ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Άκραθως Ασύρτικο 2019: οίνος παλαίωσης

  29/06/2020

Tου Στέφανου Κόγια DipWSET

Το Άκραθως Ασύρτικο 2019 είναι κρασί που τίποτα δεν του αντιστέκεται, ένα ασύρτικο της ηπειρωτικής Ελλάδας το οποίο νομίζεις ότι σκαλώνει στον ουρανίσκο. Η εσοδεία του 2019 ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρη μαζί του, με αποτέλεσμα το κρασί αυτό να προτείνεται για δεκαετή τουλάχιστον παλαίωση. 

Στη μύτη, τα έντονα αρώματα λευκών λουλουδιών και εσπεριδοειδών του Άκραθου συνδυάζονται με εκείνα της τσακμακόπετρας και του ψωμιού. Διατηρούνται και στο στόμα, όπου η αίσθηση του φρούτου είναι έντονη και πολυεπίπεδη, με αξιομνημόνευτη μάλιστα επιμονή. Εκεί, στο στόμα, η επιθετικά υψηλή προς το παρόν οξύτητα εξισορροπεί θαυμάσια το 13,5% αλκοόλ. Έτσι, στην παρούσα φάση, το Άκραθως Ασύρτικο 2019 έχει ακόμα αρκετές γωνίες αλλά και δομή, η οποία του εξασφαλίζει δυναμικό για να εξελιχθεί σε κάτι συγκλονιστικό από το τέλος της επόμενης χρονιάς και τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Μόνο τυχαία δεν είναι όλα αυτά (με εξαίρεση, βέβαια, την ευλογημένη εσοδεία του 2019, που ήταν ευ-τυχία), αφού το εν λόγω ασύρτικο προέρχεται από επικλινείς αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας στη Χαλκιδική, με εξαιρετική αποστράγγιση, φυτεμένοι σε ασβεστολιθικά πετρώματα και σε υψόμετρο από 500 έως 700 μέτρα. Όταν στις παραλίες το θερμόμετρο δείχνει 40°C, εκεί δύσκολα βλέπεις 30οC. Το δε υψηλό εύρος θερμοκρασιών ανάμεσα στις καλοκαιρινές ημέρες και νύχτες αγγίζει ακόμη και τους 20οC, με αποτέλεσμα η οξύτητα να διατηρείται υψηλή και να επιτυγχάνεται κανονική και συχνά ωφελημένη εξέλιξη στην ωρίμαση του φρούτου.

Το ασύρτικο της οινοποιίας Άκραθως Νέες Χώρες Αμπελουργική, όπως και το ξινόμαυρο και το αγιωργίτικο από την ίδια οινοποιία, είναι φυτεμένα σε διάσπαρτα αμπελοτεμάχια ανάμεσα σε έλατα και πεύκα. Απαιτούν λίγο περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν απ’ ότι στις «πατρίδες» τους (Σαντορίνη, Νάουσα και Νεμέα), επιβραβεύοντας τον οινοποιό για την υπομονή αυτή με ένα σταφύλι ιδιαίτερα εκφραστικό. Παρότι πρόκειται για νέα σε ηλικία αμπέλια δείχνουν ήδη τις δυνατότητες τους, τις οποίες πρόσφατα επιβεβαίωσε μία μικρή κάθετη γευστική δοκιμή. Γιατί παρόλο που το ασύρτικο του 2019 είναι αναμφισβήτητα υπέροχο, εκείνο του 2018, αν και κλειστό ακόμα στη μύτη, έχει αρχίσει να δείχνει πλούσια φρουτώδη χαρακτηριστικά στο στόμα, εκείνο του 2017 (μια επίσης εξαιρετική για την περιοχή χρονιά), μόλις που έχει αρχίσει να ανοίγει, ενώ εκείνο του 2016 λειτουργεί ως δείκτης του δυναμικού και του χαρακτήρα με τον οποίο αναμένεται η εξέλιξη στα πιο νέα κρασιά.