα. Στοιχεία κοινά για κρασιά σύντομης εκχύλισης, που ενισχύονται από τη δύναμη μιας καλής χρονιάς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολλά είναι τα ατού του μαντινειακού αμπελώνα, όσες και οι δυσκολίες που διαμορφώνονται από τις κλιματικές ακρότητες της περιοχής για την παραγωγή των οίνων ΠΟΠ Μαντίνεια. Στη μοναδική εσοδεία 2019, όμως, τα ατού επικράτησαν κατά κράτος. Τέσσερις οινοποιοί της περιοχής εξηγούν τις ιδιαιτερότητες της εσοδείας αυτής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με μακρά αμπελοοινική ιστορία, διεθνείς έως αρχαιοελληνικές ποικιλίες και εμβληματικές, μέχρι τεχνολογίας αιχμής οινοποιίες, η Ηλεία αδημονεί να γίνει επίκεντρο των οινόφιλων. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Νίκης Μηταρέα

Μετά το άρθρο της για τον αμπελώνα της Πάρου, η Νίκη Μηταρέα, έχοντας βαθιές σχέσεις με το νησί, επιστρέφει σκιαγραφώντας τα οινοποιεία της Πάρου, τους ανθρώπους πίσω από αυτά και βέβαια τα κρασιά τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ