ΔΟΚΙΜΑΣΑ

Logos Wine 2019 Κτήμα Ζαφειράκη

  15/07/2020

 του Αργύρη Καλλιανιώτη

 

Όχι ένας, τρεις λόγοι παραπάνω οδήγησαν στη δοκιμή του σαρντονέ Logos Wine 2019 και κανένας δεν ήταν το όνομά του. 1. Οι γηγενείς μύκητες που προκάλεσαν τη ζύμωση, 2. Η μη χρήση βαρελιού και 3. Η πολύ καλή εσοδεία. Προκειμένου να φανεί πώς εκφράζεται η παγκόσμια, όχι απλώς διεθνής, αυτή ποικιλία «γυμνή». Όπως τη γέννησε το αμπέλι που φιλοξένησε και τις αυτόχθονες ζύμες της ζύμωσής του, διά χειρός οινολόγου – οινοποιού Χρήστου Ζαφειράκη εκ Τυρνάβου. zafeirakis750ml_350x350_new.jpgΜε άλλα λόγια το σαρντονέ αφτιασίδωτο, κυρίως αρωματικά, χωρίς επιλεγμένες ζύμες και ανυποστήρικτο σε μύτη και στόμα από ξύλο (βαρέλι ή θραύσματα –chips), κάτι που φαίνεται  από το ανοιχτό χρώμα του εν «Logo» κρασιού.

Η ήπιας έντασης αλλά σύνθετη μύτη του Logos Wine 2019 θυμίζει περισσότερο Βουργουνδία ή τέλος πάντων σαρντονέ ψυχρότερου, παρά μεσογειακού κλίματος, όπως π.χ. αυτά της Βόρειας Ιταλίας. Στο ποτήρι δεν το προλαβαίνεις. Εξελίσσεται γοργά, αλλάζοντας συνεχώς, λες και βιάζεται να δείξει τις ουκ ολίγες αρετές του. Αρχικά, η μύτη γεμίζει φρούτα και μάλιστα διαφόρων χρωμάτων: λευκόσαρκα και πιο σκούρα, όπως αυτά διαφόρων φρέσκων μούρων. Παρελαύνουν ευχάριστα και καθαρά μέχρι να κυριαρχήσει το αγαπημένο φρούτο του σαρντονέ: το μήλο, εκφραστικά και με τυπικότητα. Στην πορεία, δροσιστική βοτανικότητα εμπλουτίζει την πολυπλοκότητα, καταλήγοντας σε διόλου ευκαταφρόνητη ορυκτότητα.

Ακριβώς με αυτόν τον χαρακτήρα, της ορυκτότητας και μάλιστα έντονο, επιτίθεται αρωματικά το στόμα. Έρχεται, δηλαδή, αρμονικά ως φυσική συνέχεια της μύτης. Ταυτόχρονα, το κρασί γαργαλά ηδονικά τα ούλα, αφού η ευγενική μεν, δυναμική δε οξύτητα κάνει αισθητή την παρουσία της. Όπως και η ορυκτότητα, δεν εγκαταλείπει το κρασί μέχρι το τέλος της επίγευσής του, δομώντας το σθεναρά. Λίγο ή πολύ, όλα τα φρούτα της μύτης κάνουν το πέρασμά τους. Η ισορροπία παίρνει, όμως, σάρκα και οστά όσο η λιπαρότητα, κύριο χαρακτηριστικό του στόματος του Logos Wine 2019, αντιδιαστέλεται με την οξύτητα. Θυμίζουν δύο δυνατούς ρήτορες, που στο τέλος αλλάζουν απόψεις. Παρομοίως με ό,τι συνέβη στη μύτη, το μήλο κυριαρχεί τελικά και στη μακρά επίγευση. Της προσδίδει δε ελαφρά και αναζωογονητική στυφάδα ταννικού χαρακτήρα, όπως αυτή που έχουν και οι φλούδες του.

Οι συνδυασμοί του Logos Wine 2019 με φαγητό μπορούν να ποικίλουν, αρκεί να πρόκειται πάντα για πιάτα με φινέτσα, όπως αυτή του κρασιού. Ανεπιφύλακτα, προτείνονται, ωστόσο, κατσικίσια και κίτρινα τυριά υψηλής ποιότητας και διαφόρων εθνικοτήτων, που σαρντονέ όπως αυτό μπορούν να γίνουν ενδεδειγμένοι και άκρως απολαυστικοί συνοδοί.