ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Στέφανος Κουνδουράς στο Κτήμα Αβαντίς

  23/04/2021

Ρεπορτάζ: Άννα Άγα

Κείμενο: Αργύρης Καλλιανιώτης

 

Τη συνεργασία του με τον Στέφανο Κουνδουρά, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ ανακοίνωσε το Κτήμα Αβαντίς που εδρεύει στην Εύβοια και αξιοποιεί αμπελώνες τόσο στην Εύβοια όσο και στη Βοιωτία και στη Σαντορίνη. Ο κ. Κουνδουράς, ο οποίος διατηρεί ανάλογες συνεργασίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και στην Κύπρο, θα είναι πλέον ο σύμβουλος αμπελουργίας του εν λόγω κτήματος για το σύνολο των αμπελώνων του, παλαιών και νέων. Η δε συνεργασία θα αφορά κάθε πτυχή τους, όπως συνοψίζεται στο τρίπτυχο των εξής επιλογών: υποκειμένων, κλώνων και τρόπων καλλιέργειας.

 

AVANTIS_KOUNDOURAS_Vineyard.jpgΣτέφανος Κουνδουράς (αριστερά) και Απόστολος Μούντριχας (δεξιά)Με τον Στέφανο Κουνδουρά στο τιμόνι του αμπελώνα και με σύμβουλο οινοποίησης τον Γιώργο Κοτσερίδη, καθηγητή οινολογίας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, «σχηματίζεται μία δυνατή ομάδα», λέει ο οινοποιός Απόστολος Μούντριχας. Όσον αφορά την επιλογή του Στέφανου Κουνδουρά δεν αφήνει κανένα περιθώριο: «Είναι ο καλύτερος», λέει και προσθέτει: «Με τον Στέφανο γνωριζόμαστε χρόνια και η σχέση μας είναι πολύ καλή. Η δε φιλία του με τον Γιώργο Κοτσερίδη συνέβαλε στην επιλογή μας».

 

Όσον αφορά τις προσδοκίες του, ο οινοποιός λέει: «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Δεν έχει πάντα σημασία εάν αυτά που κάνεις είναι επιτυχημένα και βγαίνουν. Τίποτε δεν πρέπει να σε εμποδίζει από το να βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή τής γνώσης και των εξελίξεων. Η επιλογή των εν λόγω συνεργατών πιστεύουμε το εξασφαλίζει».

 

Ο Στέφανος Κουνδουράς, από τη μεριά του, μιλά για την εφαρμογή «δημιουργικής αμπελουργίας», με σκοπό την παραγωγή σταφυλιού τού απαιτούμενου επιπέδου ποιότητας και προδιαγραφών, ανάλογα με τον επιθυμητό οίνο (σημειώνεται πως ο κ. Κουνδουράς είναι και οινολόγος). «Βασικός άξονας είναι η γνώση της φυσιολογίας του αμπελιού και της βιοχημείας του σταφυλιού, ενώ εξαιρετικά σημαντικός είναι ο ρόλος της επί τόπου εξέτασης. Από την άλλη, προτεραιότητα αποτελούν, ασφαλώς, κατευθύνσεις προς τη βιωσιμότητα, την αειφόρο ανάπτυξη, το βιολογικό τρόπο καλλιέργειας, αλλά και την ενσωμάτωση της σύγχρονης γνώσης», λέει. Για τους σκοπούς αυτούς χρησιμοποιεί συνδυαστικά κάθε διαθέσιμη τεχνολογία που μπορεί να απαιτείται και βέβαια την αξιοποίηση μετεωρολογικών δεδομένων, αναλύσεων εδάφους και φυλλοδιαγνωστική.

 

Μέχρι τώρα για την καλλιέργεια των αμπελώνων του το Κτήμα Αβαντίς διατηρεί μόνιμη συνεργασία με τον γεωπόνο Γιώργο Μάρκο, η οποία κρατά 15 χρόνια και δεν θα διακοπεί. «Ήρθε, ωστόσο, η στιγμή για το επόμενο βήμα ώστε να επιτευχθεί ακόμα καλύτερη ποιότητα», παρατηρεί ο κ. Μούντριχας ο οποίος έχει προγραμματίσει νέες φυτεύσεις 100 στρεμμάτων στην Εύβοια. «Η γνώση είναι κάτι δυναμικό και κάθε φορά σε πάει ένα βήμα παραπέρα» προσθέτει, δηλώνοντας ευχαριστημένος από τη μέχρι τώρα δουλειά, ευελπιστώντας όμως σε σημαντικές βελτιώσεις τόσο στα κρασιά από σιρά όσο και από γκεβίρτστραμινερ.

 

Διαπίστωση του Απόστολου Μούντριχα είναι ότι και οι ενοικιαζόμενοι αμπελώνες του στη Σαντορίνη, που αξιοποιούνται για την παραγωγή κρασιών με το εμπορικό σήμα Avantis-Santorini Anhydrous Winery, χρειάζονται αναβάθμιση αν όχι αναβίωση. «Με σεβασμό στην παράδοση, κάποια παλιά αμπέλια με εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις χρειάζονται διαφορετική διαχείριση· σε σημεία που υπάρχουν μπαλώματα χρειάζεται διαχωρισμός των αμπελιών». Προς το παρόν, τη φροντίδα των σαντορινιών αυτών αμπελώνων έχουν δύο ηλικιωμένοι παραδοσιακοί αμπελουργοί, οπότε η σύγχρονη ματιά μπορεί να κάνει τη διαφορά.