ΔΟΚΙΜΑΣΑ

του Θέμου Νικολετόπουλου

Επετειακό κρασί από παλαιά κλήματα, ηλικίας 47 ετών που ανήκαν στην εταιρεία Καμπά, πριν αυτή περιέλθει στη Μπουτάρη. Μοσχοφίλερο 100%, κυριολεκτικά και μεταφορικά, καταδεικνύει πως η οινοποιία Μπουτάρη πήρε σοβαρά τον εορτασμό των 140 χρόνων της, με αφορμή του οποίου το κυκλοφόρησε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Θέμου Νικολετόπουλου

Ένα νέο κρασί του οινοποιητικού συνεταιρισμού της Σάμου, από μικρόρωγο λευκό μοσχάτο της κατηγορίας «φυσικοί οίνοι», έχει βαλθεί να επαναπροσδιορίσει τον («άθικτο»;) χαρακτήρα των ξηρών κρασιών της κλασικής αυτής ποικιλίας. Το καταφέρνει; Εν πολλοίς ναι, προσφέροντας, ταυτόχρονα, πολλή απόλαυση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Κυκλοφόρησε το 2020, όπως τόσα κρασιά εσοδείας 2019, αλλά το ΠΟΠ Σαντορίνη-Vinsanto Χατζηδάκη με 16 χρόνια παλαίωση σε δρύινα βαρέλια είναι του 2004. Ταξίδι στο χρόνο από μόνο του, σε παρελθόν και μέλλον, αφού παλαιώνει περαιτέρω στη φιάλη για δεκαετίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Θέμου Νικολετόπουλου

Το παραλληλίζειν στο χώρο του κρασιού είναι σύνηθες. Το τάδε κρασί θυμίζει εκείνο, το δείνα αυτό, συχνά με κρασιά αναφοράς, όπως π.χ. τα Chablis. Να, λοιπόν, που ένα σαρντονέ της Κορινθίας θύμισε Chablis. Ακόμα και μόνο για αυτό αξίζει την προσοχή μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Θέμου Νικολετόπουλου

Γνωστό και μη εξαιρετέο, το Peplo έκανε θόρυβο όταν πρωτοεμφανίστηκε, πριν τρία χρόνια, καθώς παράγεται με ιδιαίτερες και πολύπλοκες οινοποιητικές επιλογές. Γρήγορα κατέκτησε ξεχωριστή θέση στο πάνθεο των ελληνικών ροζέ. Εδώ, εσοδείας 2019, φανερώνει έναν ακόμα χαρακτήρα, αυτόν της καλής εξέλιξης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Θέμου Νικολετόπουλου

Δοκιμάζουμε τρεις Κυδωνίτσες του 2019 ένα χρόνο μετά, για να δούμε πού βρίσκονται και εάν όσα υπόσχονταν στην πρώτη νιότη τους τα παραδίδουν στη δεύτερη. Για να δούμε, εάν προβλέπεται να έχουν και περίοδο ωριμότητας, ακόμα και παλαίωσης. Για να δούμε, γενικώς… 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Θέμου Νικολετόπουλου

Πώς το εθνικό μας φαγητό, η φασολάδα, ταιριάζει με κρασιά και γίνεται αφορμή να μιλήσουμε για κάτι άλλο εθνικό, αν όχι παγκόσμιο, την ελληνική γλώσσα. Μακάρι και οι δύο, γλώσσα και φασολάδα, να μην χάσουν την ταυτότητα και την ουσία τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Αφρίζει κοκκώνα μου, αφρίζει… και πώς αφρίζει!

Με φίνο κορδόνι, αρώματα και γεύση κρεμ ντε λα κρεμ!

 

του Θέμου Νικολετόπουλου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Πανδώρας Χωκ

Αν ήταν τραγούδι, για τους άντρες θα ήταν το Je t’aime... moi non plus και για τις γυναίκες το Girls just wanna have fun. Αναφέρομαι, στο αισθησιακό και παιχνιδιάρικο Lenga Pink 2019, ένα ενδιαφέρον χαρμάνι από μαυροκουντούρα και γκεβίρτστραμινερ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

«Έχει χώρο η αγορά για μία, ακόμα, Μαλαγουζιά;», αναρωτιέται δημόσια ο οινοποιός Στέλλιος Μπουτάρης δίνοντας τη δική του, πρωτότυπη, απάντηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Της Πανδώρας Χωκ

Τρεισήμισι ώρες χωρίζουν τη Φλώρινα από τη Δράμα και τη Δράμα από τη Φλώρινα. Είναι πολύ ή λίγο; Σαρντονέ από τη Φλώρινα και σαρντονέ από τη Δράμα: μοιάζουν ή δε μοιάζουν;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Πανδώρας Χωκ

Αγαπημένη ποικιλία το σοβινιόν μπλαν, αγαπημένη προέλευσή του η Μακεδονία, αγαπημένο τυρί το Stilton ―είμαι και μισή Αγγλίδα… Παρότι αιρετικός, ο συνδυασμός έγινε. Τι κι αν το στίλτον αποζητά μεγάλο γλυκό κρασί, π.χ. παλαιωμένο Port; Αυτά τα τρία σοβινιόν μπλαν με… έστειλαν κανονικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Καλοκαιράκι, ακόμα, και μας έλειψε το κόκκινο κρασί. Ανταμώνοντας, του κάναμε το τραπέζι. Μην ξέροντας τι γεύσεις προτιμάει, του προσφέραμε ογκρατέν, λαδερά, πάστα και κοτόπουλο σούβλας, ενώ κλείσαμε με τυριά. Ιδού πώς περάσαμε, με το Νι και με το... Sigma (Red 2019).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

της Πανδώρας Χωκ

«Διαφέρουν δύο διαφορετικά κρασιά ίδιας εσοδείας, ίδιας ποικιλίας;». Τι ερώτηση! Θυμίζει αυτό που με απορία ρωτούν γκαρσόνια ή γκαρσόνες όταν παραγγέλνεις 2ο μπουκάλι ίδιου κρασιού: «θα το δοκιμάσετε και αυτό;». Η απάντηση, φυσικά, και στις δύο ερωτήσεις είναι «ΝΑΙ»!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Ντίνου Στεργίδη

Η σπουδαία εσοδεία του 2019 αποδεικνύει πως οι διάδοχοι του Χαρίδημου Χατζηδάκη ακολουθούν στα βήματά του, δημιουργώντας εξαιρετικά κρασιά. Κρασιά που αξίζει να αγοράσει κάποιος για να τα απολαύσει μετά από πολλά χρόνια. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ