ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νάουσες θα φιλοξενήσει η κοίτη του ποταμού Αράπιτσα

  30/08/2021

NaoussaArapitsa.jpg

 

 

Τελειωμό δεν έχουν οι ασυνήθιστοι, έως και αλλόκοτοι χώροι για την παλαίωση κρασιών! Μετά από τα βάθη του Αιγαίου και του Ιονίου, αλλά και πηγάδια, ορυχεία, πλοία και… διαστημόπλοια, σειρά έχει η κοίτη του ποταμού Αράπιτσα, που θα φιλοξενήσει Νάουσες.

 

Μετά από κρασιά που βύθισαν οινοπαραγωγοί στη θάλασσα του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους, η ηπειρωτική πόλη Νάουσα αποφασίζει να δοκιμάσει για το σκοπό αυτό τον ποταμό Αράπιτσα που τη διασχίζει. Στόχος είναι η παρακολούθηση της εξελικτικής πορείας εμφιαλωμένων ερυθρών οίνων «Νάουσα» μέσα στα τρεχούμενα νερά ενός ποταμού, σε μεγάλο βάθος και χαμηλή θερμοκρασία, σε συνθήκες που μπορεί να διαφέρουν από τις υποβρύχιες. Ο ποταμός Αράπιτσα πηγάζει από το πρόποδες του όρους Βέρμιο και μετά από δύο χιλιόμετρα διασχίζει τη Νάουσα. Το όνομά του πάρθηκε από το σκούρο χρώμα των νερών του, που θα φιλοξενήσουν τα κρασιά. Φυσικά, με την εν λόγω κίνηση επιδιώκεται και η προβολή της Νάουσας, πόλης οίνου και οινοτουρισμού.

 

Η βύθιση αρκετών εκατοντάδων φιαλών συσκευασμένων σε σιδηροπαλέτες θα πραγματοποιηθεί με πανηγυρική εκδήλωση την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021 στο χώρο που είναι γνωστός για τη θυσία των Ναουσαίων Ηρωίδων το 1822. Αποτελεί δε προοίμιο του Φεστιβάλ Τρύγου της περιοχής, που έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 24 Σεπτεμβρίου με 3 Οκτωβρίου και το πρόγραμμα του οποίου θα ανακοινωθεί στην εκδήλωση της 5ης Σεπτεμβρίου.

 

Η εν λόγω πρωτοβουλία ανήκει στο Δήμο Νάουσας και εντάσσεται στο πρόγραμμα Interreg Europe Cult-Create για δημιουργικές βιομηχανίας και δημιουργικό τουρισμό, στο οποίο συμμετέχει. Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με οινοποιεία της περιοχής, τον Σύνδεσμο Οινοπαραγωγών, τη Γαστρονομική Κοινότητα, τον Εμπορικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης Νάουσας, καθώς και την Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας.