ΔΟΚΙΜΑΣΑ

Δύο πόλεις – μία ποικιλία

  17/10/2020

της Πανδώρας Χωκ

 

Τρεισήμισι ώρες χωρίζουν τη Φλώρινα από τη Δράμα και τη Δράμα από τη Φλώρινα. Είναι πολύ ή λίγο; Σαρντονέ από τη Φλώρινα και σαρντονέ από τη Δράμα: μοιάζουν ή δε μοιάζουν;

 

2Chardonnays.jpg

 

Τόσο ίδια και τόσο διαφορετικά

Το Chardonnay 2019, Οινοποιείο Πάντου (ΠΓΕ Φλώρινα) έχει αρκετά ανοιχτόχρωμο κίτρινο χρώμα με γκρι ανταύγειες. Το Château Julia Chardonnay 2019, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη (ΠΓΕ Δράμα) είναι κάπως πιο σκουρόχρωμο, πρασινοκίτρινο και λαμπερό, με λεμoνί ανταύγειες.

Φρουτώδη και τα δύο, έχουν κοινό παρονομαστή ένα χαρακτήρα εσπεριδοειδών με νύξεις από μήλα. Πράσινο το μήλο στο δραμινό το σαρντονέ, πιο ώριμο σε εκείνο της Φλώρινας. Αρώματα ζαχαρωμένου λεμονιού και μοσχολέμονου στο πρώτο, φλούδα πορτοκαλιού κονφί στο δεύτερο. Μέχρι εκεί, όμως, οι αρωματικές ομοιότητες, γιατί η εύπεπτη, εύληπτη και ευχάριστη μύτη του σαρντονέ Πάντου διαθέτει και πικάντικες πινελιές μπαχαρικών, ενώ το σαρντονέ Κώστα Λαζαρίδη, πιο εξωτικό, θυμίζει ανανά και μπανάνα, με ένα τρόπο τόσο θελκτικό που σε κάνει να το ποθείς με το καλημέρα!

Στο στόμα, το σαρντονέ από τη Δράμα, χωρίς φανφάρες και με τρόπο αριστοτεχνικό να ισορροπεί την ισχύ με την κομψότητα, εξελίσσεται αρωματικά σε μονοπάτια… λεμονάτα μέχρι και την επίγευση. Εκεί, μάλιστα, σε αποχαιρετά με ευχάριστα αρώματα πάστας πράσινης ελιάς. Εξίσου αρμονικό είναι το σαρντονέ από τη Φλώρινα, με άψογη ισορροπία μεταξύ μύτης και στόματος, όπου το κρασί δίνει ρεσιτάλ πικάντικων εσπεριδοειδών.

Κύρια και σημαντική ομοιότητα μεταξύ των δύο κρασιών είναι η καλή ισορροπία ανάμεσα στο αλκοόλ και στην οξύτητα, που τα κάνει αμφότερα τραγανά και καλοδομημένα.

 

Φαγητό από τον τόπο τους

Σπεσιαλιτέ Φλωρίνης για το κρασί του Οινοποιείου Πάντου, ακολουθώντας την αρωματική του λογική: τοπικές πιπεριές στη σχάρα, περιχυμένες με σως από καλό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λίγο λεμόνι, ελάχιστη μουστάρδα, όχι πολύ καυτερό μπούκοβο και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Γευστικά, η οξύτητα του λεμονιού ισορροπεί με τη γλυκύτητα των πιπεριών και με τη σειρά της, η οξύτητα του κρασιού φέρνει την απόλυτη ισορροπία. Αρωματικά, ο πικάντικος, εσπεριδοειδής και τελικά πορτοκαλένιος χαρακτήρας αυτού του σαρντονέ δένει γάντι με το πιάτο, λόγω μπούκοβου και βέβαια, λόγω ξύσματος πορτοκαλιού.

Σπεσιαλιτέ Δράμας για το τοπικό σαρντονέ: η ήρεμη δύναμη στη γεύση του κρασιού από το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη οδηγεί σε μία πολύ γευστική σπεσιαλιτέ που συνηθίζουν στη Δράμα, χοιρινό με πράσο. Ελαφρά ξινό, υποστηρίζεται άψογα από το λεμονάτο και κάπως εξωτικό αυτό κρασί, που η καλή φτιάξη του το βοηθά να τα βγάλει πέρα και με λευκό κρέας, όπως το χοιρινό.