ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Warehouse10 Κτήμα Κυρ-Γιάννη

  18/03/2021

Το e-shop warehouse10.gr φέρει το όνομα μίας αποθήκης του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, που φιλοξενούσε κρασί στο διάστημα 1994 με 2016. Τρόπον τινά, της αποτίει ψηφιακό φόρο τιμής, φιλοξενώντας μοναδικά κρασιά παλαιών, κυρίως, εσοδειών και όχι μόνο. Για το «Warehouse 10» μιλά στο SaveVintage2019 ο οινοποιός Στέλλιος Μπουτάρης.

 

 

KirYanni_Cava1.jpg

 

Υπάρχει κάποια εσοδεία της Νάουσας που σας έρχεται αυθόρμητα στο νου ως αξέχαστη ποιοτικά και γιατί;

Αδιαμφισβήτητα, η εσοδεία του 2011! Κλιματολογικά υπήρξε μία υπέροχη χρονιά, όπου πετύχαμε φαινολικά ώριμα κρασιά χωρίς όμως υψηλό αλκοολικό βαθμό. Οι αρκετές βροχοπτώσεις του χειμώνα και της άνοιξης εφοδίασαν το έδαφος με υδατικά αποθέματα, ενώ η παρατεταμένη ξηρασία μετά το Μάιο οδήγησε σε πολύ καλή ωρίμαση, χωρίς να έχουμε απώλεια οξύτητας και χωρίς να ανέβουμε σε αλκοολικό βαθμό πάνω από το 13%. Στη διατήρηση της οξύτητας βοήθησε και η απουσία καύσωνα όλο το καλοκαίρι, δίνοντας κρασιά με προδιαγραφές βαθιάς παλαίωσης.

 

Από τις πιο πρόσφατες εσοδείες της Νάουσας και του Αμυνταίου ποιες θα λέγατε ότι είναι οι πλέον κατάλληλες να παλαιώσει στην κάβα του ένας οινόφιλος; 

Το 2017 πρόκειται για μία κορυφαία οινική χρονιά τόσο στη Νάουσα, όσο και στο Αμύνταιο. Η απουσία βροχοπτώσεων τους μήνες Απρίλιο-Ιούνιο και Αύγουστο-Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες νυχτερινές θερμοκρασίες, επέδρασαν θετικά στην υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών, καθώς και στη πορεία ωρίμασής τους. Ο συνδυασμός με την υψηλή οξύτητά τους μάς χάρισε κρασιά με μεγάλο δυναμικό παλαίωσης.

 

Ανάμεσα στις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις του Warehouse10 υπάρχουν πολλές σπάνιες, παλαιωμένες φιάλες. Σε ποιο σημείο της εξέλιξής τους θα λέγατε πως βρίσκονται; Είναι άμεσης κατανάλωσης; Πόσο χρόνο έχουν ακόμα μπροστά τους;

Οι εσοδείες που θα βρει ο οινόφιλος στο Warehouse10 ποικίλλουν και ανανεώνονται συχνά, με την παλαιότερη αυτή τη στιγμή να είναι το 2001 για ένα Syrah. Θα λέγαμε πως το σημείο εξέλιξης για την κάθε ετικέτα είναι διαφορετικό, καθώς ένα Ξινόμαυρο 2011, όπως τα cru της Ράμνιστας «Siniaki», «Limni» και «Cyclamina», αντέχει σίγουρα για 10-15 ακόμη χρόνια. Το Syrah του 2001 βλέπουμε ότι αντέχει στο χρόνο και εξελίσσεται φανταστικά, οπότε θα λέγαμε πως μπορούμε να του «δώσουμε» τουλάχιστον 5 χρόνια ακόμα.

 

Θα μπορούσατε να μας πείτε ποιες από τις ετικέτες του Warehouse10 έχουν σχεδόν εξαντληθεί; 

Οι ετικέτες από τις οποίες έχουν απομείνει ελάχιστες φιάλες είναι οι Δύο Ελιές του 2005, ο Διάπορος του 2008 και ο Καβαλιέρος του 2014.

 

Τι μπορούμε να περιμένουμε ως νέες προτάσεις στο Warehouse10; Υπάρχει περίπτωση να δούμε παλαιωμένες Σαντορίνες από το Κτήμα Σιγάλα; 

Το επόμενο διάστημα, σκοπεύουμε εκτός από «νέες» παλαιές εσοδείες να δούμε και κάποιες από τις ειδικές οινοποιήσεις του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, που παράγονται σε πολύ μικρές ποσότητες. Κάποιες τις έχουμε δοκιμάσει ήδη, όπως τη Μαλαγουζιά 2019 και το XMD 2013. Σύντομα, στα ράφια του Warehouse10 θα βρείτε ένα μονοποικιλιακό Syrah, μία ΠΟΠ Γουμένισσα, καθώς και μία Μαυροδάφνη, όλα εσοδείας 2017. Σε ό,τι αφορά το Κτήμα Σιγάλα, παλαιές εσοδείες του οποίου ξεκίνησαν μόλις να πωλούνται μέσω Warehouse10, σύντομα θα έχουμε προς διάθεση αρκετές ενδιαφέρουσες ετικέτες, όπως η παλαιωμένη Σαντορίνη του 2009.