ΔΟΚΙΜΑΣΑ

Ασύρτικο Μυλωνά 2019

  08/07/2020

του Αργύρη Καλλιανιώτηassyrtiko_350x350.jpg

Μύτη δροσιστική, με βασιλικό και ευκάλυπτο, ιδανική για καλοκαιρινά βράδια, βγάζει μέχρι γιασεμί. Γρήγορα ξεπροβάλουν αρώματα από λεμονανθούς και χυμό πρασινοκίτρινου λεμονιού, που σιγά σιγά κιτρινίζει, ωριμάζει και τελικά θυμίζει κίτρο. Με άλλα λόγια, μύτη που προς το παρόν μπορεί να δροσίσει καλοκαιρινές βραδιές στη βεράντα, στον κήπο, ακόμα και μπροστά στην τηλεόραση ή αλλού. Η φρεσκάδα και η εξέλιξη της μύτης αυτής στο ποτήρι προμηνύουν αρκετά μακρά παλαίωση, για ένα κρασί που αξίζει να μας απασχολήσει αρκετά καλοκαίρια και χειμώνες (ο παραγωγός, ανεξαρτήτως εσοδείας, δίνει κατά μέσο όρος έως 4, αλλά από την εξαιρετική εσοδεία του 2019 το κρασί εκτιμάται πως μπορεί με άνεση να φτάσει τα 7).

Το στόμα, έχοντας λίγο ζεσταθεί από το χρόνο που καταναλώθηκε απολαυστικά για την ενδιαφέρουσα μύτη, βγαίνει ωφελημένο και βεβαιώνει κατηγορηματικά το προμήνυμά της. Η κοφτερή οξύτητα υγραίνει γλώσσα και ουρανίσκο. Με εισαγωγή λίγου αέρα το στόμα γεμίζει με τα ανθώδη και βοτανικά αρώματα της μύτης, τα οποία αργά και απολαυστικά οδηγούν στα εσπεριδοειδή. Σε όλο το στόμα, καθώς και στην επιφάνεια των γαργαλημένων από την οξύτητα ούλων, ισορροπία φέρνουν η λιπαρότητα, ο όγκος και το αλκοόλ αυτού του ασύρτικου, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ποικιλίας από την ηπειρωτική Ελλάδα. Στη συνέχεια και κατά την ομαλή εξέλιξή του στο στόμα, παρά τη νεανικότητά του, το κρασί παραμένει ατσαλένιο μέχρι το τελείωμα. Καταλήγει δε σε μακρά και κάπως γλυκιά επίγευση, που το καθιστά παιχνιδιάρικο, σχεδόν όσο ένα marshmallow.

Το Ασύρτικο Μυλωνά 2019 είναι σαφώς αυτό που λέμε «κρασί φαγητού». Είναι, λοιπόν, ιδανικός συνοδός πλήθους φαγητών, ιδίως μεσογειακής κουζίνας, καθώς και πολλών που απαιτούν κόκκινο κρασί (οξύτητα και πλούτος γαρ). Θα συντροφεύσει, όμως, άψογα και όσους έχουν ήδη δειπνήσει ελαφρά ή έχουν φάει αργά ένα καλό γεύμα, οπότε επιθυμούν ένα σνακ με το κρασί τους, παντρεύοντας το τερπνό με το ωφέλιμο: ένα εξαιρετικό κρασί με ένα σνακ λίγων θερμίδων και μάλιστα ιδιαιτέρως αντιοξειδωτικό. Θα το βρουν συνδυάζοντας το Ασύρτικο Μυλωνά 2019 με τοματίνια, κατά προτίμηση εξαιρετικής ποιότητας, αντίστοιχης με αυτήν του κρασιού. Δαγκώνοντάς τα προσεκτικά, για να μην εκτοξευθούν τα υγρά τους, κάθε γουλιά κρασιού που θα ακολουθεί θα μεγιστοποιεί ηδονικά την απόλαυση. Προσοχή, όμως: θα χρειαστεί εγκράτεια! Γιατί με λίγα μόνο τοματίνια εύκολα κατεβαίνει το μισό μπουκάλι...