ΔΟΚΙΜΑΣΑ

 

Αφρίζει κοκκώνα μου, αφρίζει… και πώς αφρίζει!

Με φίνο κορδόνι, αρώματα και γεύση κρεμ ντε λα κρεμ!

 

του Θέμου Νικολετόπουλου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Πανδώρας Χωκ

Αν ήταν τραγούδι, για τους άντρες θα ήταν το Je t’aime... moi non plus και για τις γυναίκες το Girls just wanna have fun. Αναφέρομαι, στο αισθησιακό και παιχνιδιάρικο Lenga Pink 2019, ένα ενδιαφέρον χαρμάνι από μαυροκουντούρα και γκεβίρτστραμινερ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

«Έχει χώρο η αγορά για μία, ακόμα, Μαλαγουζιά;», αναρωτιέται δημόσια ο οινοποιός Στέλλιος Μπουτάρης δίνοντας τη δική του, πρωτότυπη, απάντηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Της Πανδώρας Χωκ

Τρεισήμισι ώρες χωρίζουν τη Φλώρινα από τη Δράμα και τη Δράμα από τη Φλώρινα. Είναι πολύ ή λίγο; Σαρντονέ από τη Φλώρινα και σαρντονέ από τη Δράμα: μοιάζουν ή δε μοιάζουν;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Πανδώρας Χωκ

Αγαπημένη ποικιλία το σοβινιόν μπλαν, αγαπημένη προέλευσή του η Μακεδονία, αγαπημένο τυρί το Stilton ―είμαι και μισή Αγγλίδα… Παρότι αιρετικός, ο συνδυασμός έγινε. Τι κι αν το στίλτον αποζητά μεγάλο γλυκό κρασί, π.χ. παλαιωμένο Port; Αυτά τα τρία σοβινιόν μπλαν με… έστειλαν κανονικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Καλοκαιράκι, ακόμα, και μας έλειψε το κόκκινο κρασί. Ανταμώνοντας, του κάναμε το τραπέζι. Μην ξέροντας τι γεύσεις προτιμάει, του προσφέραμε ογκρατέν, λαδερά, πάστα και κοτόπουλο σούβλας, ενώ κλείσαμε με τυριά. Ιδού πώς περάσαμε, με το Νι και με το... Sigma (Red 2019).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Πανδώρας Χωκ

«Διαφέρουν δύο διαφορετικά κρασιά ίδιας εσοδείας, ίδιας ποικιλίας;». Τι ερώτηση! Θυμίζει αυτό που με απορία ρωτούν γκαρσόνια ή γκαρσόνες όταν παραγγέλνεις 2ο μπουκάλι ίδιου κρασιού: «θα το δοκιμάσετε και αυτό;». Η απάντηση, φυσικά, και στις δύο ερωτήσεις είναι «ΝΑΙ»!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Ντίνου Στεργίδη

Η σπουδαία εσοδεία του 2019 αποδεικνύει πως οι διάδοχοι του Χαρίδημου Χατζηδάκη ακολουθούν στα βήματά του, δημιουργώντας εξαιρετικά κρασιά. Κρασιά που αξίζει να αγοράσει κάποιος για να τα απολαύσει μετά από πολλά χρόνια. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Ντίνου Στεργίδη

Τα καλύτερα βιονιέ στον κόσμο παράγονται σε απελπιστικά μικρές ποσότητες στη μικροσκοπική ζώνη ονομασίας προέλευσης Condrieu, στην Κοιλάδα του Ροδανού ποταμού. Είναι δεδομένο πως κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να αναπαραγάγει την ποιότητα ενός καλού Κοντριέ. Τα «δικά μας» πώς στέκονται, άραγε;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Επιστροφή στα κλασικά με τις λευκές ποικιλίες-ορόσημο του διεθνή αμπελώνα, σοβινιόν μπλαν και σαρντονέ, να μην ξεχνιόμαστε. Η πρώτη με γνωστό και καθιερωμένο κρασί από το Κτήμα Χατζημιχάλη και η δεύτερη με νέο κρασί του Muses Estate.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Ντίνου Στεργίδη

Είναι γνωστή η ένδεια της ελληνικής οινοπαραγωγής σε ελαφριά κόκκινα κρασιά. Για αυτό ευθύνονται κυρίως οι έλληνες καταναλωτές. Στην πλειονότητά τους έχουν πολύ συγκεκριμένες προσδοκίες από τα κόκκινα κρασιά, που πρέπει καταρχάς να είναι «μπρούσκα» ―ό,τι κι αν αυτό σημαίνει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Το ροζέ της Cellar (σιρά - γκρενάς) είναι ιδανικό για χρωματικό κόντραστ με τις διάφορες αποχρώσεις της θάλασσας, όπου κι αν τη βρεις (εδώ σε παραλία της Εύβοιας, που αν μη τι άλλο, το όνομά της θυμίζει ποικιλία αμπέλου στο... αρσενικό: Λημνιώνας Καρυστίας).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 του Αργύρη Καλλιανιώτη

Ανάμεσα στα έτσι κι αλλιώς λίγα κρασιά από γηγενείς ζύμες της Ελλάδας, σίγουρα τα σαρντονέ είναι ελάχιστα. Δύο από αυτά, ένα με βαρέλι και ένα φρέσκο (το περί ου ο… «Logos») παράγονται από τον οινολόγο – οινοποιό Χρήστο Ζαφειράκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Δροσιστικό, λουλουδένιο και λεμονάτο, άκρως καλοκαιρινό, δείχνει εξ αρχής την ατσαλένια ραχοκοκαλιά του που διόλου δεν αστειεύεται. Αντίθετα, η οξύτητά του κόβει αζιμούθιο για πορεία μακρά και εγγυημένα βελτιούμενη στο χρόνο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Ντίνου Στεργίδη

Ο τσαπουρνάκος είναι μία ποικιλία που ευδοκιμεί στον νομό Κοζάνης και θεωρείται συγγενής του καμπερνέ φραν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ