ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ηχηρό παρών της εσοδείας 2019 και στα 50 Great Greek Wines

  09/10/2020

του Αργύρη Καλλιανιώτη

 

Λίγο πριν μπει ο Οκτώβριος 2020 και με καθυστέρηση μερικών μηνών λόγω της πανδημίας, ανακοινώθηκαν τα 50 Great Greek Wines (50GGW) μετά τη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας, 9-12 Σεπτεμβρίου στο αθηναϊκό ξενοδοχείο Electra Palace. Πρόκειται για τα 50 κρασιά που απέσπασαν την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στα 420 που δοκιμάστηκαν. Κρίθηκαν από τετραμελή επιτροπή ξένων γευσιγνωστών στην οποία συμμετείχε κάθε μέρα και ένας διαφορετικός εγχώριος δοκιμαστής. Ο εμπνευστής και διοργανωτής του διαγωνισμού, Γιάννης Καρακάσης MW, δεν συμμετείχε στην κριτική επιτροπή. Η βαθμολογία προέκυπτε από τον μέσο όρο των πέντε κριτών, ενώ έγινε χρήση λογισμικού που σχεδιάστηκε ειδικά για την περίσταση, με στόχο τη διαφάνεια και την εξοικονόμηση χρόνου.

 50GGW_Aponomi.jpgPhygital (με φυσική παρουσία λίγων & ψηφιακά) η απονομή των 50GGW 2020, λόγω Covid-19

 

Ανάμεσα στα 50 καλύτερα κρασιά, που ανακοινώθηκαν κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας (εδώ), τα 14 ήταν εσοδείας 2019. Αυτά κατέλαβαν από την 11η έως την 48η θέση και ήταν τα εξής:

 1. Θέση 11η: Μέγα Σπήλαιο Μοσχάτο 2019, Οινοποιία Cavino, ΠΓΕ Αχαΐα
 2. Θέση 13η: Portes Κτήμα Σκούρα 2019, ΠΓΕ Αρκαδία (Μοσχοφίλερο)
 3. Θέση 14η: Βιδιανό 2019, Οίνωψ, Ποικιλιακός Οίνος (Κρήτη)
 4. Θέση 20η: Ypsilon 2019, Οινοποιείο Παπαγιαννακόπουλος, ΠΓΕ Κορινθία (Αγιωργίτικο)
 5. Θέση 21η: Όβηλος Λευκός 2019, Κτήμα Βιβλία Χώρα, ΠΓΕ Παγγαίο
 6. Θέση 22η: Σκαντζόχοιρος Rosé Single Vineyard 2019, Κτήμα Άλφα, ΠΟΠ Αμύνταιο
 7. Θέση 27η: Μαλαγουζιά 2019, Κτήμα Γεροβασιλείου, ΠΓΕ Επανομή
 8. Θέση 30η: Wild Paths 2019, Gentilini, ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας
 9. Θέση 33η: Σαββατιανό 2019, Μυλωνάς Μικροοινοποιία, ΠΓΕ Αττική
 10. Θέση 38η: Ίαμα Ροζέ 2019, Οινοποιείο Βρυνιώτης, ΠΓΕ Εύβοια
 11. Θέση 39η: Κτήμα Βιβλία Χώρα Λευκός 2019, ΠΓΕ Παγγαίο
 12. Θέση 44η: Άσπρος Λαγός Λευκός 2019, Οινοποιείο Δουλουφάκη, ΠΓΕ Κρήτη (Βιδιανό)
 13. Θέση 45η: Το Δάκρυ του Πεύκου 2019, Οινοποιείο Κεχρής, ΟΚΠ Ρετσίνα
 14. Θέση 48η: Santameriana 2019, Sant’Or, ΠΓΕ Αχαΐα

«Όντως, η εσοδεία 2019 είχε πολύ καλή παρουσία στα 50GGW 2020 και εκτιμώ πως η πορεία της θα είναι ανοδική και του χρόνου», επιβεβαίωσε στο Save Vintage 2019 ο κ. Καρακάσης. Πράγματι, τα προγνωστικά για τα κρασιά εσοδείας 2019 στα 50GGW 2021 μόνο τα καλύτερα μπορεί να είναι, αφού στα 50GGW 2020 τα περισσότερα κρασιά ήταν εσοδείας 2018. Πιο συγκεκριμένα, τα υπόλοιπα 36 κρασιά, εκτός εσοδείας 2019, φτάνουν μέχρι και την εσοδεία του 2004. Μάλιστα, μόνο αυτά του 2018 ξεπερνούν σε αριθμό αυτά του 2019, χωρίς μεγάλη διαφορά.

 

Όχι απλά ένας διαγωνισμός

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καρακάση MW, τα 50GGW έχουν ως κύριο στόχο το ελληνικό κρασί να γίνει πιο αναγνωρίσιμο και να ξεφύγει από την κατηγορία «others». Με άλλα λόγια, η διοργάνωση δεν είναι «ένας ακόμα διαγωνισμός, αλλά στοχεύει να αποτελέσει μία πολυεπίπεδη πλατφόρμα προβολής και εξωστρέφειας των κρασιών που αναδεικνύει, τα οποία θα πλαισιωθούν από σειρά καινοτόμων δράσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μαζί με ένα ηλεκτρονικό βιβλίο». Ακόμα, όμως, και στο καθαρά διαγωνιστικό κομμάτι, τα 50GGW είναι διαφορετικά. «Βραβεύονται μόνο 50 κρασιά ώστε αυτά να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα», εξηγεί ο κ. Καρακάσης. «Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να προσδώσουν κύρος και φήμη στο ελληνικό κρασί. Ζούμε σε εποχή-πρόκληση. Επιδίωξή μας είναι να προστεθεί ένα επόμενο κεφάλαιο στο ελληνικό κρασί, ώστε αυτό να μείνει ζωντανό. Η ουσία των 50GGW τώρα ξεκινά», συμπληρώνει και υπόσχεται: «Σε λίγες μέρες θα παρουσιάσουμε μαζί με τον Γρηγόρη Μιχαήλο αναλυτικά το πλάνο των ενεργειών που σχεδιάζουμε εδώ και καιρό για την περαιτέρω προώθηση και προβολή των 50 GGW.

 

50GGW_BlindTasting.jpg

 

Η διαδικασία

Αμιγώς διαγωνισμός ή όχι, τα 50GGW έχουν ένα καθαρά διαγωνιστικό τμήμα. Μία καινοτομία του διαγωνισμού αφορά τον τρόπο προμήθειας των κρασιών, τα οποία αγοράζονται και δεν αποστέλλονται από τους οινοποιούς. Συνεπώς, τα κρασιά πρέπει να βρίσκονται στην αγορά (αποκλείονται εσοδείες εκτός κυκλοφορίας), ενώ δεκτές γίνονται ετικέτες με παραγωγή 1.000 φιαλών και άνω. Στην κριτική επιτροπή, η οποία δοκιμάζει τυφλά με άριστα το 100, γνωστά γίνονται μόνο η εσοδεία, το επί % αλκοόλ και η κατηγορία του κρασιού, μία από τις εξής 16, οι οποίες επιλέχθηκαν με βάση εμπορικά κριτήρια:

 1. Γλυκά κρασιά
 2. Ασύρτικα
 3. Λευκά από άλλες γηγενείς ποικιλίες
 4. Λευκά χαρμάνια
 5. Λευκά από διεθνείς ποικιλίες
 6. Ξινόμαυρα
 7. Αγιωργίτικα
 8. Ερυθρά από άλλες γηγενείς ποικιλίες
 9. Ερυθρά χαρμάνια
 10. Ερυθρά από διεθνείς ποικιλίες
 11. Ροζέ
 12. Ρετσίνες
 13. Λευκά με την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής,
 14. Ερυθρά με την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής
 15. Αφρώδη
 16. Βιολογικά/βιοδυναμικά

Οι κριτές συζητούσαν μετά από κάθε δοκιμή κρασιού. Όταν, όμως, η συζήτηση ολοκληρωνόταν, ο κάθε ένας έβαζε το βαθμό που επιθυμούσε, χωρίς δεσμεύσεις. «Έγιναν απίστευτα καλές συζητήσεις, που στην πλειονότητά τους οδήγησαν σε ομοφωνία», διαβεβαιώνει ο Γιάννης Καρακάσης, ο οποίος δηλώνει ευχαριστημένος, για πρώτη χρονιά και από το συνολικό αριθμό των συμμετοχών (420 από 120 οινοποιεία).

 

Πώς τα 50GGW αναδεικνύουν ακόμα 11 κρασιά

Ο σχεδιασμός της διοργάνωσης 50GGW προβλέπει την ανακοίνωση των τριών κρασιών με την υψηλότερη βαθμολογία ανά κατηγορία από τις 16 που προαναφέρθηκαν. Με αυτόν τον τρόπο και επειδή υπάρχουν κατηγορίες με λιγότερα από τρία κρασιά και μία χωρίς κανένα (γλυκά κρασιά), μαζί με τα 50GGW ανακοινώθηκαν 11 κρασιά ακόμα από 8 οινοποιεία που δεν βρίσκονται στα 38 των 50GGW. Από αυτά μάλιστα τα κρασιά, τα εξής τρία είναι εσοδείας 2019, ανεβάζοντας κατά κάτι το ποσοστό τους επί του συνόλου των 61:

 1. Διάλογος Λευκός 2019, Κτήμα Δύο Ύψη, Επιτραπέζιος Οίνος (Πελοπόννησος), στην κατηγορία Λευκά Χαρμάνια
 2. Hoof & Lur 2019, Οινοποιείο Τρουπή, ΠΓΕ Αρκαδία (Μοσχοφίλερο), στην κατηγορία Ροζέ
 3. Θρόνος Νεμέα 2019, Οινοποιείο Αθανασίου, ΠΟΠ Νεμέα, στην κατηγορία ερυθρά με την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής

 

50GGW_Jury.jpgΗ σταθερή επιτροπή αξιολόγησης, συν τον Στάθη Σάλτα (πάνω αριστερά). Ο κ. Καρακάσης MW στη μέση και κάτω

 

Οι κριτές

Σύμφωνα με τη διοργάνωση των 50GGW, η ομάδα των κριτών απαρτίζεται μόνο από κορυφαίους δοκιμαστές, γνώστες του ελληνικού κρασιού και παθιασμένους με αυτό. Αυτοί δεν έχουν εμπορική σχέση με τα διαγωνιζόμενα οινοποιεία και εάν αυτό συνέβαινε δεν δοκίμασαν κρασιά τους.

Στη μόνιμη επιτροπή αξιολόγησης 2020 συμμετείχαν οι Terry Kandylis (καλύτερος Sommelier UK το 2016 και Ελλάδας το 2015), Lenka Sedlackova MW (Senior Brand Manager – Bancroft Wines), Stefan Neumann MS (Διευθυντής οίνου στο εστιατόριο Dinner by Heston Blumental) και Wojciech Bońkowski (συγγραφέας οίνου και εκδότης του Winicjatywa). Οι δε Γρηγόρης Μιχαήλος Dip WSET (σύμβουλος και εκπαιδευτής οίνου), Στάθης Σάλτας (εκπαιδευτής και Διευθυντής Οίνου στην Κάβα Ανθίδης, παραγωγός βίντεο οίνου), Ευάγγελος Ψωφίδης (Διευθυντής Οίνου στα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρετανία και King George) και Ελευθέριος Χανιαλίδης (Οινοχόος στην Cava Vegera) έλαβαν μέρος στην επιτροπή από μία ημέρα έκαστος.

 

Τυχαία μεν, ισορροπημένα δε τα αποτελέσματα

Ρητά και κατηγορηματικά ο κ. Καρακάσης MW δηλώνει: «Τα 50 Great Greek Wines θα μπορούσαν να είναι οποιαδήποτε κρασιά, ακόμα και 50 ρετσίνες αν είχαν την υψηλότερη βαθμολογία ή και 50 ροζέ. Όλα ξεκινάνε από το ίδιο σημείο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε κάθε φορά ανάμεσα στα 50 Great Greek Wines την πιο αξιόπιστη αντιπροσώπευση. Που σημαίνει ότι κάθε χρόνο σκοπεύουμε να εξελισσόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση». Οπότε, εντελώς τυχαία, φέτος τα 50GGW ήταν σχεδόν ισορροπημένα ανάμεσα σε λευκά και ερυθρά (50% και 42% αντίστοιχα), ενώ ανάμεσά τους συναντάμε 2 ροζέ, μία ρετσίνα και ένα αφρώδες.

 

Στα ενδότερα των 50GGW

Πολλές είναι οι προσεγγίσεις των αποτελεσμάτων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, «φαίνεται πως νόημα έχει να ξαναδούμε τις αρωματικές ποικιλίες. Να σκεφτούμε μήπως αξίζει να δώσουμε περισσότερη έμφαση στην προβολή τους», λέει ο Master of Wine και προσθέτει: «Χαίρομαι που στα 50GGW, από την πρώτη κιόλας χρονιά της διοργάνωσης, διαφαίνονται οι τάσεις του ελληνικού κρασιού: ναι στο ασύρτικο και στο ξινόμαυρο (όχι μόνο ΠΟΠ), καλή παρουσία του αγιωργίτικου, 2 “φυσικά” κρασιά  εντός της πρώτης δεκάδας, κρασιά από ποικιλίες που συζητιούνται έντονα όπως η λημνιώνα ή το μαυροτράγανο, ακόμα και λιγότερο γνωστές όπως το δαφνί, ένα παλαιωμένο λευκό και μάλιστα από σαββατιανό, γιατί και τα ελληνικά λευκά παλαιώνουν και βέβαια καλή παρουσία παλαιωμένων ερυθρών, γιατί βεβαίως υπάρχουν αρκετά τέτοια ελληνικά κρασιά που αξίζουν παλαίωση». Όσο για τη χαμηλή παρουσία ΠΟΠ κρασιών εντός των 50GGW, ο Γιάννης Καρακάσης MW λέει: «ως γνωστό, η ένδειξη ΠΟΠ δεν αποτελεί αναγκαστικά και ένδειξη ποιότητας. Εν τέλει, ίσως το θέμα ελληνικά κρασιά ΠΟΠ να θέλει άμεσα αναθεώρηση».