ΔΟΚΙΜΑΣΑ

Cellar Rosé, Syrah – Grenache Rouge 2019

  20/07/2020

του Αργύρη Καλλιανιώτη

 

IMG_20200719_144355.jpg

Το ροζέ της Cellar (σιρά - γκρενάς) είναι ιδανικό για χρωματικό κόντραστ με τις διάφορες αποχρώσεις της θάλασσας, όπου κι αν τη βρεις (εδώ σε παραλία της Εύβοιας, που αν μη τι άλλο, το όνομά της θυμίζει ποικιλία αμπέλου στο... αρσενικό: Λημνιώνας Καρυστίας).

Στο χρώμα φλούδας κρεμμυδιού με μοβ ανταύγειες, εκτός από όψη, το παιχνιδιάρικου αυτό ροζέ έχει και ιδανική για καλοκαίρι μύτη: αρκετά έντονη, με κυρίαρχο το άρωμα καρπουζιού, αλλά και άλλα καλοκαιρινά φρούτα, όπως κεράσια και πετροκέρασα, αρχικά φρέσκα και σταδιακά όλο και πιο γλυκά, φτάνουν να θυμίζουν μαρμελάδα.

Προετοιμάζουν, έτσι, αρμονικά για τα λίγα αλλά ευδιάκριτα υπολειπόμενα σάκχαρα του στόματος, που κάνουν το κρασί ακόμα πιο φρουτένιο, στρογγυλό, αλλά ποτέ γλυκανάλατο. Γιατί η αρκετή, φρουτώδης οξύτητά του το δομεί επαρκώς και το οδηγεί σε ανάλογης αίσθησης ευχάριστη επίγευση. Έχει δε όση διάρκεια χρειάζεται για να «σε κάνει να θέλεις να πιείς και να ξαναπιείς», όπως είχε γράψει και ο οινοκριτικός Σίμος Γεωργόπουλος, δοκιμάζοντας το εν λόγω κρασί εσοδείας 2017. Η θύμηση, μάλιστα, της εν λόγω κριτικής οδήγησε στην αγορά της φιάλης αυτής, ώστε να φανεί πώς είναι και από την εσοδεία 2019. Αποκαλύφθηκε, λοιπόν, ένα κρασί άριστος αντικαταστάτης και όχι υποκατάστατο, κοκτέιλ για παραλία και όχι μόνο.

Παγωμένο στο φορητό ψυγείο θαλάσσης, έδωσε ρέστα πάνω στην άμμο και είναι σίγουρο πως θα συνόδευε αποτελεσματικά διάφορα σνακ που καταναλώνονται στην παραλία, αλλά… δεν πρόλαβε. Τέλειωσε εν ριπή οφθαλμού, κάνοντας γνώστες και μη του καρέ που το δοκίμασε να πουν: «ωραίο κρασί». Όταν αναφέρθηκε δε και η τιμή του, οι υπόλοιποι της παρέας συνεννοήθηκαν αποφασιστικά: «αύριο πάμε σούπερ μάρκετ να το πάρουμε». Αυτά είναι τα καλά της εσοδείας 2019, όχι μόνο για την απόλαυση, αλλά και για την τσέπη.