ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέος αμπελώνας στο Κούτσι Νεμέας

  16/06/2020

του Αργύρη Καλλαινιώτη

 

Ο Βασίλης Γ. Λαφαζάνης, της Georgios Lafazanis Winery, ετοιμάζει ένα άκρως φιλόδοξο πρότζεκτ με αγιωργίτικο και όχι μόνο, που ανεβάζει πολύ ψηλά τον σε πήχη στα ορεινά της Νεμέας, στο Κούτσι.

Ο Βασίλης Λαφαζάνης, γιος του Γιώργου, με μακρά σχέση με τη Νεμέα, σπουδές οικονομικών, μεταπτυχιακά στις οινικές επιχειρήσεις και σεμινάρια σε αμπελουργία και οινογνωσία, κόλλησε από τα 18 του το μικρόβιο του κρασιού. Από τότε, παράλληλα με τις σπουδές του, εργάζεται στην οικογενειακή οινοποιία Georgios Lafazanis Winery και μετά από πλήθος ταξιδιών με κύριο ενδιαφέρον το κρασί και φιλοδοξία την παραγωγή «μεγάλων» ερυθρών οίνων, υλοποιεί το όραμά του στα ορεινά της Νεμέας με τη δημιουργία ενός «πρότυπου, ιδανικού αμπελώνα στο Κούτσι, προκειμένου το αγιωργίτικο να μελετηθεί σε βάθος όπως δεν έχει γίνει ποτέ ξανά», όπως λέει ο ίδιος.

DSC_0072.jpg

Ο νεόφυτος, ενιαίος, αμπελώνας στην κορυφή του Κουτσίου, σήμερα αριθμεί 40 στρέμματα, με περαιτέρω προοπτικές επέκτασης. Ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με 15 στρέμματα βορειοδυτικού προσανατολισμού σε πλαγιά και κλίση που φτάνει το 30%. Αυτά φυτεύτηκαν με συμβατικό αγιωργίτικο σε υποκείμενο R110 σε συνήθεις για την περιοχή αποστάσεις. Φέτος ακολούθησαν 10 επιπλέον στρέμματα σε πιο πυκνή φύτευση με εξυγιασμένο κλώνο αγιωργίτικου (μακράς κλωνικής επιλογής) από τον Κωστή Μπακασιέτα, που είναι και σύμβουλος αμπελουργίας του Βασίλη Λαφαζάνη. Τον ερχόμενο χειμώνα θα πραγματοποιηθεί υπέρπυκνη πειραματική φύτευση 1x1 (1.000 πρέμνα ανά στρέμμα) σε τρία στρέμματα με τον ίδιο κλώνο αγιωργίτικου. «Όμοιά της δεν θα υπάρχει στη Νεμέα. Δεν θα προέχει η ευκολία καλλιέργειας, αλλά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με δουλειά εξ ολοκλήρου με το χέρι και χαμηλή παραγωγή από πολλά πρέμνα, για 2-3 τσαμπιά το καθένα», λέει ο κ. Λαφαζάνης και προσθέτει: «Θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να δούμε τη συμπεριφορά του αγιωργίτικου στο ίδιο τερουάρ με τρεις διαφορετικές πυκνότητες φύτευσης». Οι πειραματικές οινοποιήσεις θα ξεκινήσουν από του χρόνου και ίσως τα πρώτα κρασιά να βγουν σε 3 χρόνια.

DSC_0084.jpg

Στον εν λόγω πρότυπο αμπελώνα έχουν επίσης φυτευθεί τρία στρέμματα με καμπερνέ φραν αγορασμένα από ένα φυτώριο του Μπορντό σε υποκείμενο Fercal (χρησιμοποιείται ευρέως στο Μπορντό), επίσης με πολύ πυκνή φύτευση. «Είναι μία τρέλα μου και προορίζεται για χρήση σε πολυποικιλιακό κρασί, όπως γίνεται στο Μπορντό», εξηγεί ο Βασίλης Λαφαζάνης, ο οποίος διευκρινίζει πως σκοπεύει να επενδύσει και σε σπάνιες γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, όπως το βερτζαμί, το οποίο θα φυτέψει σε 10 στρέμματα τον ερχόμενο χειμώνα.

Ο κ. Λαφαζάνης συνεργάζεται επίσης με τον Δημήτρη Ακρίβο για θέματα οινολογίας και με τον Γιάννη Κουλελή για θέματα μάρκετινγκ.