ΡΕΠΟΡΤΑΖ

E-shop Κτήμα Γεροβασιλείου

  18/03/2021

«Πωλητήριο» ονομάζει σεμνά το e-shop του το Κτήμα Γεροβασιλείου, που φιλοξενείται στον υπάρχοντα ιστότοπό του. Διαθέτει κυρίως παλαιωμένα κρασιά, λευκά και ερυθρά, που φτάνουν τα 28 έτη πίσω, καθώς και κάποιες ειδικές εμφιαλώσεις. Ο ίδιος ο οινοποιός, Βαγγέλης Γεροβασιλείου, μιλά για όλα αυτά στο SaveVintage2019.

 

Gerovassiliou_barrels1.jpg

 

 

Όταν ξεκινούσατε την καριέρα σας στο Πόρτο Καρράς, θα φανταζόσασταν ποτέ πως τα ελληνικά λευκά κρασιά θα επιδείκνυαν τέτοιες εντυπωσιακές επιδόσεις στην παλαίωση; Πείτε μας δυο λόγια για το Sauvignon Blanc του 2012 που προτείνετε στο e-shop σας.

Η δυναμική παλαίωσης ενός κρασιού προκύπτει από τη συνέργεια της ποικιλίας με το τερουάρ. Στο τερουάρ, πέρα από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο άνθρωπος και πιο συγκεκριμένα το στυλ της οινοποίησης που θα επιλέξει να εφαρμόσει. Προερχόμενος από τη σχολή του Μπορντό, με προσέγγιση πιο αναγωγικής-κλειστής οινοποίησης, πάντα πίστευα πως τα κρασιά μας, συμπεριλαμβανομένων των λευκών, φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την ωρίμαση στη φιάλη. Στο Πόρτο Καρράς, πειραματιζόμενος με πολλές ελληνικές ποικιλίες, μπορούσα να φανταστώ τη δυναμική τους και, ευτυχώς, αργότερα η εμπειρία μου στα κτήματά μας δεν με διέψευσε. Σήμερα, πια, στο e-shop μας ο οινόφιλος μπορεί να ανακαλύψει κάποιες από τις πιο σπάνιες εσοδείες λευκών και ερυθρών ετικετών του Κτήματος Γεροβασιλείου. Μία τέτοια είναι και το Sauvignon Blanc του 2012, σε φιάλη του 1,5L, που παρά τα σχεδόν 10 χρόνια που έχει στην πλάτη του μπορεί και διατηρεί ζωντανά τα φρουτώδη αρώματα σε συνδυασμό με ένα πλούσιο μπουκέτο παλαίωσης.

 

Ποιο από τα ερυθρά κρασιά της γκάμμας σας οινοποιείτε έχοντας κατά νου πως προορίζονται για μακρόχρονη παλαίωση; Ποιες από τις πιο πρόσφατες εσοδείες του Κτήματος θα πρέπει να αναζητήσουν οι φίλοι του κρασιού που θέλουν να παλαιώσουν κρασιά σας στη δική τους κάβα;

Σε όλα τα ερυθρά του Κτήματος Γεροβασιλείου οι φλοιοί παραμένουν σε επαφή με το μούστο καθ’ όλη τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης, παράγοντας πλούσια κρασιά μακράς εκχύλισης. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω μία ετικέτα θα επέλεγα το μονοποικιλιακό μας Syrah, τα σταφύλια του οποίου προέρχονται από τα παλαιότερα κλήματα (40 ετών) και δίνουν ένα κρασί με μεγάλο δυναμικό παλαίωσης, αλλά συγχρόνως απολαυστικό και στη νιότη του. Αυτό είναι πολύ βασικό για μένα. Ένα καλό κρασί θα πρέπει να σου προσφέρει ευχαρίστηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Οι χρονιές του Syrah που απολαμβάνω αυτήν την περίοδο είναι το 2008, το 2011, αλλά και του 2017.

 

Στην Ελλάδα είσαστε πρωτοπόρος στις μεγάλες συσκευασίες, magnum και παραπέρα. Εκτιμάτε πως υπάρχει, όντως, διαφορά στην παλαίωση σε σχέση με τις φιάλες 0,75L; Ποιες από τις ετικέτες σας κυκλοφορούν και σε φιάλη magnum;

Είναι αποδεδειγμένο πως το κρασί ωριμάζει καλύτερα όταν βρίσκεται σε μεγαλύτερη φιάλη και αυτό έχει να κάνει με την αναλογία του οξυγόνου που διαλύεται σε μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού. Όποτε λογικό είναι οι μεγαλύτερες φιάλες των 1,5L, 3L κ.ο.κ. να ενδείκνυνται για παλαίωση. Σημαντικό, όμως, ρόλο στη βέλτιστη παλαίωση παίζουν οι συνθήκες εμφιάλωσης αλλά και συντήρησης της φιάλης.

 

Τι μπορούμε να περιμένουμε ως νέες προτάσεις στο e-shop του Κτήματος;

Η ιδέα πίσω από το e-shop μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους οινόφιλους να ανατρέξουν σε παλιές χρονιές των κρασιών μας και να ανακαλύψουν τη δυναμική τους. Κάθε χρόνο, λοιπόν, δοκιμάζουμε και επιλέγουμε τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, οι κάβες είναι όλο και πιο ενημερωμένες και οργανωμένες και δημιουργούν αρχείο με εσοδείες, οι οποίες είναι πλέον εύκολα διαθέσιμες στον καταναλωτή.