ΔΟΚΙΜΑΣΑ

Δύο ελαφριά κόκκινα κρασιά

  23/07/2020

του Ντίνου Στεργίδη

 

Είναι γνωστή η ένδεια της ελληνικής οινοπαραγωγής σε ελαφριά κόκκινα κρασιά. Για αυτό ευθύνονται κυρίως οι έλληνες καταναλωτές. Στην πλειονότητά τους έχουν πολύ συγκεκριμένες προσδοκίες από τα κόκκινα κρασιά, που πρέπει καταρχάς να είναι «μπρούσκα» ―ό,τι κι αν αυτό σημαίνει.

TwoLightReds.jpg

 

Για το λόγο αυτό, όταν συναντάμε κόκκινα κρασιά της φιλοσοφίας «φρέσκο», προσπαθούμε να τα αναδείξουμε, με την ελπίδα πως σύντομα θα διευρυνθεί η προσφορά στην κατηγορία αυτή. Το Αγιωργίτικο Κοκοτός και το Exis Mosxomayro από το Κτήμα Μανωλεσάκη δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά μεταξύ τους ―κι ας είναι και τα δύο φρέσκα κόκκινα κρασιά εσοδείας 2019.

Το πρώτο είναι φρούτα, το δεύτερο άνθη. Το πρώτο τανίνες, το δεύτερο οξύτητα. Το πρώτο με ψυχή κόκκινη, το δεύτερο με ψυχή ροζέ. Αγιωργίτικο νοτίου Ελλάδος vs μοσχόμαυρο/λημνιό (80%-20%) βορείου Ελλάδος, το ένα συμπληρώνει το άλλο. Σε κάθε περίπτωση και τα δύο πρέπει να καταναλωθούν δροσερά (που το καλοκαίρι σημαίνει ψυγείο), γιατί άπαξ και σερβιριστούν στο τραπέζι, πολύ γρήγορα θα ανεβάσουν θερμοκρασία.

Ιδανική θερμοκρασία κατάποσης: 16°! Απολαύστε τις ελαφριές πικάντικες τανίνες τους, μασίστε τα τραγανά τους φρούτα, δροσίστε τον ουρανίσκο σας και συνδυάστε τα με άπειρα καλοκαιρινά φαγητά.