ΡΕΠΟΡΤΑΖ

E-shop Κτήμα Τσέλεπου

  18/03/2021

Το γνωστό κτήμα της Μαντινείας καλεί τους οινόφιλους να επισκεφθούν το Tselepos Cellar για να γνωρίσουν μία σπάνια συλλογή με κρασιά από εμβληματικές εσοδείες από τη Μαντίνεια, τη Νεμέα και τη Σαντορίνη. To SaveVintage2019 ξεναγεί στο οικογενειακό αυτό κελάρι o οινοποιός Γιάννης Τσέλεπος.

 

Tselepos_Cava1.jpg 

 

Ο Κοκκινόμυλος είναι ένα κρασί που έχει κερδίσει τη φήμη πως μπορεί να παλαιώσει για πολλά χρόνια. Όταν φυτεύατε τον αμπελώνα σας στις Ρίζες Αρκαδίας περιμένατε ποτέ από το μερλό να έχει τέτοια πορεία ή σας εξέπληξε ευχάριστα;

Σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε την εποχή εκείνη μία τέτοια εξέλιξη για το μερλό στο αμπελοτόπι της Τεγέας. Το μερλό, αν και θεωρητικά είναι μία ποικιλία που ταιριάζει σε πιο ήπια κλίματα, βρήκε ένα ιδιαίτερο τερουάρ στην Αρκαδική γη, με το πιο ηπειρωτικό μεσόκλιμά της, όπου κατάφερε να ξεδιπλώσει όλα τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του, ενώ ταυτόχρονα διατήρησε στο βέλτιστο βαθμό την ισορροπία με την οξύτητα και την πολυπλοκότητα της τανικής δομής του. Για εμάς ο Κοκκινόμυλος είναι ένα ευχάριστο παράδειγμα για το πως, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, μία κλασική διεθνής ποικιλία αμπέλου μπορεί να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο, premium κρασί υψηλής ποιότητας σε μία νέα για εκείνη αμπελουργική ζώνη.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για την εσοδεία του 2006, της οποίας τον Κοκκινόμυλο μπορεί κάποιος να βρει στο e-shop σας.

Το 2006 αποτέλεσε ιδανική χρονιά στην περιοχή μας για τη παραγωγή κόκκινων κρασιών με μεγάλο δυναμικό παλαίωσης. Αυτό συνέβη διότι οι κλιματικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές με περιορισμένες βροχοπτώσεις κατά την καλλιεργητική περίοδο, αλλά και απουσία πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Έτσι, το περιορισμένο υδατικό στρες, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη ηλιοφάνεια, ενίσχυσαν την τανική δομή και κατ’ επέκταση την πολυπλοκότητα του Κοκκινόμυλου και των άλλων ερυθρών κρασιών μας. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την οινοποίηση, που περιλαμβάνει εκτεταμένες εκχυλίσεις και ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια για έως και 15 μήνες, ενισχύουν το δυναμικό παλαίωσης του κρασιού που μπορεί άνετα να βρεθεί στην κορυφή της εκφραστικότητάς του ακόμα και 20 χρόνια μετά την παραγωγή του.

 

Το μοσχοφίλερο είναι μία ποικιλία που δεν παύει να μας εκπλήσσει με τις δυνατότητές της. Μήπως έχει έρθει η ώρα να σχεδιαστεί από την αρχή μία Μαντινεία βαθιάς παλαίωσης και τι θα απαιτούνταν για κάτι τέτοιο;

Το να λάβει το Μοσχοφίλερο την αναγνώριση που πραγματικά αξίζει ως ποικιλία αλλά και να εντυπωθεί στον καταναλωτή ότι πρόκειται για μία πραγματικά πολυδύναμη ποικιλία με σημαντικό δυναμικό παλαίωσης, είναι κάτι για το οποίο παλεύουμε χρόνια ως Κτήμα, αλλά και ένα από τα βασικά προσωπικά μου στοιχήματα. Το Blanc de Gris αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση που αναφέρετε και γι’ αυτόν το λόγο η εσοδεία του 2015 θα είναι στις επόμενες διαθέσιμες ετικέτες στο e-shop μας, ώστε και οι πελάτες μας να έχουν την ευκαιρία να κρίνουν από μόνοι τους την εξέλιξη ενός Μοσχοφίλερου μετά από μία πενταετία, σε ένα κρασί που δημιουργήθηκε με στόχο της εξέλιξη στη φιάλη και όχι την άμεση κατανάλωση.

 

Θα άξιζε να παλαιώσει κάποιος ένα αφρώδη οίνο Amalia Vintage και για πόσα χρόνια; Έχετε καθόλου παλαιωμένα αφρώδη στα κελάρια σας και πότε θα τα δούμε στο e-shop σας;

Ούτε να το ξέρατε! Εδώ και λίγες μόνο μέρες διαθέσιμο είναι στο e-shop μας και το αφρώδες κρασί Amalia Vintage του 2015. Πιστεύουμε ακράδαντα στις δυνατότητες παλαίωσης του αφρώδους μας και γι’ αυτόν το λόγο προσπαθούμε να το αναβαθμίζουμε συνεχώς και να επεκτείνουμε την παραμονή του στη φιάλη με τις οινολάσπες. Συνεχίζουμε πάντα τους πειραματισμούς ώστε να βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα και να ανακαλύπτουμε νέες δυνατότητες τόσο για το μοσχοφίλερο, όσο και για τις άλλες ποικιλίες τις οποίες δουλεύουμε. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι το Amalia Vintage είναι ένα κρασί που μπορεί να παλαιωθεί άνετα για 5-7 χρόνια μετά την εμφιάλωσή του και σύντομα θα έχετε την ευκαιρία να το διαπιστώσετε με μία φιάλη Amalia Vintage 2015 από το e-shop μας!